Dvaro avarinės būklės balkonus teko remontuoti

Dvaro avarinės būklės balkonus teko remontuoti / Gedimino Nemunaičio nuotr. Renovuotą dvarą jau tenka remontuoti – balkonų būklė buvo avarinė.

Šį pavasarį teko remontuoti Užulėnyje esančio Prezidento Antano Smetonos dvaro rūmų balkonus, mat nustatyta, kad jie avarinės būklės.

Pasinaudojus europinės paramos lėšomis šis istorinis pastatas  buvo renovuotas ir naujam gyvenimui prikeltas prieš septynerius metus.

Tačiau labai greitai pradėjo lįsti statybų brokas, o balkonai net pripažinti avarinės būklės. Kaip įmanoma atlikti rekonstrukciją taip, kad vos po kelerių metų iškiltų tokios didelės bėdos? Deja, darbus čia atlikusio rangovo to paklausti neįmanoma, nes jam paskelbtas bankrotas ir nieko iš jo neišsireikalausi.

Prezidento Antano Smetonos dvarą administruoja Ukmergės kraštotyros muziejus. Jo direktorė  Violeta Reipaitė pasakojo, kad labai prastos būklės buvo visi trys pastato balkonai – pagrindinis,  šoninis ir net mažasis balkonėlis.

Direktorė pasakojo, kad remontas buvo atliktas šį pavasarį, o baigtas iki Joninių savaitgalį vykusio, tūkstančius žmonių sutraukusio tarptautinio festivalio „Kilkim žaibu“.

Iš Kultūros paveldo departamento skubos tvarka buvo gauti visi reikiami leidimai remonto darbus atlikti.

Pasak direktorės, pastate ateityje teks tvarkyti ir apverktinos būklės esantį rūsį, nes jo patalpose nuolat kaupiasi drėgmė.

Remonto darbams Ukmergės kraštotyros muziejui iš rajono biudžeto skirta 35,5 tūkst. Eur.

Iš jų balkonų remontui panaudoti 25 tūkst., o likusi suma – kitiems muziejaus pavaldume esantiems objektams. Jie skirti A. Smetonos gimtosios sodybos vietoje esančio šulinio viršutinei medinei daliai atnaujinti. Taip pat –  Užugirio pradžios mokyklos pastato stogo konstrukcijos tyrimams. Jie reikalingi, nes prasta stogo čerpių būklė. Ateityje ją tikriausiai teks keisti, o norint  teikti paraišką finansavimui gauti, būtini stogo konstrukcijos tyrimai.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *