Širdys plaka vienu Laisvės ritmu

Širdys plaka vienu Laisvės ritmu / Šventėje susitiko ukmergiškiai ir ukrainiečiai.

„Brolių ukrainiečių ir mūsų širdys plaka vienu Laisvės  ritmu“.

Tai – antraštė projekto, kurį rajono pedagogų veteranų klubas „Dar ne ruduo“ pradėjo vykdyti  balandžio 24 dieną miesto kultūros centre.

Tą dieną lietuviai šventė Atvelykį, o ukrainiečiai – Velykas. Šventėje dalyvavo ukrainietės moterys ir jų vaikai, pabėgę nuo karo siaubo, bei klubo „Dar ne ruduo“ nariai. Atvyko Seimo narys Juozas Varžgalys.

Ukrainiečiai ir lietuviai turėjo progos papasakoti apie savo tautose sukauptus Velykų papročius, ukmergiškės galėjo susipažinti, užjausti ir paguosti skausmo prislėgtas ukrainietes.

Šventė prasidėjo Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios kunigo bendra malda ir velykinių vaišių pašventinimu. Viena iš ukrainiečių moterų sukalbėjo maldą, kuria taip pat palaimino mūsų bendravimą ir tikėjimą, kad Ukrainos kovotojai apgins savo šalį.

„Dar ne ruduo“ klubo pirmininkė Marija Šapauskienė pasveikino susirinkusiuosius su šventėmis, Seimo narys J. Varžgalys pasidžiaugė gražia iniciatyva kartu su svečiais iš Ukrainos švęsti Kristaus prisikėlimą. Klubo valdybos narė Genovaitė Navikienė, kurios pažintis su ukrainietėmis, dirbančiomis UAB „Grosso Moda“, užsimezgusi jau seniai, pasidžiaugė, kad tokiu  sunkiu laikotarpiu tenka visiems susėsti už bendro šventinio stalo, dalytis margučiais.

Klubo valdybos narė Laima Natalija Jovaišienė supažindino su Velykų šventimo papročiais Lietuvoje. Apie ukrainiečių papročius papasakojo svečių atstovė Jelena Larionenko.

Prie bendro stalo visi skanavo ukrainiečių velykinių „kuličių“, valgė aguonų pyragą, gėrėjosi svečių dažytais kiaušiniais. Šiltas, draugiškas bendravimas visus apjungė ir suartino. Norintieji dalyvavo kiaušinių daužymo varžybose. Bet labiausiai ukrainiečiams patiko kiaušinių ridenimas. Pas juos tokio papročio nėra. Ypač džiaugėsi vaikai, kurie visiems  rodė numuštus kiaušinius, džiaugėsi mažomis pergalėmis.

Susirinkusiuosius linksmino klubo „Dar ne ruduo“ ansamblis, vadovaujamas Audronės Baronienės. Klubo narys Vladimir Oleinik padainavo kelias dainas gimta ukrainiečių kalba.

Ukrainietės taip pat uždainavo gimta kalba. Šoko kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas, vadovaujamas Aldonos Satkūnaitės.

Šventės atminimui klubo pirmininkė svečiams padovanojo po angelo sargo skulptūrėlę.

Šioje šventėje svečiai pajuto tikrą brolišką šilumą ir atjautą.

„Dar ne ruduo“ kolektyvas už paramą šiam renginiui dėkoja Seimo nariui J. Varžgaliui, rajono merui R. Janickui, UAB ,,Grosso Moda“, kooperatyvo direktorei A. Andrikonienei, verslininkui R. Pivorui, Deltuvos kultūros namams, Ukmergės kultūros centro direktorei R. Graužinienei.

„Iš šventės dalyvių aktyvumo šventės metu, šilto ir nuoširdaus bendravimo supratome, kad mūsų svečiai  ukrainiečiai ir klubo nariai pajuto, kad lietuvių ir ukrainiečių širdys plaka vienu Laisvės ritmu“, – sakė klubo „Dar ne ruduo“ vadovė M. Šapauskienė.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *