Gatvių pavadinimų nutarė nekeisti

Gatvių pavadinimų nutarė nekeisti / Daivos Zimblienės nuotr. Posėdžiauja mero Rolando Janicko potvarkiu sudaryta darbo grupė viešųjų erdvių desovietizacijos veiksmų planui parengti.

Mero potvarkiu sudaryta darbo grupė viešųjų erdvių desovietizacijos veiksmų planui parengti praėjusią savaitę rinkosi į pirmąjį posėdį.

Jo metu nutarta sovietų santvarką liaupsinusių veikėjų vardais pavadintų gatvių pavadinimų nekeisti.

Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad šiai darbo grupei pavesta parengti planą iš viso dėl trijų punktų.

Pirmiausia – skulptūros „Vėliavnešiai“ iškėlimo bei Kauno ir Deltuvos gatvių sankirtoje esančio skvero sutvarkymo. Kitas punktas – kario skulptūros, esančios Antrojo pasaulinio karo sovietų  karių palaidojimo vietoje Pašilėje, iškėlimas. Trečias – dėl sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimų keitimo.

Klausimus pavesta išnagrinėti iki spalio pabaigos.

Tačiau ir nelaukus šio termino dėl S. Nėries, L. Giros ir P. Cvirkos gatvių pavadinimų sprendimas priimtas.

Mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė darbo grupę informavo apie vykusius susitikimus su minėtų gatvių gyventojais. Paaiškėjo, kad apie 80 proc. P. Cvirkos gatvės gyventojų neprieštarautų pavadinimo pakeitimui į Parko gatvę.

L.Giros gatvės gyventojų į susitikimą atėjo mažiau nei pusė, tad sutarta, kad jie dar kartą sušauks susirinkimą ir informuos apie priimtą sprendimą. Vėliau savivaldybė gavo du pranešimus. Viename jų dalis šios gatvės gyventojų parašais patvirtino pavadinimo keitimui nepritariantys, o kitame keli gyventojai pritarė ir siūlė galimus kitus pavadinimus.

S.Nėries gatvės gyventojai šiuo klausimu net nediskutavo ir prašė palaukti nacionalinio lygmens sprendimo – vadinamojo desovietizacijos įstatymo priėmimo.

Darbo grupė nusprendė nebesvarstyti minėtų trijų gatvių pavadinimų keitimo klausimo, kadangi gyventojai tam vienbalsiai nepritaria.

Jei iškils poreikis, prie šio klausimo bus sugrįžta po to, kai Seime bus priimtas vadinamasis desovietizacijos įstatymas. Pagal jo projektą, pripažinus, kad viešuoju objektu propaguojami autoritariniai ar totalitariniai režimai, vaizduojant jų asmenis, simbolius, objektas būtų pašalinamas arba keičiamas. Ši tvarka būtų taikoma ir paminklams, ir skulptūroms, ir aikštėms, ir gatvių pavadinimams.

Pasak rajono savivaldybės atstovės spaudai D. Zimblienės, svarstant klausimus dėl skulptūrų likimo tarp darbo grupės narių užvirė diskusijos.

Nuspręsta sulaukti Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos akto dėl Pašilėje esančios Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos vertingųjų savybių patikslinimo.

Iki kito posėdžio darbo grupė išsiaiškins, kokios turėtų būti abiejų skulptūrų apskaitos ir galimo iškėlimo procedūros, kokios galimybės „Vėliavnešius“ ir kario skulptūrą perduoti klubo „Miško broliai“ kuriamam muziejui, kokios būtų demontavimo ir pervežimo išlaidos.

Taip pat aiškinsis, kaip apželdinti skulptūrų postamentus kai jos bus nukeltos, kokie būtų „Vėliavnešių“ demontavimo, perlydimo ir naujos skulptūros sukūrimo kaštai.

Kitame posėdyje bus svarstoma, ką reikėtų atlikti „Vėliavnešius“ palikus dabartinėje vietoje: kiek kainuotų geltonos ir mėlynos spalvos dažų nuo jų nuvalymas bei kaip galima būtų naujai įprasminti skulptūrą niekur jos neiškeliant.

Kitą posėdį planuojama sušaukti rugsėjo 19 dieną.

 

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *