Skundų gausa sudomino Seimo kontrolierę

Skundų gausa sudomino Seimo kontrolierę /

Daiva Zimblienė

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Balandžio 25 dieną Ukmergėje lankėsi Seimo kontrolierė savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti Milda Vainiutė. Lydima dviejų vyresniųjų patarėjų Vilijos Burzdikienės ir Ritos Janušauskienės, Seimo kontrolierė pirmiausia susitiko su Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriumi Dariumi Varnu.

Susitikimo metu aptarti aktualūs viešojo administravimo paslaugų kokybės, pareigūnų biurokratizmo ar piktnaudžiavimo, nagrinėjamų gyventojų skundų dėl galbūt pažeistų žmogaus teisių į gerą viešąjį administravimą problemos ir klausimai, susiję su savivaldybės administracijos ir savivaldybės įstaigų pareigūnų veikla.

Pasak M. Vainiutės, Ukmergės rajono savivaldybė – viena iš tų šalies savivaldybių, dėl kurios pačios arba jai pavaldžių įstaigų Seimo kontrolieriaus įstaiga sulaukia daugiausia skundų. Jei 2019 metais Ukmergės rajono savivaldybė pagal gaunamų skundų skaičių buvo 10-oje vietoje, tai pernai ir užpernai – jau 4-oje vietoje.

Ukmergės rajono savivaldybė pagal gaunamų skundų kiekį TOP 4-uke atsidūrė dėka vienos miesto gyventojos. 2019 metais iš 10-ies Seimo kontrolierių pasiekusių skundų iš Ukmergės 7 buvo šios vienos moters skundai. 2020 metais – iš 21-o gauto skundo net 20 buvo jos, 2021-aisiais – iš 30-ies gautų  skundų 21 autorė buvo ji, o šiemet iki balandžio 21 dienos iš minėtą įstaigą pasiekusių 16-os skundų jau visų jų autorė yra ta pati moteris.

Beveik visų ukmergiškės skundų „taikinyje“ – rajono savivaldybės administracija ir jos darbuotojai. Socialiniame būste nuo 2008 metų gyvenančios moters nemalonę savivaldybė užsitraukė nuo 2019 metų, kuomet, pasikeitus šeiminei padėčiai, jai buvo pasiūlyta persikraustyti į mažesnio ploto socialinį būstą. Būsto nuomininkė skundais bei įvairiausio pobūdžio prašymais užvertė ne tik pačią savivaldybę, bet ir Vyriausybę, Prezidentūrą, teismus bei kitas valstybines įstaigas. Apskųsti ne tik visi teisėti savivaldybės administracijos veiksmai jos atžvilgiu, tarp kurių ir kreipimasis į teismą dėl jos iškeldinimo, bet ir antstolės veiksmai.

Susitikime prisijungus Turto ir įmonių valdymo skyriaus vedėjai Daivai Gladkauskienei ir vyr. specialistei Jūratei Kaselienei, UAB Ukmergės butų ūkio Pastatų administravimo ir socialinio būsto vadybininkui Raimundui Paliuliui, Seimo kontrolieriaus įstaigos atstovės apžiūrėjo minėtai skundų autorei siūlomą socialinį būstą ir pačios įsitikino, kad jis atitinka visus reikalavimus ir yra tinkamas gyventi. Savivaldybės darbuotojai ir Seimo kontrolierė veltui prie daugiabučio namo, kuriame yra šis būstas, laukė pačios skundų autorės. Ji nesiteikė ateiti ir kartu apžiūrėti patalpų.

„Mes per ją patiriame nuostolius – vieno būsto neatlaisvina, o į siūlomą nesikelia. Pastarąjį turime laikyti tuščią. Yra įsiskolinusi už komunalines paslaugas. Dėl gaunamų nuolatinių jos skundų administracijos darbuotojai yra apkrauti papildomu darbu, nes neatsakyti negali“, – kalbėjo administracijos direktorius D. Varnas.

Šio vizito metu Seimo kontrolierė M. Vainiutė su savo patarėjomis taip pat susitiko ir su trimis ukmergiškiais, kurie iš anksto buvo užsiregistravę į priėmimą.

Į Seimo kontrolieriaus įstaigą gali kreiptis kiekvienas asmuo, manantis, kad buvo pažeistos jo teisės ir laisvės, kai negali išspręsti rūpimo klausimo valstybės ar savivaldybės įstaigoje, kai laiku negauna atsakymo ar atsakymas atrodo nepagrįstas, kai susiduria su kitais biurokratizmo ar piktnaudžiavimo atvejais.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *