Keliavimas savarankiškai ar su agentūra – kas patogiau?

Keliavimas savarankiškai ar su agentūra – kas patogiau? /

Artėjant kelionių sezonui, dažnam kyla klausimas, kokį keliavimo būdą pasirinkti. Ar kreiptis į agentūrą, ar išbandyti savo jėgas savarankiškoje kelionėje? Čia aptariame visus privalumus ir trūkumus, nuo laisvės keliaujant vienam iki saugumo pojūčio grupėje.

Kada lengviau tvarkytis biudžetą?

Kai keliaujate savarankiškai, lengva valdyti savo biudžetą ir jį keisti. Galite rinktis prabangų būstą ir pigiai maitintis arba atvirkščiai. Galite pasirinkti keliauti autostopu arba viešuoju transportu. Galbūt pinigus mieliau išleisite veikloms ir lankytinoms vietoms, o ne prabangiai nakvynei. Keliaujant vienam taip pat lengviau derėtis, ypač apsipirkinėjant.

Tačiau yra ir minusų. Keliaudami vieni, turite patys padengti visas viešbučio kambarių, važiavimo taksi, maisto ar ekskursijų išlaidas. Negalite dalytis išlaidomis su draugais ar pasinaudoti grupinėmis nuolaidomis. Todėl dažnai kelionė vienam kainuoja brangiau nei kelionė su grupe.

Keliavimo vienam didžiausias pliusas – laisvė

Kai kurie žmonės mėgsta keliauti tik dėl laisvės. Keliones jie suvokia kaip pabėgimą nuo minios. Jiems atrodo, kad tai išlaisvina ir suteikia gyvybės. Keliaujant vienam nėra jokių rūpesčių, atsakomybės ar įsipareigojimų. Galite laisvai rinktis kelionės tikslą ir daryti pakeitimus nuotykiui jau įpusėjus. Keliaudami vieni, galite daryti, ką tik norite – skaityti, rašyti, šokti, groti ar tiesiog sėdėti ir stebėti žvaigždes. Tai neįmanoma, kai keliaujate su grupe, nes tam tikru momentu tenka daryti kompromisą.

Keliaudami vieni daug sužinote apie save. Pradedate priimti ir vertinti savo draugiją. Šis punktas patiks intravertams. Keliaudami vieni, neprivalote su niekuo kalbėtis ar bendrauti, jei nenorite. Galite apžiūrėti lankytinas vietas ir valgyti vieni.

Tačiau dažnai pavieniai keliautojai kelyje sutinka žmonių, susipažįsta su jais ir net susidraugauja. Jums nereikia laikytis visuomenės nustatytų ribų ir normų. Galite nesileisti į pažintis arba prisijungti prie atsitiktinės žmonių grupės vien dėl to, kad būtų smagu.

Išskirtinių įgūdžių tobulinimas

Keliaudami vieni susidursite su sunkumais. Pavyzdžiui, gali tekti susidurti su kalbos barjeru ir įveikti biurokratines kliūtis. Galite būti diskriminuojami ar net tapti nusikaltimo auka. Kelionės metu turbūt patirsite vienatvę, depresiją, nerimą, beviltiškumą ir sumišimą. Visa tai yra kelionės dalis – ši patirtis ugdo charakterį. Tai, kaip susidorosite su šiais jausmais ir situacijomis, gali daug pasakyti apie jus pačius. Be to, būsite geriau pasirengę spręsti panašias situacijas grįžę namo.

Kelionės vienatvėje yra asmeninis iššūkis. Toks paprastas dalykas kaip išmokti orientuotis naujoje viešojo transporto sistemoje ar užsisakyti maistą užsienio kalba atrodo kaip pasiekimas.

Keliaudami vieni tampate savarankiškesni, lengviau prisitaikantys, labiau pasitikintys savimi, drąsesni, kantresni ir labiau priimantys kitus. Visos šios teigiamos savybės daro jus visapusiškai geresniu žmogumi. Tokio jausmo nepatirsite, kai vyksite į grupinę kelionę, nes visi sudėtingi kelionės aspektai bus sprendžiami už jus.

Keliaujant su agentūra – mažiau rūpesčių

Grupinių kelionių metu nereikia rūpintis, kaip rasti geriausią apgyvendinimą ar restoraną. Tai už jus padarys pasirinkta kelionių bendrovė. Gausite įvairių pasiūlymų, iš kurių galėsite rinktis. Kai kuriais atvejais galite pritaikyti kelionių paketus pagal savo poreikius. Taip sutaupysite daug laiko ir pinigų.

Jei jums trūksta laiko, kelionių paketai yra geriausias pasirinkimas. Jums bus pateiktas nustatytas maršrutas su pagrindinėmis lankytinomis vietomis ir įtrauktais išskirtiniais patogumais. Ekskursijų metu bus pasirinktos išbandytos ir patikrintos veiklos, kurios yra įdomios, saugios ir patikimos. Galbūt išbandysite tai, ko paprastai nedarytumėte, jei tai bus įtraukta į maršrutą. Pavyzdžiui, „Ingrida Tours“ kelionių programos visuomet nustebina netikėtomis pramogomis – gervių stebėjimu ar verbų gamyba.

Gidas – geriausiems įspūdžiams

Kelionių vadovas yra patogiausias būdas mėgautis organizuota kelione. Keliaujant į nežinomą vietą, jums prireiks žmogaus, kuris jau gerai susipažinęs su vietove. Tai saugu ir patikima, be to, mažiau tikimybės, kad vietiniai gyventojai jus apgaus.

Grupinės kelionės metu viskas kruopščiai organizuojama taikant atsargumo priemones. Jei kada nors pasiklystumėte ar pasijustumėte vieniši, kelionės vadovas visada jus palaikys. Be to, gausite papildomos informacijos apie vietą, kurios, keliaudami savarankiškai, galbūt nesužinotumėte. Gidas – tai žmogus, kuriam galite užduoti visus norimus klausimus.

Grupės žmonės – nauji draugai

Grupinių kelionių metu garantuojama, kad susirasite naują draugų grupę, su kuria galėsite bendrauti ir patirti nuotykius visos kelionės metu. Dažnai keliaujant savarankiškai susipažįstama su žmonėmis, kurie išvyksta po dienos ar dviejų, todėl iš tikrųjų niekada negalite keliauti kartu. Kelionės su agentūra metu susipažįstate su bendraminčiais keliautojais iš visiškai skirtingų aplinkų, kurie lieka su jumis visą kelionės laiką.

Grupinės ekskursijos supažindina su žmonėmis, kurių kitu atveju galbūt niekada neturėtumėte galimybės sutikti arba bijotumėte prie jų prieiti. Tai puikus būdas pralaužti ledus net ir droviausiems keliautojams. Dažnai užsimezga draugystė visam gyvenimui. Be to, šalia visada yra kas nors, kas gali padaryti jums nuostabią nuotrauką!

Su agentūra – saugiau

Keliauti vienam gali būti rizikinga, ypač jei patraukiate į užsienio šalį. Yra tikimybė, kad jus gali apiplėšti arba kad pateksite į kitokią bėdą. O jei esate vienas, neturite kur iš karto kreiptis pagalbos. Ir priešingai, keliaudami grupėmis esate saugūs ir, prireikus, sulauksite skubios pagalbos. Patekę į bėdą, galite kreiptis į kelionės vadovą arba bendrakeleivius. Jei keliaudami susirgsite, jums visada bus ištiesta pagalbos ranka.

Su grupe nepasiklysite svetimame mieste ir nenuklysite į netinkamą miesto dalį. Bendrakeleiviai gali ne tik užtikrinti fizinį saugumą, bet ir apsaugoti nuo ligų, primindami, ko reikia vengti, arba suteikti psichologinę pagalbą, jei sielvartaujate dėl namų. Turėti šalia keliautojų bendruomenę, kuri supranta, ką išgyvenate, yra neįkainojama.

Apibendrinant galima teigti, jog abu šie kelionės būdai turi savo pliusų ir minusų. Pavyzdžiui, keliaujant savarankiškai galite mėgautis laisve, o tyrinėjant naujas vietas su agentūra – džiaugtis saugumu. Tai, koks kelionės būdas yra tinkamiausias, priklauso nuo individualių poreikių ir norų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *