Ukmergės butų ūkis pripažintas stabilia ir patikima įmone

Ukmergės butų ūkis pripažintas stabilia ir patikima įmone / Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis: „Kad bendrovė tapo kreditinga

Dar visai neseniai UAB Ukmergės butų ūkis steigėjui ir kreditoriams kėlė daugiau problemų nei pasitikėjimo – įmonė dirbo nuostolingai ir buvo atsidūrusi kone ant bankroto ribos. Šiemet bendrovė didžiuojasi patikimos ir stabilios įmonės sertifikatais.

Įmonės direktorius Raimondas Baltaduonis prisimena, kad, iki jam pradedant dirbti, įmonės veikla kelerius metus iš eilės buvo nuostolinga. Dėl prastos kreditorinės istorijos nebegalėjo gauti paskolų. Per dvejus metus padėtis pasikeitė.

2021-ieji užbaigti uždirbus pelno. 2022-aisiais atliktas nepriklausomo vertintojo rinkos ir įmonės veiklos už 2021 metus tyrimas parodė, kad bendrovė tapo kreditinga. Tai liudija kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ išduotas sertifikatas, kuris rodomas ir Registrų (rekvizitų) centro duomenų sistemoje.

Pasak direktoriaus, „Creditinfo Lietuva“ suteikta teisė rinkti duomenis apie šalies įmonių finansinį stabilumą ir juos analizuoti. Sertifikatas išduodamas tik aukštą kredito reitingą turinčiam verslui.

Šiuos duomenis patvirtina dar svaresnis – „European business masters 2021“ – sertifikatas, rodantis, kad įmonė yra ne tik finansiškai stabili, bet ir draugiška aplinkai. Svaresnis jis todėl, kad duomenys apie segmentą renkami visame Baltijos regione ir jiems taikoma daugiau kriterijų. Lietuvos įmonės yra vertinamos kartu su Latvijos ir Estijos įmonėmis. Papildomas kriterijus – žaliojo kurso laikymasis. Sertifikate nurodyta, kad Ukmergės įmonė yra „A klasės lyderė savo veiklos sektoriuje Baltijos regione“, o bendrovės autoparkas draugiškas aplinkai.

Bankai, prieš suteikdami paskolą, kad įsitikintų, jog įmonė yra finansiškai patikima, tikrina jos kreditorinę, finansinę, atsiskaitymo būklę, prašo pateikti pelno ir nuostolių ataskaitas. Rizikos faktorius vertina ir draudimo kompanijos.

Gauti minėti sertifikatai įrodo, kad įmonė yra stabili ir gali prisiimti finansinius įsipareigojimus savo paslaugų segmente.

Gerina paslaugų kokybę

Ukmergės butų ūkis teikia daugiabučių namų administravimo, techninės priežiūros, renovacijos procesų valdymo, teritorijų ir patalpų priežiūros paslaugas. Į jas įeina ne tik daugiabučių, bet ir miesto viešųjų teritorijų priežiūra: vasarą – žaliųjų plotų šienavimas, rudenį – lapų surinkimas ir išvežimas į kompostavimo aikštelę, želdinių priežiūra.

Siekdama teikti kokybiškas ir savalaikes paslaugas, 2021 metų pradžioje (dar iki kainų šoktelėjimo) įmonė suspėjo įsigyti priežiūrai skirtos technikos. Dėl to sutaupė nemažai pinigų ir gavo pirkinius laiku. Netrukus technika brango nuo 30 iki 70 proc., o įsigytų pirkinių tenka laukti kone metus. Šiemet dėl karo Ukrainoje kainos dar labiau išaugo – nebe procentais, o kartais.

Nors nebuvo galimybės technikos įsigyti lizingu, pavyko susitarti dėl įsigijimo išsimokėtinai per tam tikrą laikotarpį. Šiemet už ją jau baigiama išsimokėti.

Bendrovė įsigijo „Kubotą“ – profesionalų žolės pjovimo traktorių (visos komplektacijos) ir „LS Matron“ traktorių su priedais: žolės smulkintuvu, sniego valymo peiliu, priekaba su lapų siurbliu.

„Siekiame, kad mūsų paslaugos būtų teikiamos kokybiškai, kultūringai ir savalaikiai. Todėl priekabą padarėme uždarą, kad vežant lapus, jų nedraikytų vėjas“, – sakė R. Baltaduonis.

Naujoji technika skleidžia mažiau triukšmo, išmeta mažiau teršalų.

Pasak direktoriaus, įmonės tikslas – atnaujinti techniką tiek, kiek leidžia galimybės. Iki šiol jos buvo menkos, bet dabar palaipsniui auga.

Priklausydama Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociacijai, bendrovė gauna įvairių pasiūlymų įsigyti technikos. Daugiausia tai – miesto priežiūrai skirtos mažosios mechanizacijos priemonės, vartojančios elektros energiją (elektromobiliai). Tačiau jų įsigyti įmonė dar negali, nes jų kaina didelė, o rajone trūksta infrastruktūros, trumpas darbo laikas nuo įkrovimo iki įkrovimo. Yra penkios lėtojo krovimo stotelės, o greitojo krovimo stotelių nėra visai. Kad įmonė susikurtų savo infrastruktūrą, prireiktų didelių investicijų, tada tektų didinti ir savo paslaugų kainas. 

Tačiau įmonės parko lengvieji automobiliai atnaujinami į ekologiškesnius, ekonomiškesnius – „Euro 5“, „Euro 6“ standartų.

Sieks laimėti konkursus

Bendrovės direktorius sakė, kad jis bei kiti įmonės darbuotojai, patys gyvendami Ukmergėje, nori savo miestą matyti gražų ir tvarkingą. Todėl ateityje sieks tvarkyti kuo daugiau miesto viešų erdvių.

Tačiau viešieji pirkimai tam kliudo. Pasak R. Baltaduonio, mažiausia kaina – nekonkurencinga kaina. Lygino, kad Ukmergės rajono savivaldybėje teritorijų priežiūrai, kuri apima šienavimą, valymą, genėjimą, sniego valymą, kitus darbus, 2021 metų biudžete buvo skirta vos 170 tūkst. Eur, kai kitose panašaus dydžio savivaldybėse sumos kur kas didesnės: Širvintų – 527 tūkst. Eur, Jonavos – per 1 mln Eur.

Atkreiptinas dėmesys, kad Ukmergėje miesto priežiūrą vykdo kelios įmonės. Kiekviena jų dirba pagal savo grafikus ir tvarką, todėl nėra vientisumo. Esant vienam operatoriui, būtų vienodi reikalavimai visų teritorijų sutvarkymui bei taptų paprasčiau koordinuoti procesą, kad visos teritorijos būtų prižiūrimos laiku ir kokybiškai. 

Jeigu viešų erdvių tvarkymu užsiimtų viena įmonė ir sutartis būtų sudaroma ne vieniems metams, o ilgalaikė, tuomet paslaugos būtų atliekamos kokybiškiau.

Šiuo metu Butų ūkis, bendradarbiaudamas su UAB „Ukmergės paslauga“, tokias paslaugas teikia kaip subrangovas ir už vieno aro šienavimą gauna vos 90 ct. „Vykdant darbus, būtina darbuotojus aprūpinti priemonėmis, išpildyti saugos reikalavimus, tad ši suma turėtų augti mažiausiai dvigubai“, – sakė direktorius. Palyginimui, privatininkų kaina už vieno aro nušienavimą siekia nuo 2,5 iki 5 Eur.

Perėmus darbus po kito paslaugų teikėjo, kartais tenka veją formuoti iš pievos. Tam prireikia trijų šienavimų, o peraugusi žolė gadina techniką, skirtą prižiūrėti vejai. Dėl netinkamai ir nesavalaikiai atliekamų darbų blogėja bendras miesto įvaizdis.

Pasak direktoriaus, dėl labai žemos kainos ir sutarčių trumpalaikiškumo įmonės nesuinteresuotos investuoti į kokybišką techniką. Pavyzdžiui, prižiūrint stačius šlaitus, atliekant žaliųjų teritorijų priežiūros darbus, reikia dirbti prisirišus virve. Tokie yra darbų saugos reikalavimai. Be to, pjaunant žolę nešiojamąja žoliapjove, dažnai apgadinamas piliakalnio paviršius, mindomi šlaitai. Tačiau, dirbant vienam operatoriui ir turint ilgalaikę sutartį, būtų galima įsigyti specialų kalnalipį robotą, kuris šienautų saugiai ir kokybiškai.

Atkreipė dėmesį į kitų savivaldybių gerus pavyzdžius, kur savivaldybės administracija su savivaldybės įsteigta įmone ne konkurso būdu sudaro vidinį sandorį ilgalaikiam laikotarpiui. Taip esą yra Jonavoje, Prienuose, Palangoje, Kauno mieste bei rajone ir kitose savivaldybėse.

Ilgalaikė sutartis leidžia planuoti pajėgumus kelerių metų perspektyvoje – numatyti, kokią techniką atnaujinti, kiek žmonių reikės įdarbinti. Moderniai technikai valdyti reikia mažiau žmonių, tačiau darbas reikalauja kvalifikacijos ir atitinkamai didesnio užmokesčio.


Lizingas

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *