Volodymyras Zelenskis – pagarbos vertas didvyris

Volodymyras Zelenskis – pagarbos vertas didvyris / Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis – laisvės

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis visame pasaulyje šiandien tapo laisvės, sąžinės, narsos simboliu. Kiekvieną karo dieną savo transliacijose iš Kyjivo jis kalba tvirtai ir ryžtingai.

Nusikamavęs, nemiegojęs, nesiskutęs, vilkintis rusvai žalsvą karinę aprangą jau antrąją karo dieną jis prašneko tautai: „Labas rytas, ukrainiečiai. Tiek daug melagienų aplink… Bet aš – čia.“ Šis V. Zelenskio vaizdo įrašas tapo virusiniu, surinkusiu milijonines peržiūras ir telegrame, ir tviteryje, ir kituose socialiniuose tinkluose.

V.Zelenskio komunikacijos talentas negali neužkariauti širdies. Jo didžiulis ginklas – puikus humoras ir mokėjimas įtaigiai valdyti mimiką bei kūno kalbą.

Jis paprastai ir nuoširdžiai bendrauja su savo tauta, bendražygiais, žiniasklaida, aukščiausio rango politikais. Jis puikiai išnaudoja socialinių tinklų galią, aktyviai komunikuodamas su pasauliu ir Putino propagandos smaugiamai rusakalbei auditorijai.

Vertėjai tiesioginiame eteryje versdami prezidento Volodymyro Zelenskio kalbas negali sutramdyti emocijų. Jis privertė visus – net aršiausius – savo kritikus pakeisti nuomonę žaibiškai.

„Jei mes laimėsime, o esu tik-ras, kad laimėsime, tai bus viso demokratinio pasaulio pergalė. Tai bus mūsų laisvės pergalė. Tai bus šviesos pergalė prieš tamsą, laisvės prieš vergiją. O laimėję mes žydėsime taip, kaip Europa žydi, o Europa žydės labiau nei kada nors anksčiau po šios nuostabios pergalės. Šlovė Ukrainai!“

„Mes atstatysime kiekvieną namą, kiekvieną gatvę, kiekvieną miestą. Ir mes sakome Rusijai: išmokite žodžius „reparacijos“ ir „kontribucijos“. Jūs mums iki galo atlyginsite už viską, ką padarėte mūsų valstybei, kiekvienam ukrainiečiui.“

„Ko tu iš mūsų nori? Eik iš mūsų žemės. Nenori dabar išeiti – sėsk su manimi prie derybų stalo. Aš laisvas. Sėskis su manimi. Tik ne 30 metrų atstumu kaip su Macronu, Scholzu. Aš juk – kaimynas! Aš nesikandžioju. Aš normalus vyras. Sėskim, pasikalbėkim. Ko bijai? Mes niekam negrasiname, mes – ne teroristai. Mes neužgrobiame bankų. Ir svetimų žemių neužgrobiame.“

Tai – ištraukos iš Ukrainos prezidento kalbų.

◊◊◊

Ukrainoje V. Zelenskis išgarsėjo kaip populiaraus satyrinio TV serialo „Tautos tarnas“, 2015 m. tapusio sėkmingiausiu Ukrainoje TV projektu, prodiuseris ir aktorius.

Kai 2017-aisiais V. Zelenskis subūrė savo partiją ir ją pavadino  „Tautos tarno“ vardu, daugelis šio užmojo nepalaikė rimtais politiniais ketinimais. Netgi jo įtikinama pergalė 2019-ųjų prezidento rinkimuose, kur jis nugalėjo Petro Porošenką, surinkęs beveik 74 proc. balsų, nenumaldė kritikų pašaipų, kad iš V. Zelenskio tikrai neverta nieko tikėtis politikoje.

Kritikų juokai baigėsi, kai jie suvokė, kad jo, kaip komiko, patirtis įkvepia pasitikėjimą, palaikymą, patriotiškumą, yra nepaprastai vertinga.

◊◊◊

V.Zelenskis – labai talentinga asmenybė. Per gana trumpą laiką jis sugebėjo užkariauti pramogų verslo olimpą ne tik savo šalyje, bet ir toje pačioje Rusijoje, kurios, kaip yra prisipažinęs 2018 m. interviu Dmitrijui Gordonui, taip ir nepamėgo.

„Kodėl aš nemėgau Maskvos, nors ten gyvenau ir dirbau šešerius metus? – vaizdo interviu kalbėjo V. Zelenskis D. Gordonui. – Todėl, kad ten gali pasibelsti į duris ir durų neatidarys. Ir ne tik kaimynas, bet ir, apskritai, visi, kalbant apie viską gyvenime. O Krivoj Roge visada atidarys. Pavalgydins, sušildys, kaip sakoma. Krivoj Rogas – plati mano siela ir plati širdis. Už viską, ką esu gyvenime gavęs, esu dėkingas Krivoj Rogui. Esu dėkingas, kad mano tėvai manęs niekur iš ten neišsivežė, liko šiame mieste, kur kapuose ilsisi mūsų protėviai.“

◊◊◊

Ukrainos prezidentas gimė 1978 m. sausio 25 d. Krivoj Roge, Dnipropetrovsko srityje, Ukrainoje, ukrainietiškų ir žydiškų šaknų turinčioje šeimoje – inžinierės Rimos ir technikos mokslų daktaro, matematiko, profesoriaus Aleksandro Zelenskio.

Vaikystėje su tėvais V. Zelenskis ketverius metus gyveno Mongolijoje, kur dirbo jo tėvas. Svajojo tapti diplomatu ir iš pradžių ketino stoti į Maskvos valstybinį tarptautinių santykių institutą. Vėliau apsigalvojo ir pateikė dokumentus studijoms į Kyjivo nacionalinio ekonomikos universiteto Krivoj Rogo ekonomikos instituto Teisės fakultetą. Pagal profesiją niekada nedirbo. Prieš tai mokėsi Krivoj Rogo gimnazijoje, kur buvo sustiprinta anglų kalba.

◊◊◊

Dar studijų metais V. Zelenskis susidomėjo Linksmųjų ir išradingųjų klubu. Tai – rusiška humoristinė TV laida ir tarptautinis konkursas, kuriame varžosi įvairios komandos.

Po kurio laiko V. Zelenskis kartu su bendražygiais tapo laisvais artistais. Taip 1997 m. susibūrė komanda „95-as kvartalas“. Volodymyras tapo jos kapitonu ir aktoriumi bei pasirodymų autoriumi.

2004-aisiais „95-as kvartalas“ ėmėsi rengti projektą, kartu tuo pat metu filmuodamasis įvairiose TV laidose.

2005-aisiais TV kanale „Inter“ startavo šou „Vakarinis kvartalas“. Šou žaibiškai įgijo žiūrovų simpatijas ir ilgainiui komanda išaugo į studiją „Kvartalas 95“.

2008 m. dienos šviesą išvydo pirmasis TV serialo „Svotai“ sezonas. Jo reitingai viršijo visus rekordus.

Pranašišku V. Zelenskio gyvenime tapusiame seriale „Tautos tarnas“ jis atliko pagrindinį vaidmenį – Vasilijaus Petrovičiaus Goloborodkos, vidurinės mokyklos istorijos mokytojo, kuris tapo Ukrainos prezidentu. „Tautos tarnas“ pelnė didžiulį pasisekimą, tokį, kad V. Zelenskis net susimąstė, ar jam pačiam nevertėtų pradėti politinės karjeros.

◊◊◊

2018 m. V. Zelenskis pranešė ketinantis balotiruotis į Ukrainos prezidentus. 2019 m. kovo 31 d. įvyko pirmasis prezidento rinkimų turas – laimėjo V. Zelenskis, surinkęs 30,24 proc. balsų, kone du kartus daugiau už varžovą Petro Porošenką.

Balandžio 21-ąją, surinkęs 73,22 proc. balsų, V. Zelenskis tapo Ukrainos prezidentu. Jam tuomet buvo 41-i metai.

2019 m. liepos 21 d. įvyko pirmalaikiai parlamento rinkimai, ir juose įtikinamą pergalę pelnė V. Zelenskio suburta „Tautos tarno“ partija.

◊◊◊

2019 m. spalio 10 d. V. Zelenskis į istoriją įėjo surengdamas rekordiškai ilgiausią spaudos konferenciją: 14 valandų jis atsakinėjo į visus 300 žurnalistų jam užduodamus klausimus, retsykiais užkąsdamas pica. Po devynių valandų maratono, vienos iš pertraukų metu, V. Zelenskiui prarandant balsą jam buvo sušvirkšta vaistų. Po to jis dar keturias valandas tęsė konferenciją. Pabaigoje išgėrė vaistų nuo gerklės. Atsakė į visus klausimus. Ir galutinai prarado balsą.

◊◊◊

2009 m. V. Zelenskis vedė Oleną Kijaško-Zelenską, studijos „Kvartalas 95“ autorę, su kuria yra pažįstamas nuo mokyklos laikų. Turi dukrą Oleksandrą ir sūnų Kyrylą.

Teigiama, kad jis yra pavyzdingas šeimos žmogus. Jo paties žodžiais tariant, vienas svarbiausių vyro bruožų – atsakomybė už savo vaikus, šeimą ir artimuosius. 2014 m. jo dukra kartu su tėčiu nusifilmavo filme „8 nauji pasimatymai“.

2008 m. V. Zelenskis žurnalo „Viva!“ buvo pripažintas gražiausiu ukrainiečiu. 2006 m. jis dalyvavo ukrainietiškoje projekto „Šok su žvaigžde“ versijoje, kur kartu su savo partnere, profesionalia choreografe, užėmė pirmą vietą.

Parengta pagal internetinę žiniasklaidą

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *