Nesutaria su žmona dėl propagandos

Nesutaria su žmona dėl propagandos /

Vis daugiau pasigirsta istorijų, kad šeimos nariai ar artimi giminaičiai dėl karo Ukrainoje vertinimo nesutaria ir net rimtai susipyksta, nes stebi skirtingus informacijos sklaidos kanalus. Pasidomėjome, kaip lietuviai gali matyti propagandinius kanalus.

Paskambinęs vyras sakė pastaruoju metu nebegalintis sutarti su savo žmona. „Nuo ryto iki vakaro tik ir girdžiu: „Išeik“, „Eik lauk“ ir panašius žodžius“, – guodėsi  vyras.

Jis papasakojo, kad žmona tiki rusų propaganda, kuri teigia esą lietuviai ir ukrainiečiai yra nacistai, kraugeriai. Kai jis nori pažiūrėti lietuviškas programas, žmona išjungia televizorių, ištraukdama laidą iš tinklo. „Esu senos kartos, internetu naudotis nemoku“, – kalbėjo vyras.

Jis sakė nebegalintis taip ilgiau gyventi. „Noriu palikt, išvažiuot. Bet sąžinė neleidžia. Gyvename kaime. Paliksiu – jai žūtis“, – dalijosi savo bėdomis vyras. Jis iškėlė žmonai sąlygą – arba šioji nurimsta, arba jis išvyksta gyvent kitur. Tačiau tai negelbsti.

Kvietė policiją, bet pareigūnai liepė susitaikyti. Pats jis galvoja, kad žmonai reikia specialisto – psichologo, o gal net psichiatro – pagalbos. Tik kaip įkalbėti tą pagalbą priimti? Žmona nesutinka.

Kaip propaganda pasiekia?

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Birutė Keršienė sako, kad nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuvos radijo ir televizijos komisija yra nusprendusi sustabdyti visos eilės rusišką propagandą transliuojančių televizijos programų retransliavimą Lietuvoje.

Sprendimai draudžia Rusijos ar Baltarusijos įsteigtų, tiesiogiai ar netiesiogiai valdomų, kontroliuojamų ar finansuojamų subjektų radijo programų, televizijos programų ir atskirų programų retransliavimą ir platinimą internete Lietuvos Respublikoje.

„Tačiau yra ir praktiškai „nenugalimų“ aplinkybių, – konstatuoja skyriaus vedėja. Pasak jos, televizijos programų transliavimą per dirbtinius Žemės palydovus reglamentuoja tarptautinės sutartys. Pagal jas šalims yra skirtos palydovų pozicijos bei radijo dažnių ištekliai. Į Rusijai skirtų išteklių Europos dalies patekimo televizijos programų priėmimo aprėpties teritoriją paprastai patenka ir Lietuva. Tad mūsų šalies gyventojai gali priimti Rusijos Federacijos jurisdikcijai priklausančias televizijos programas.

„Nėra fizikinių galimybių „blokuoti“ ar kokiu nors būdu neutralizuoti laisvai erdvėje sklindančių palydovinio transliavimo radijo bangų. Elektromagnetinių trukdžių sudarymas palydoviniam priėmimui, kaip, pavyzdžiui, įkalinimo įstaigose mobiliai telefonijai, didelėje teritorijoje yra labai brangi priemonė bei pažeistų gyventojų teisę priimti visas televizijos programas, transliuojamas per palydovus“, – sakė B. Keršienė.

Didelė dalis Rusijos jurisdikcijai priklausančių televizijos programų yra skleidžiamos ir internete. Jas taip pat gali matyti Lietuvos gyventojai, pvz., kompiuterio ekrane, taip pat ir pajungtų prie interneto išmaniųjų televizorių ekranuose, naudodamiesi interneto naršykle ar įdiegę programėles, suteikiančias prieigą prie televizijos programų paketų.

„Atsižvelgiant į tai, kad televizijos programų skleidimo internete paslaugos teikiamos naudojant IP protokolą, teoriškai yra įmanoma blokuoti televizijos programų priėmimą, blokuojant atitinkamų IP adresų užklausas, tačiau tokia priemonė šiuo metu būtų labai brangi. Teisės aktuose tokios priemonės taikymas  yra nereglamentuotas“, – tęsė skyriaus vedėja.

Anot jos, siekdama sustabdyti draudžiamos informacijos skleidimą, Lietuvos radijo ir televizijos komisija, šiuo atžvilgiu imasi visų galimų veiksmų – nustačiusi pažeidimus priima sprendimus duoti privalomus nurodymus tinklo paslaugų teikėjams panaikinti galimybę pasiekti informaciją interneto svetainėse, kuriose vykdoma neteisėta veikla.

Be to, kreipėsi į technologijų bendrovę „Google“, prašydama pašalinti iš „Google“ interneto parduotuvės programėles, per kurias galima žiūrėti uždraustas retransliuoti televizijos programas, bei į „YouTube“ –  dėl rusų kalba retransliuojamų Lietuvoje propagandinių Kremliaus kanalų pašalinimo iš šios platformos, kuri netrukus pašalino nurodytas programas.

Svarbu tikrinti informaciją

Kadangi propaganda plinta, kreipėmės į Krašto apsaugos ministeriją, kad pateiktų rekomendacijas, kaip atpažinti melagienas ir nepasiduoti propagandai.

Ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyrius pataria remtis saugiais ir patikimais informacijos šaltiniais – nacionaliniu transliuotoju ir oficialiais kanalais, oficialių institucijų skelbiama informacija.

Svarbu patikrinti naujienos paskelbimo datą ir laiką, kas yra autorius, ar jis nėra šališkas, kokias nuorodas į pirminius šaltinius naudoja. Palyginti, ką apie tai skelbia kiti informacijos kanalai.

Ypač greitai melagienos plinta socialiniuose tinkluose, kur gausu netikrų anketų ar profilių. Svarbu atkreipti dėmesį, kada sukurta anketa, kiek turi sekėjų, kas jie.

Siūloma paraginti artimuosius netikėti oficialiais Rusijos Federacijos bei Baltarusijos kanalais, paaiškinant, kad jie yra šališki, suinteresuoti. Patarti atsisakyti propagandinių kanalų ir pasiūlyti, kokius kanalus sekti.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *