Savavališkai įstiklinus balkoną gali kilti problemų

Savavališkai įstiklinus balkoną gali kilti problemų / Įstiklintas balkonas – ne visada privalumas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Daugiabučiame name ruošiatės stiklinti balkoną? Pirmiausia pasirūpinkite leidimu. Stiklinimas be leidimo laikomas savavališka statyba ir gali turėti pasekmių. Ypač tuomet, kai susiduriama su namo renovacija.

Ukmergiškė pasakojo mieste besiruošianti stiklinti balkoną ir žinanti, kad tam reikalingas savivaldybės leidimas. Tačiau gauti leidimą ne taip paprasta. Pagal nustatytą tvarką, prašant leidimo, reikia pateikti balkono projektą ir kitų namo gyventojų sutikimus stiklinti balkoną.

Taigi, atsiranda ne tik biurokratinių, bet ir finansinių kliūčių – vien projektas gali kainuoti apie 200–300 Eur.

Ne paslaptis, kad daug žmonių tiesiog įsistiklina balkonus be jokių leidimų. Taip esą žymiai greičiau ir pigiau.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas informavo, kad atvejai, kada privalomas statybą leidžiantis dokumentas, yra nurodyti statybos techniniame reglamente „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“.

Direktorius nurodė, jog statybos techniniame reglamente numatyta, kad leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą yra reikalingas „atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo ar viešojo pastato paprastąjį remontą mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje, – kai keičiama pastato išvaizda“.

Pastato išvaizdos keitimu laikoma: balkonų, lodžijų įstiklinimas, fasado elementų keitimas (keičiant spalvą, matmenis, suskaidymą), naujų įrengimas.

D.Varnas atkreipė dėmesį, kad balkonas, jo konstrukcijos yra viso namo dalis, turinti įtakos bendram namo tvirtumui, taip pat tai – dalis namo fasado, kuri sąlygoja bendrą namo išorės vaizdą.

„Vadinasi, norint įsistiklinti balkoną mieste, privaloma gauti butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimą (50+1 balsų), įforminti protokolu, parengti projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą“, – apibendrino direktorius.

Renovacijos metu keičia

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis taip pat atkreipė dėmesį į fasado vientisumą. Siekiant, kad miesto namai netaptų „skirtingų inkilų“ margumynu, reikalaujama leidimo, kuris pagal tvarką yra derinamas su savivaldybės architektu, formuojančiu bendrą miesto statinių vaizdą.

„Tas pats su langais – žmonės individualiai susideda skirtingų gamintojų, skirtingų tipų, skirtingų suskaidymų langus“, – atkreipė dėmesį R. Baltaduonis.

Renovacijos metu tokius be leidimų atliktus balkonų ar langų įstiklinimus siūloma perdaryti, nes nėra aišku, kokia jų šiluminė varža. O renovacijos pagrindinis tikslas – didinti namų energijos suvartojimo efektyvumą, taupyti resursus ir pinigus šildymo reikmėms. Tad geriau, kad visi langai ir balkonai būtų įrengti vienodai ir vienu metu.

R.Baltaduonio pastebėjimu, gyventojai, siekdami sutaupyti, dažniausiai renkasi pigiausią variantą, kuris nebūtinai yra kokybiškas ir atitinka reikalavimus. Be to, per laiką net ir kokybiškas įstiklinimas dėvisi, tarp stiklų esančios argono dujos, pasižyminčios ypač mažu šilumos laidumu, išeina ir prarandamos įrenginio šiluminės savybės.

„Projektuojant numatoma, kokia bus atnaujinto daugiabučio namo šiluminė varža, – aiškino įmonės vadovas, – todėl parenkami atitinkamos klasės langų, balkonų stiklai. Langams taikoma aukštesnė klasė, balkonams, kadangi jie nešildomi, – šiek tiek žemesnė. Vykdant renovaciją, balkonai ne tik stiklinami, bet ir apšiltinami iš vidaus, kad nebūtų šilumos nuotėkių.“

Praktikoje, buto savininkui nesutinkant keisti įstiklinimo, šis paliekamas toks, koks yra. „Tačiau vėliau gyventojas negali reikšti pretenzijų dėl nepakankamos šilumos jo bute“, – sakė R. Baltaduonis. Vis dėlto, kai kuriems pasiūloma atnaujinti įstiklinimą. „Kai akivaizdžiai matosi, kad įstiklinimas neatitinka reikalavimų, tenka imtis priemonių, nes daugiabučio namo renovacija yra daugumos sprendimas, – aiškino įmonės vadovas. – Kalbamės su žmonėmis, aiškinamės, kada stiklinta, ar yra gyventojų sutikimai ir leidimas.“

Laikoma administraciniu nusižengimu

„Balkono įstiklinimas be leidimo laikomas administraciniu nusižengimu, – atkreipė dėmesį R. Baltaduonis, – nes gyventojai, savavališkai ir be projektų stiklindami balkonus, nenumato, ar bendroji namo konstrukcija, kuri nėra jų asmeninė nuosavybė, o bendras turtas, laikys, ar ne. Todėl už tai gali grėsti administracinė nuobauda, kurią skiria statybų inspekcija arba savivaldybė.“

Butų ūkio direktorius paminėjo ir daugiau neteisėtų gyventojų veiksmų, su kuriais susiduriama vykdant renovaciją. „Butų savininkai, remontuodami patalpas, nepalieka prieigos prie bendrųjų nuotekų tinklų stovų, juos uždengia aklinai ir dažnai prieštarauja, kad būtų ardoma, nepaisant to, kad namo renovacijos projekte numatytas vidaus inžinerinių tinklų atnaujinimas. Tačiau teisės aktuose  aiškiai nurodyta, kad šie stovai negali būti paslepiami neprieinamai. Be pagrindinio vamzdžio yra sujungimo mazgai, alkūnės, jungiančios bendrą ir gyventojų turtą. Gyventojai privalo sudaryti sąlygas apžiūrėti ir įvertinti tinklų būklę, nes šie dėvisi. Be to, aklinai uždengus vamzdžius, susidaro kondensatas, didėja korozija ir taip pabloginama vamzdyno būklė“, – aiškino R. Baltaduonis.

Įmonės direktorius sakė, kad naujais rangovais negali skųstis, o su ankstesniais taip pat problemos išsprendžiamos. „Ne viską galime patikrinti, nes į butus nevaikštome. Turto savininkai patys turėtų atkreipti dėmesį, kaip vykdomi darbai, ir, pastebėję broką, nelaukdami pranešti. Tada kviečiame savo specialistus ir, jei gyventojo pranešimas pasitvirtina, reikalaujame rangovo, kad ištaisytų nekokybiškai atliktus darbus.“


Stiklo konstrukcijos

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *