10 faktų apie žinomiausią vampyrų romanų seriją

10 faktų apie žinomiausią vampyrų romanų seriją /

Milijonai parduotų knygos egzempliorių, filmų ekranizacijos ir didelis gerbėjų būrys visame pasaulyje – žinoma, kalbame apie „Saulėlydžio“ sagą. Daugybė skaitytojų liko sužavėti dramatiškos Belos bei Edvardo meilės istorijos ir mielai gilinosi į visus knygų niuansus. Tačiau tik didžiausi fanai žinos šiuos 10 faktų apie žinomiausią vampyrų romanų seriją.

  1. Pirmosios knygos pavadinimas turėjo būti „Forksas“

Iš pradžių serijos autorė Stephanie Meyer pirmąją knygą norėjo pavadinti „Forksu“, pagal miestelį, kuriame rutuliojasi veiksmas. Reikia pripažinti, jog toks blankus pavadinimas nebūtų sulaukęs daug dėmesio. Autorės leidėjai įtikino ją pakeisti pavadinimą į ką nors šiurpesnio – taip gimė 1 dalis „Saulėlydis“.  

  1. Visame pasaulyje parduota daugiau nei 100 mln. egzempliorių

„Saulėlydžio“ serijos knygų visame pasaulyje yra parduota daugiau nei 100 mln. egzempliorių. Knygos taip pat buvo ekranizuotos į ne mažiau sėkmingą filmų seriją. Toks masinis populiarumas sukrovė turtus autorei. Vien 2010-2011 m. Meyer uždirbo daugiau nei 40 mln. dolerių honorarų už knygas ir filmus. Šiuo metu jos turtas siekia neįtikėtiną 120 mln. dolerių sumą.

  1. Forksas – realus miestas

Forksas yra tikras ir galimas aplankyti miestas, įsikūręs Olimpiniame nacionaliniame parke Vašingtone. Galbūt rašydama knygas autorė norėjo, kad veiksmas vyktų niūroje ir apniukusioje vietoje – Forksas yra viena lietingiausių vietovių visoje Amerikoje. Dabar šiame mieste vyksta ekskursijos knygų gerbėjams, o rugsėjo mėnesį rengiamas „Saulėlydžio“ festivalis.

Tačiau svajojantys nuvykti į vampyrų miestelį turėtų žinoti, kad „Saulėlydžio“ filmų serija buvo filmuojama kitose vietose. Dauguma filmavimo aikštelių buvo Oregone ir Vankuverio apylinkėse Kanadoje. Pagrindinis tai nulėmęs veiksnys buvo filmo kūrimo kaina. Reikėjo apgyvendinimo su patogumais, patalpų nuomai ir įrangos, tad buvo pasirinktas pigesnis variantas.

  1. „Saulėlydis“ gimė sapne

Meyer sako, kad pirminė „Saulėlydžio“ istorijos idėja jai atėjo sapne. Ji pasakoja sapnavusi, kad mergaitė bei vampyras guli pievoje ir kalbasi. Būtent ši scena daug kartų pasirodo tiek knygose, tiek filmuose. Rašytoja net prisimena tikslią sapno datą – 2003 m. birželio 2 d. Vos po dviejų metų Meyer publikavo pirmąją knygą.

Po sapno rašytoja knygą pradėjo nuo 13 skyriaus ir rašė iki pat pabaigos, tuomet grįžo parašyti pradžią. Meyer knygą baigė per 3 mėnesius, budėdama naktimis arba tada, kai jos vaikai miegodavo. Rašydama ji pagrindinius veikėjus vadino tik „jis“ arba „ji“, neminėdama jokių vardų.

  1. Vampyrams nereikia kvėpuoti

Filmuose yra scenų, kuriose galima matyti šaltą Edvardo kvėpavimą, tačiau knygų skaitytojai žino, kad jam, kaip vampyrui, nereikia kvėpuoti. Tai reiškia, kad Edvardas gali ilgai plaukti po vandeniu – jis perplaukė Lamanšo sąsiaurį – ir užsiimti daugybe kitų veiklų. Knygose aiškiai paminėta, kad Edvardas sulaikydavo kvapą ištisas dienas, kad neužuostų viliojančio Belos kraujo kvapo.

Deja, kiti Kalenai tokiu atsargumu nepasižymi. 2 dalis pasižymi scena, kai Edvardo įtėvio brolį Džasperą užvaldo Belos kraujo troškimas ir jis bando ją užpulti. Džasperas sulaikomas, tačiau Edvardas nutraukia savo ir Belos santykius. Vaikinas bijo, kad jis ir jo šeima kelia pavojų Belos gyvybei. Kalenai palieka Forksą, o Belą ištisus mėnesius kamuoja sunki depresija. Per tą laiką mergina artimiau susidraugauja su vilkolakiu Džeikobu, kuris ją įsimyli. 3 dalis prasideda vampyrų išpuolių virtine, tad Edvardas ir Džeikobas yra priversti dirbti kartu dėl Belos bei savo šeimų saugumo.

  1. Vaidinti Edvardą turėjo ne Robertas Pattinsonas

Sunku patikėti, tačiau Robertui Pattinsonui ne visada buvo lemta vaidinti Edvardą. Iš pradžių Meyer šiame vaidmenyje įsivaizdavo Henry Cavill, įkūnijusį Supermeną. Tačiau atėjus laikui filmuotis tapo akivaizdu, kad Cavillas šiam vaidmeniui kiek per senas. Tuomet ir buvo pasirinktas Pattinsonas, o dabar sunku įsivaizduoti ką nors kitą kaip Edvardą.

  1. Vampyrų akių spalva priklauso nuo mitybos

Aukso rudumo akys Kalenams būdingos todėl, kad jie negeria žmonių kraujo. Kai vampyras kelias savaites negeria apskritai jokio kraujo, jo akys pasidaro juodos. Tai negalioja tik naujagimiams, kurie visi turi raudonas akis, nesvarbu, ką valgo.

Knygoje Bela taip pat garsėja rudomis akimis. Tačiau ją įkūnijusi aktorė Kristen Stewart turi žalias akis, tad filmuose jai teko nešioti rudus kontaktinius lęšius. Scenose, kai Bela virsta vampyrė, Stewart tekdavo įsidėti dar kitos – raudonos – spalvos lęšius.  

  1. Kalenai aukštesni už visus Forkso gyventojus

Knygose visi Kalenai apibūdinami kaip nežemiškai gražūs ir labai aukšti – daugiau nei 180 cm ūgio. Vienas aukščiausių savo vampyrų klane yra Edvardas, kurio ūgis siekia beveik 190 cm. Jį vaidinęs aktorius Pattinsonas yra vos pora centimetrų žemesnis negu Edvardas iš knygos.

  1. „Saulėlydis“ buvo atmestas 9 kartus

Kai Meyer baigė knygą, jos sesuo entuziastingai įvertino istoriją ir jos potencialą. Ji įtikino Meyer išsiųsti rankraštį leidykloms. Iš viso Meyer išsiuntė 15 laiškų. 5 iš jų liko neatsakyti, o 9 buvo atmesti.

Tačiau viena leidykla įžvelgė „Saulėlydžio“ potencialą. Knyga susidomėjo „Writer‘s House“ leidyklos atstovė Jodie Reamer. Netrukus dėl kūrinio teisių kovojo 8 leidyklos, iš kurių laimėjo „Little, Brown and Company“. Ši kompanija už 3 knygas pasiūlė Meyer 750 tūkst. JAV dolerių.

  1. Renesmė – autorės sukurtas vardas

4 dalis – „Brėkštanti aušra“. Šioje knygoje Edvardas ir Bela susituokia bei susilaukia dukrelės. Ją rašytoja pakrikštijo Renesme – pačios sugalvotu vardu. Vardas kilęs iš Renee ir Esmé junginio, reiškiančio atitinkamai „atgimusi“ bei „mylima“.

Neįtikėtina, kad tokią populiarią knygų seriją įkvėpė sapnas. Stebina ir tai, kad iš pradžių daugelis leidyklų nesugebėjo įžvelgti kūrinio potencialo – juk Meyer sukūrė istoriją, vis dar plačiai aptarinėjamą visame pasaulyje.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *