Ukrainiečiai jau mokosi lietuvių kalbos

Ukrainiečiai jau mokosi lietuvių kalbos / Ukrainiečiai bursis Vasario 16-osios gatvėje esančiame Tolerancijos centre. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Parama į Ukmergę atvykusiems nuo karo bėgantiems ukrainiečiams teikiama įvairiomis formomis. Tolerancijos centre jau prasidėjo lietuvių kalbos kursai, kuriuos gali lankyti visi norintys.

Lietuvių kalbos pamokos vyksta du kartus per savaitę: antradieniais nuo 13 val. ir ketvirtadieniais nuo 12  val. Lietuvių kalbos ukrainiečius moko Antano Smetonos gimnazijos rusų kalbos mokytoja Snaiguolė Pocienė.

Ji papasakojo, kad į pirmąjį užsiėmimą susirinko 29 žmonės, daugiausia – moterys. Tačiau buvo ir vienas jaunuolis bei vienas vyresnio amžiaus vyras.

„Jie visi labai nori išmokti kalbą, yra labai žingeidūs. Pirmą pamoką mokėmės susipažinti. Jie prašo daugiau frazių“, – dalijosi pirmojo susitikimo įspūdžiais mokytoja.

Grupė susirinko gana didelė, todėl sudėtinga pakalbinti kiekvieną individualiai, kad pabandytų taisyklingai ištarti. Gal ateityje prireiks daugiau grupių, o galbūt grupė sumažės. Kol kas šie žmonės niekur nedirba, tad gali lankyti užsiėmimus dienos metu. Ilgainiui kai kurie galbūt įsidarbins.

S.Pocienė pasidžiaugė, kad kursų dalyviai rodo susidomėjimą ir iniciatyvą. Kai kurie jų lietuviškas frazes kartojasi ir namie, stengiasi vartoti kasdien, bendraudami tarpusavyje, kad kuo greičiau įgytų įgūdžius.

Mokymų programą S. Pocienė sakė paruošusi pati. Niekas jokių bendrų gairių nepateikė. Mokytoja remiasi savo pačios ilgamete darbo patirtimi bei vilniečių kolegų, su kuriais konsultavosi, patarimais. „Mokantis bet kokią užsienio kalbą, yra išskiriamos tam tikros socialinio gyvenimo temos – parduotuvė, viešasis transportas ir kt. Kad žmonės pirmiausia galėtų susikalbėti kasdienėse situacijose“, – apie programos rengimo principus kalbėjo S. Pocienė.

Mokytoja sakė, kad dirbti su grupe nesudėtinga, nes susirinkusieji į kursus yra motyvuoti. „Ateina tie, kuriems reikia. Tai – suaugę žmonės, kurie nori išmokti kalbą, tad nėra atmetimo reakcijos“, – dalijosi ji.

Ukmergės rajono savivaldybė skelbia, kokia dar parama teikiama nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams mūsų rajone.

Ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikus ukrainiečiai gali užregistruoti į artimiausią pagal gyvenamą vietą vaikų lopšelį-darželį, mokyklą ar gimnaziją. Iš pradžių jie bus integruojami į bendraamžių klases, o vėliau, jei ugdymo įstaigoje susidarys grupė ukrainiečių, jiems bus organizuojami lietuvių kalbos kursai.

Ugdymo įstaigose ukrainiečiams vaikams bus skiriamas nemokamas maitinimas.

Ukmergės sporto centras rengiasi ukrainiečių vaikus nemokamai priimti į visus būrelius bei užsiėmimus, o jei rajono savivaldybės taryba pritars, galės nemokamai naudotis ir plaukimo baseinu.

Ukrainiečiai taip pat gali nemokamai naudotis miesto viešuoju transportu, jie raginami pasiskiepyti nuo COVID-19 viruso.

Nuo balandžio 1-osios karo pabėgėliai galės pretenduoti ir į finansinę paramą (bus mokamos pensijos, vaiko pinigai ir kt.), socialines pašalpas. Jiems pasiūlytos Ukmergės socialinių paslaugų centro, Ukmergės šeimos centro teikiamos paslaugos.

Užimtumo tarnybos Ukmergės skyriuje darbo pasiūlymus ukrainiečiams šiuo metu siūlo 17 darbdavių.

Reikalingi: IT administratoriai, vairuotojai, metalinių konstrukcijų montuotojai, traktorininkai, suvirintojas, gamybos darbuotojai, siuvėjai, sukirpėjas, lygintojas, virėjo padėjėjas, pardavėjai-kasininkai, mechanizatoriai, daržininkystės darbuotojai, paukščių priežiūros specialistas.

Ukmergėje žadamai kurtis ukrainiečių bendruomenei pasiūlytos Tolerancijos centro patalpos.

Atvykusieji ukrainiečiai, norėdami gauti įvairiapusę paramą, pirmiausia turi: užsiregistruoti Migracijos departamente ir skubos tvarka gauti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje; bet kuriame Lietuvoje veikiančiame banke atsidaryti sąskaitas; užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje dėl įdarbinimo arba susirasti darbus savarankiškai.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *