Paslaugų kaina priklauso nuo pajamų

Paslaugų kaina priklauso nuo pajamų /

Į redakciją paskambinusi ukmergiškė guodėsi, kad paseno, nebeturi jėgų net į parduotuvę nueiti.

Tačiau kai domėjosi apie Ukmergės socialinių paslaugų centre teikiamas paslaugas, paaiškėjo, kad mažiausia suma, kiek reikėtų sumokėti už paslaugą, reikalingą tik apsipirkti parduotuvėje, – apie 100 Eur.

Kokia minimali ir maksimali šiame centre teikiamų paslaugų kaina ir ar nėra visai nemokamų paslaugų? To pasidomėjome Ukmergės socialinių paslaugų centro direktorės Kristinos Karpovienės.

Direktorė informavo, kad teikiamų socialinės priežiūros paslaugų kaina asmeniui tiesiogiai priklauso nuo jo gaunamų pajamų.

Jei pajamos mažesnės už dvigubą valstybės remiamų pajamų (VRP) dydį (šiuo metu tai – 294 Eur), socialinės paslaugos teikiamos nemokamai.

Paaiškino, kad pagalbos į namus paslaugos yra kompleksinės, neapsiriboja tik maisto produktų nupirkimu. Teikiant jas, su asmeniu bendraujama, nuperkami maisto produktai, vaistai, kiti reikalingi daiktai, sutvarkomi namai, pagaminamas maistas, palydima pas gydytoją.

Šiuo metu Ukmergės rajono savivaldybės tarybos patvirtinta pagalbos į namus kaina – 10 Eur už valandą. Ją moka tik tie asmenys, kurių pajamos per mėnesį yra didesnės nei 735 Eur.

Tie, kurių pajamos – nuo 294 iki 441 Eur, moka 2 Eur už valandą, bet ne daugiau kaip 5 proc. mėnesio pajamų, kurių pajamos – nuo 441 iki 588 Eur – 5 Eur, bet ne daugiau kaip 10 proc. mėnesio pajamų, kurių pajamos – nuo 588 iki 735 Eur – 8 Eur, bet ne daugiau kaip 15 proc. mėnesio pajamų.

Pagalbos į namus paslaugų trukmė galima nuo 1 iki 10 val. per savaitę.

Jei asmuo pagal savo pajamas moka 2 Eur už valandą ir pageidauja vienintelės paslaugos – kad kartą per savaitę iš parduotuvės jam būtų atnešta maisto. Ar tai reiškia, kad paslauga jam kainuos 8 Eur per mėnesį?

„Pagal Socialinių paslaugų katalogą Pagalbos į namus paslaugą (komplektą) sudaro: informavimas, konsultavimas, tarpininkavimas ir atstovavimas, bendravimas, maitinimo organizavimas (jei maistą pristato kitos tarnybos) arba maisto produktų nupirkimas, pristatymas ir pagalba ruošiant maistą, pagalba buityje ir namų ruošoje (skalbiant, tvarkant namus, apsiperkant, rūpinantis asmens higiena ir kt.), palydėjimas į įvairias įstaigas, kitos pagalbos organizavimas ligos paūmėjimo ar krizių atvejais, kitos paslaugos, reikalingos siekiant asmeniui sudaryti galimybes gyventi savo namuose. Tam, kad žmogui būtų galima skirti pagalbos į namus paslaugą, reikia, kad ją sudarytų mažiausiai trys paslaugos iš komplekto.

Pagal jūsų pateiktą pavyzdį asmuo galėtų gauti pagalbos į namus paslaugas po 1 val. per savaitę, tačiau tik tuo atveju, jei šalia maisto nupirkimo ir pristatymo būtų teikiamos dar mažiausiai dvi paslaugos iš pagalbos į namus paslaugų komplekto“, – paaiškino centro vadovė.

Pasak jos, apskaičiuota kaina žmogui lieka ta pati, t. y. jeigu buvo apskaičiuota, kad pagal pajamas žmogus gali mokėti 2 Eur už valandą, tai kaina nesikeičia, nes mokama yra ne už kiekvieną paslaugą atskirai, o už pagalbos į namus paslaugos valandą.

Pasak K. Karpovienės, pagalbos į namus paslaugos teikiamos atsižvelgiant į negalią ir asmens gebėjimus. Jeigu reikalinga intensyvi specialistų pagalba, teikiama dienos socialinė globa institucijoje arba asmens namuose, trumpalaikė globa institucijoje. Socialinės globos paslaugos gali būti teikiamos nuo 2 iki 10 val. per dieną. Mokėjimas už jas taip pat skaičiuojamas atsižvelgiant į pajamas.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *