Kūno juvelyrikos reikšmė skirtingose kultūrose

Kūno juvelyrikos reikšmė skirtingose kultūrose /

Kai kurie žmonės mano, kad kūno juvelyrika yra tendencija, kurią išpopuliarino jaunimas ir pankroko judėjimas. Tai netiesa – iš tikrųjų tai daugelio pasaulio visuomenių kultūrinė praktika ir gyvenimo būdas per amžius. Kūno auskarų vėrimas nėra naujiena – jis turi įdomią istoriją, siekiančią tūkstančius metų ir palietusią beveik visus planetos žemynus.

Kūno juvelyrika – kas tai?

Pagal tradicinį apibrėžimą kūno juvelyrika reiškia bet kokius papuošalus, įvertus į kokią nors kūno dalį: pavyzdžiui, pilvo, spenelių, nosies ar liežuvio auskarus. Jų būna įvairių formų ir dydžių, kad kuo geriau tiktų prie veriamos vietos.

Kalbant apie kūno juvelyriką paprastai neturimi omenyje kiti dirbiniai, tokie kaip apyrankės ar vėriniai. Tačiau šiais laikais į naršyklę įvedus „kūno papuošalai“ neretai išmes ir įvairias grandinėles juosmeniui.

Auskarų vėrimas ankstyvosiose kultūrose

Iš visų kūno auskarų rūšių nosių ir ausų auskarai laikomi labiausiai paplitusiais. Jie vaizduojami daugelyje istorinių įrašų ir randami archeologų visame pasaulyje. Seniausi užfiksuoti mumifikuoti palaikai buvo su auskarais, todėl ekspertai mano, kad ausų vėrimas prasidėjo maždaug prieš 5000 metų. Nosies vėrimas taip pat yra sena kūno meno forma – istorikai ją užfiksavo dar 1500 m. pr. m. e.

Senovės paveiksluose ir kitose meno formose vaizduojama Amerikos ir Afrikos, taip pat Romos kultūra, kurioje moterys ir vyrai nešiojo nosies, po to – lūpų ir liežuvio auskarus. Matoma, kad senovės visuomenėse žmonės turėjo daug auskarų visoje burnoje, pavyzdžiui, lūpų, pertvaros, smakro ir viršutinės lūpos srityse. Kiti šiose kultūrose įsitvirtinę auskarai buvo kūno, įskaitant auskaruotus spenelius ir lytinius organus.

Juosmens karoliukai ir grandinėlės Afrikoje

Juosmens karoliukai yra kilę iš Vakarų Afrikos ir nešiojami jau daugelį metų. Karoliukai yra svarbūs, nes simbolizuoja moteriškumą, vaisingumą ir jausmingumą. Galima teigti, kad Vakarai pasisavino šią kultūrą, nes dabar juos naudoja kaip estetinį elementą, užuot pripažinę jų kultūrinę reikšmę Vakarų Afrikoje.

Kai kurie Vakarų Afrikos bendruomenės nariai mano, kad tai nepagarbu ir netinkama. Kiti teigia, kad juosmens karoliukų dėvėjimas visiems yra ne kultūrinis pasisavinimas, o kultūrinis įvertinimas, nes tai leidžia švęsti istorinę afrikietiškų juosmens karoliukų kultūrą, o didesnei auditorijai suteikia galimybę sužinoti apie jų kilmę, priimti šią kūno puošybos formą ir paversti ją sava.

Nosies auskarų reikšmė Indijoje

Nosies auskarai populiarūs jau daugelį metų – nemažai žmonių turi prasivėrę šį papuošalą. Tokie pirsingo aksesuarai atrodo drąsiai ir stilingai, tad nenuostabu, jog sulaukia didelio susidomėjimo. Tačiau tik nedaugelis žino tikrąją nosies žiedų kilmę ir istoriją.

Nosies auskarai atsirado ne Indijoje, tačiau ten jie tapo labai svarbiu ir reikšmingu papuošalu daugeliui moterų. Teigiama, kad nosies žiedus į Indiją XVI a. atvežė mongolų imperatoriai iš Artimųjų Rytų. Induistai nosies auskarus laiko garbės aktu santuokos deivės Parvatės atžvilgiu.

Priklausomai nuo Indijos regionų yra keletas skirtingų nosies žiedų rūšių: Shikarpuri Nath yra populiariausias indiškas nuotakos nosies žiedas. Tai – dažnai per didelis lankelis su jungiamąja grandinėle, papuošta pakabukais. Jis skiriasi nuo Nathuri, kurį taip pat naudoja nuotakos. Tai mažesnis žiedas, kurį moterys nešioja kasdien, ir kurį daugelis perėmė Vakaruose.

Indijos kultūra skatina mergaičių nosies auskarų vėrimą netrukus po to, kai joms sukanka 12 metų. Tačiau kai kuriuose regionuose jau 6 metų mergaites galima pamatyti nešiojančias nosies auskarą, kuris demonstruoja jų kultūrines vertybes ir suteikia joms moteriškumo. Be to, daugelis jaunų merginų nosį prasiveria norėdamos pabrėžti savo grožį ir parodyti, kad yra idealios kandidatės ištekėti. Per vestuvių ceremonijas nosies auskarai puošiami sunkiais atributais iš aukso ir sidabro bei gėlėmis, kurios nuotakoms suteikia švelnumo įspūdį ir kvapnumą.

Skirtingos tradicijos Amerikos kultūrose

Įvairiose Amerikos indėnų kultūrose auskarų vėrimas nuo seno buvo svarbus religinių apeigų, pavyzdžiui, Saulės šokio ceremonijos, elementas. Varnų tautos Saulės ceremonijos apeigų metu auskarai buvo reikalingi kaip galingų vizijų įkvėpimo būdas.

Daugelis Amerikos ir Aliaskos indėnų genčių praktikavo nosies pertvaros pradūrimą. Tai buvo populiaru tarp actekų, majų ir Naujosios Gvinėjos genčių. Jos savo pradurtas nosis puošė kaulais ir plunksnomis, simbolizuojančiomis turtus ir (tarp vyrų) vyriškumą.

Moterų nosies auskarai Nepale

Nepalo tautos puoselėja X a. siekiančią auskarų vėrimo į nosį tradiciją, kuri privaloma visoms genties moterims ir yra klestėjimo bei nekaltumo ženklas. Pietinėje Nepalo dalyje vis dar paplitę yra nosies pertvaros auskarai. Daugelis vyresnio amžiaus moterų puošia veidą ir pertvaros, ir kairės šnervės žiedais. Nemažai moterų turi auksinius nosies auskarus, kad parodytų savo socialinę, gentinę ir religinę padėtį visuomenėje.

Šiuolaikinės auskarų vėrimo tendencijos

Vakarų kultūrose kūno auskarų vėrimas patyrė daug pakilimų ir nuosmukių. Po Antrojo pasaulinio karo jo populiarumas smarkiai išaugo, vis daugiau žmonių eksperimentavo su auskarų vėrimo vietomis. Iki XX a. 10-ojo dešimtmečio daugybė skirtingų kūno auskarų rūšių tapo masinės kultūros dalimi. Nosies pertvaros, antakių, bambos, spenelių ar lytinių organų – auskarai tapo geidžiamiausia paauglių ir suaugusiųjų saviraiškos forma.

Daugybė kultūrų turi seną kūno auskarų vėrimo istoriją. Akivaizdu, kad yra begalė įvairių priežasčių, kodėl nusprendžiama verti kūno auskarus. Nuo savo individualumo išraiškos ir gyvenimo etapų paminėjimo iki dvasinių ir kultūrinių įsitikinimų pagerbimo – žmonės veriasi auskarus dėl pačių įvairiausių motyvų.


Sidabriniai žiedai internetu 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *