Socialinį verslą įkūrusi 18-metė: nėra nieko neįmanomo

Autorius Ukmergės žinios
Socialinį verslą įkūrusi 18-metė: nėra nieko neįmanomo / Rūta Jakimavičiūtė (dešinėje) su drauge ir verslo partnere Julija Bražėnaite.

Moksleivių komanda iš Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos, 2018 metais pradėjusi mokomąjį verslą, šiandien jau džiaugiasi įkurtu tikru socialiniu verslu.

„Pradėjome veiklą  9-oje klasėje. Tada negalėjome suprasti, kiek „Lietuvos Junior Achievement“ organizuojama jaunųjų mokinių bendrovių programa išmokys, kiek patirsime, kaip pasikeisime“, – sako komandos lyderė Rūta Jakimavičiūtė.

Šiemet mergina baigė Antano Smetonos gimnaziją. Jau metus ji – VšĮ „Eco bagis“, gaminančios natūralios vilnos maišelius, rankomis dekoruotus piešiniais, vadovė.

Iš vilnos atraižų

„Nuo pirmųjų veiklos dienų mūsų aplinkoje kasdien atsirasdavo žmonių, kurie padrąsindavo, patardavo ir padėdavo. Žinoma, didžiausia palaikytoja buvo mūsų mokytoja – be jos nebūtume įkūrusios įmonės ir dabar neplanuotume plėstis“, – pasakoja R. Jakimavičiūtė.

Komandos, kurioje dirba merginos, mokytoja Edita Pečiulienė sako, kad padėti jaunajai bendrovei buvo paprasta: „Jos visos labai veržlios, atsakingos. Jos pačios sugalvojo verslo idėją, vystė veik-lą, kūrė ateities planus.“

Biuro baldų įmonė „Narbutas“ komandai nuo pat veiklos pradžios teikia antrines žaliavas – vilnos atraižas, iš kurių merginos gamina savo produkciją.

Lemiamas momentas – karantinas

„Kurdamos mokomąją bendrovę, tobulinome savo produktą, vykdėme pardavimus, aktyviai dalyvavome konkursuose. Norėjome iš šios patirties pasiimti viską, ką tik galėjome“, – prisimena R. Jakimavičiūtė. Pasakoja, kad, Lietuvoje įvedus karantiną, jaunosios bendrovės veikla kiek sustojo, tačiau tas laikotarpis tapo lemiančiu ateitį. „Paskatintos auklėtojos, pradėjome svarstyti apie realios įmonės įkūrimą, parašėme projektą gamybinių įrankių finansavimui. Jį laimėjusios, nėrėme į realaus verslo pasaulį. Supratome, kad nieko nėra neįmanomo, jeigu įdedi daug nuoširdaus darbo.“

„Eco Bagis“ komanda, pasinaudojant parama, yra įsigijusi gamybą paspartinsiančią įrangą – pramonines siuvimo mašinas, lygintuvą, kompiuterius.

Kol „Eco Bagis“ buvo mokomoji bendrovė, savo pelno dalį skirdavo onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Tokiu būdu prisidėjo prie vėžiu sergančio bendramokslės brolio gydymo. Dabar ketina pasirinkti kiek kitokią socialinę kryptį – įdarbinti vyresnio amžiaus senjorus, taip suteikiant jiems galimybę užsidirbti, kartu bendrauti ir save realizuoti.

Pristatys naujus produktus

„Eco Bagis“ vadovė R. Jakimavičiūtė pasakojo, kad mokykliniais metais jų komandoje buvo devynios gimnazistės. Vėliau liko trys, o dabar įmonėje dirba dviese – kartu su drauge Julija Bražėnaite.

Šiuo metu abi yra studentės. Rūta Vilniaus kolegijoje studijuoja vaikystės pedagogiką, o Julija – būsimoji odontologė.

Sako, kad dabar verslui daug laiko nelieka. Mano, kad ateityje jis gal ir netaps pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu, bet tikrai liks kaip papildoma veikla.

Jaunosios verslininkės netrukus žada pristatyti atnaujintus vilnos maišelius su rankų darbo puošyba. Jie bus kokybiški, pagaminti iš natūralios vilnos, papuošti moksleivių piešiniais. Be to, bus galima užsisakyti ir individualaus dizaino maišelius. Komanda netrukus rinkai pristatys ir naujų produktų iš vilnos.

Savo ekologišką produkciją – keliolika eurų kainuojančius maišelius – merginos iki šiol daugiausia parduodavo mugėse,  o ateityje planuoja tai daryti per sukurtą internetinę parduotuvę.

„Šalies mokyklose ugdome tūkstančius Lietuvos kūrėjų, kurie turi unikalų talentą jungti aštrų protą ir didelę širdį.  „Accelerator_x“ programa leidžia mokiniams išbandyti savo jėgas, kuriant verslą rinkos sąlygomis, ir programos metu nejučia pamesti baimę kurti savo įmones už mokyklos ribų“, – sako „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė Andželika Rusteikienė. Pasak jos, ateinančiais mokslo metais mokyklose vėl susikurs šimtai tokių bendrovių.

„Lietuvos Junior Achievement“ yra nevyriausybinė organizacija, ugdanti jaunimo finansinį raštingumą. „Accelerator_x“ – jos programa suteikianti 9–12 klasių mokiniams realią verslo patirtį dar mokyklos suole.

Mokiniai, spręsdami vietos problemą, atliepdami rinkos poreikį arba tiesiog testuodami savo idėjas kuria skirtingus verslus ir skleidžia verslumo dvasią. Ši programa nėra verslo simuliacija, tai – realaus verslo kūrimo patirtis supažindinant, kaip verslas yra vystomas, valdomas, bei leidžiant mokiniams patiems priimti svarbiausius su jų verslu susijusius sprendimus.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *