Gyventojai suskubo ženklinti augintinius

Gyventojai suskubo ženklinti augintinius / Kol kas paženklinta ir užregistruota tik apie ketvirtadalis augintinių.

Iki gegužės 1-osios privalu registruoti ir paženklinti visus namų augintinius – šunis, kates ir šeškus. Tačiau šią pareigą kol kas atliko tik apie ketvirtadalis augintinių šeimininkų.

Manoma, kad net 70 proc. namų ūkių Lietuvoje laiko kokį nors augintinį. Jų priskaičiuojama per milijoną. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro svetainėje skelbiama, kad, balandžio 1-osios duomenimis, Lietuvoje iš viso yra registruota 246,6 tūkst. augintinių: šunų yra per 165,5 tūkst., kačių – 80,6 tūkst., o šeškų – 418.

Ukmergės rajone iš viso paženklinti ir užregistruoti 2 138 augintiniai: 1 495 šunys, 641 katė ir du šeškai. Per pastarąjį mėnesį mūsų rajone paženklinta daugiau nei 100 augintinių.

Tikimasi, kad artėjant gegužės 1-ajai, iki kurios privalu augintinius registruoti, savininkai suskubs tai padaryti.

Socialiai remtinų žmonių bei gyvūnų globėjų laikomų kačių, šunų ir šeškų, atvestų iki 2021 m. gegužės 1 d., ženklinimo ir registravimo išlaidos bus kompensuojamos iki šių metų pabaigos.

Vienam gyventojui, gaunančiam socialinę pašalpą, bus kompensuojama ne daugiau kaip už trijų augintinių ženklinimą. Kompensacijos suma už vieno gyvūno paženklinimą ir registravimą negalės viršyti 15 eurų.

Gyvūnų nepaženklinę jų savininkai rizikuos gauti  baudą nuo 30 iki 120 eurų. Jei gyvūnas ir toliau nebus ženklinamas ar sukels grėsmę aplinkiniams, bauda gali kilti ir iki 550 eurų.

Paslaugos Ukmergėje

Žemės ūkio ministerija primena, kad ženklinti gyvūnus gali ne tik veterinarai, bet ir specialius kursus baigusieji. Interneto svetainėje pazenklinkmane.lt paprasta rasti arčiausiai namų ir pigiausiai ženklinimo paslaugas teikiančius žmones.

Šioje svetainėje skelbiama, kad Ukmergės mieste šias paslaugas teikia: Greta Lemešovaitė, Malkų g. 18, tel. 8 601 99192, UAB Ukvaista, Vasario 16-osios g. 35, tel. 8 674 65520, UAB Akeso LT, Deltuvos g. 10B, tel. 8 676 30232.

Rajone gyvūnus ženklina: E. Kuodelio veterinarijos įmonė, Gružų k., Siesikų sen., tel. 8 680 81939, E. Tumavičiaus veterinarinė įmonė Deltuvoje, tel. 8 600 29655, UAB Deltuvos veterinarija, tel. 8 658 60327, UAB ProGenus, Statikai, tel. 8 686 58833.

Kainos skiriasi

Užupio veterinarijos klinikos Ukmergėje savininkė Greta Lemešovaitė pasakojo, kad šeimininkai, kurie augina atsakingai, pasirūpindavo augintinių sužymėjimu ir be įstatymo. O visiems kitiems tenka priminti, kad tai padaryti liko mažiau nei mėnuo. Pasak G. Lemešovaitės, informacijos apie privalomą ženklinimą ir registravimą trūksta. „Daug žmonių, kurie pas mus atveda savo augintinius paskiepyti ar susirgusius, nežino. Dar yra labai daug neženklintų gyvūnų“, – sakė ji. 

Ši klinika veikia neseniai. Iki šiol G. Lemešovaitė dirbo su įvairiais veisėjais šalyje. Ji pastebėjo, kad pastaruosius kelis mėnesius, gyvūnai ženklinami ir registruojami intensyviau nei anksčiau. Pasidžiaugė, kad yra žmonių, kurie, sužinoję apie prievolę, iš karto atsiveža daugiau augintinių, kad sužymėtų juos visus.

Dažnai registruodami gyvūną šeimininkai jį paskiepija ir nuo pasiutligės, nes šie skiepai šunims ir katėms privalomi. Pasiprašo ir kitų, neprivalomų skiepų nuo virusinių ligų.

Ženklinimo paslaugos teikėjų kainos Ukmergės rajone skiriasi nuo 15 iki 26 eurų. Pasak G. Lemešovaitės, iki gegužės, siekiant paskatinti gyvūnų šeimininkus sužymėti savo augintinius, jų klinikoje yra taikoma nuolaida. Tačiau, pasibaigus nustatytam terminui, kaina padidės.

Išimčių nenumato

Pasak pašnekovės, kai kurie žmonės atsisako ženklinti augintinius, argumentuodami, kad gyvūnas niekur iš namų ar kiemo neišeina. Vis dėlto įstatymas tokių išimčių nenumato, o tikimybė, kad gyvūnas gali išeiti, išlieka.

Kiti mano, kad neverta ženklinti seno gyvūno. Tačiau koks bebūtų augintinio amžius ir kiek jam beliko gyventi, jis turi būti paženklintas. Įstatymo tikslas – kad visi šalyje auginami gyvūnai būtų priskirti šeimininkams. Pasitaiko atvejų, kai senu gyvūnu atsikratoma paliekant pakelėje ar miške. Ženklinimas padės atsekti, kam priklauso gyvūnas, ir pareikalauti atsakomybės.

Kiti šeimininkai baiminasi, kad gyvūnui skaudės. G. Lemešovaitė patikino, kad adata, kuria ženklinama, baisesnė augintojui nei augintiniui. „Procedūra trunka 1–2 minutes, o gyvūnas jos metu net nesureaguoja. Naudojame pačias mažiausia adatas ir mikroschemas. Nufilmavome procesą ir artimiausiu metu pasidalysime vaizdo įrašu, kad visi įsitikintų, jog ženklinimas neskausmingas“, – sakė klinikos savininkė.

Ilgiau užtrunka dokumentų pildymas – nuo 15 iki 20 minučių. Šeimininkas turi pateikti informaciją apie save – vardą, pavardę, adresą, telefono numerį ir apie augintinį – vardą, gimimo datą, lytį, spalvą, kitus požymius, jei turi, skiepų pasą. Ši informacija suvedama į duomenų bazę ir gyvūnas, jam suteikus numerį, priskiriamas šeimininkui.

Klinikos savininkė priminė, kad paženklinti turi būti ir dovanojami ar parduodami gyvūnai. Nebebus galima įteisinti nežinia iš kur gauto gyvūno, reikės įrodyti kilmę. Kiekvienas atsivestas šunytis turi būti priskirtas jį atsivedusiai kalei ar kačiukas – katei pagal mamos mikroschemą. Tai galios tiek veisliniams, tiek neveisliniams gyvūnams. Ženklinimas leis stebėti veisėjų veiklą, kiek vadų vedama, po kiek palikuonių vadoje. Auginantys neveislinius gyvūnus taip pat bus atsakingi už tai, ar mažylius auginti, ar surasti jiems šeimininkus. O jei to daryti nenori, turi iš anksto pasirūpinti sterilizacija.

Jaunikliai turi būti paženklinami mikroschemomis, juos perleidžiant ar pasiliekant sau, iki 4 mėnesių amžiaus. Keičiantis savininkui, gyvūnas nebebus antrą kartą ženklinamas, tiesiog jam bus priskirtas naujas šeimininkas.

Svarbu žinoti, kad gyvūno savininkas atsakingas ne tik už savo elgesį su gyvūnu, bet ir už paties gyvūno veiksmus bei galimą jo padarytą žalą. Pagal Civilinį kodeksą žalos atveju baudžiamas ne gyvūnas, o jo savininkas.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *