Ukmergėje suplazdėjo rusų oro desanto vėliava

Ukmergėje suplazdėjo rusų oro desanto vėliava / Ką reiškia ši prie namo plevėsuojanti vėliava?

Ukmergiškis, vedžiodamas šunį ramia Užupyje esančio privačių namų kvartalo gatvele, vieno namo kieme ant stiebo pastebėjo iškabintą keistą vėliavą.

Paieškojęs informacijos rado, kad tai yra rusų oro desanto vėliava.

„Jei tokia vėliava būtų iškelta taikos metu, jokių problemų. Tačiau šiuo metu rusų kariai žudo, kankina ir prievartauja civilius Ukrainos žmones ir vaikus, todėl manau ji kursto nesantaiką ir kelia pasipiktinimą.

Manau tiek šito asmens kaimynams, tiek ir kitiems ukmergiškiams būtų įdomu sužinoti kas gyvena jų kaimynystėje“, – laiške redakcijai rašo ukmergiškis.

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas sakė, kad šiuo metu nėra teisinio pagrindo tokią vėliavą išsikabinusį žmogų bausti.  Taip pat nėra pagrindo ir apsilankyti pas jį ar  reikalauti, kad paaiškintų, kodėl tokią vėliavą išsikabino.

Tačiau įstatymiškai yra nustatyta, kokia simbolika yra draudžiama.

Susirinkimų įstatymas draudžia rodyti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavas, herbus, uniformas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolius, atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himnus.

Jei būtų nustatyti tokie pažeidimai, policija reaguotų. Tačiau S. Kazlauskas nepamena, kad Ukmergėje būtų nustatytas bent vienas panašus atvejis.

Seimas šį antradienį svarstė Administracinių nusižengimų kodekso ir Susirinkimų įstatymo pataisas, numatančias atsakomybę už totalitarinių ir autoritarinių režimų simbolių platinimą ir demonstravimą.

Po svarstymo pritarė tokioms Administracinių nusižengimo kodekso ir Susirinkimų įstatymo pataisoms. Tačiau dar turės balsuoti dėl pataisų priėmimo.

Pagal projektus, Lietuvoje būtų draudžiama naudoti „totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti“. Taip pat konkrečiai nurodoma, kad tokiu simboliu „visais atvejais laikoma dvispalvė (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (šv. Jurgio) juosta“. Minėtas draudimas apims ir šiuo metu Rusijos kare su Ukraina naudojamus simbolius – raides „Z“, „V“ ir kitas.

Projekte numatyta, kad už tokių simbolių demonstravimą grėstų 300–700 eurų bauda, o juridiniams asmenims – iki 1,2 tūkst. eurų. Pakartotinai nusižengus būtų skiriama 500–900 eurų bauda bei 800–1,5 tūkst. eurų – juridiniams asmenims.

Georgijaus arba šventojo Jurgio juosta buvo vienas iš carinės Rusijos kareivių apdovanojimo ženklų, tačiau, į valdžią atėjus bolševikams, tapo nebepageidaujamas. Antrojo pasaulinio karo metais leista pasižymėjusiems kareiviams nešioti Georgijaus ordinus. 2005-aisiais minint 60-ąsias Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines, šis simbolis imtas naudoti Rusijos valstybės mastu.

Simboliai – raidės „Z“ ir „V“ – atsirado Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą. Aiškinama, kad simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“).

Policijos komisariato viršininkas sako, kad kai dėl pataisų bus priimtas galutinis Seimo sprendimas, atsiras pagrindo reaguoti ir į ukmergiškio minimą Rusijos oro desanto vėliavą.

Klausimą dėl šios Ukmergėje plevėsuojančios vėliavos bandėme užduoti ir atsakingoms už šalies saugumo tarnyboms. Tačiau jos šiuo įvykiu nesusidomėjo.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *