„Tautiška giesmė“ liejosi su sutartinėmis

„Tautiška giesmė“ liejosi su sutartinėmis / Gedimino Nemunaičio nuotr. Nuotr. 1 Giedojome „Tautišką giesmę“.

Liepos 6-ąją, Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną Ukmergėje vyko Aukštaitijos regiono sutartinių šventė „Sutarjėla“. Ją surengė Ukmergės kultūros centras.

Folkloro ansambliai ir sutartinių giedotojų grupės iš visos Lietuvos vakare drauge su ukmergiškiais giedojo „Tautišką giesmę“.

Sutartinės, paplitusios Šiaurės Rytų Aukštaitijoje, yra sudėtinė meno rūšis, kurioje darniai susilieja žodis, įvairių rūšių daugiabalsis giedojimas, šokis.

Ukmergės kraštas – vienas ilgiausiai ir gausiausiai sutartinių paveldą išsaugojusių Lietuvos regionų. Prieškariu čia užrašyta daug sutartinių. Tai – tikras krašto pasididžiavimas.

Ukmergės kultūros centre ta proga eksponuojama paroda „Juostų pynimo tradicija: žmonės ir spalvos“. Tarp įvairiaspalvių juostų eksponuojamos archyvinės Ukmergės krašto sutartinių giedotojų nuotraukos – juk tiek giedant sutartines, tiek pinant juostas reikalingas susikaupimas, ramumas, balsų ir spalvų „susimušimas“, darna.

Muzikantai sutartines traukė ne tik Ukmergėje, bet ir kaimuose. Tai tarsi sutartinių sugrįžimas į tas vietoves, kuriose jų buvo užfiksuota daugiausia – Šventupėje, prie dvaro, Užulėnyje, prie mokyklos-muziejaus, Tatkūnuose, prie senosios mokyklos.

Tatkūnuose archeologas prof. Vykintas Vaitkevičius papasakojo, ką pavyko surinkti iš apylinkių gyventojų ir sutartinių giedotojų giminaičių. Kalbininkas Aurimas Markevičius supažindino su vidiškėnų šnektos ypatumais. Užulėnyje dalytasi prisiminimais apie sutartinių giedotojas.

Ukmergėje, piliakalnio papėdėje, vakare vyko pagrindinis šventės koncertas. Jam pasibaigus, 21 val. drauge su visa Lietuva giedota „Tautiška giesmė“.

Susirinkusiuosius pasveikino Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, o Aukštaitijos regiono sutartinių šventės „Sutarjėla“ vainikas buvo iškilmingai perduotas panevėžiečiams – festivalis kitąmet vyks Panevėžyje.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *