Atsakė į karo pabėgėliams aktualius klausimus

Atsakė į karo pabėgėliams aktualius klausimus / Tolerancijos centras taps pabėgėlių iš Ukrainos centru Ukmergėje. Autoriaus nuotr.

Arvydas PĖŠINA

Rajono vadovai surengė iš Ukrainos atvykusių karo pabėgėlių susitikimą su atsakingais už įvairias sritis savivaldybės, jos įstaigų ar visuomeninių organizacijų atstovais.

Susitikimas vyko Tolerancijos centre, kur eksponuojamos nuotraukos su užfiksuotomis karo Ukrainoje akimirkomis. Prieš susitikimą susirinkusiesiems buvo pasiūlyta pasivaišinti kava ar arbata. Visiems išdalyti lankstinukai su atsakingų asmenų, kurie padėtų spręsti pabėgėlių klausimus, kontaktais. O kol tėvai aptarinėjo svarbius klausimus, mažieji galėjo žaisti lego kaladėlėmis.

Šis susitikimas – pirmas žingsnis, siekiant, kad ukrainiečiai Ukmergėje jaustųsi kuo geriau ir patogiau. 

Atvykusieji uždavė įvairių klausimų, pradedant registracija, banko sąskaitų Lietuvoje atsidarymu, baigiant kultūriniais ar sportiniais poreikiais, į kuriuos buvo pasiruošę atsakyti kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė ir Sporto centro direktorius Vitalijus Martikonis.

Tačiau ukrainiečiams labiausiai rūpėjo susitvarkyti savo buitį, kasdienį gyvenimą, kuo paprasčiau įsikurti svečioje šalyje.

Ukrainiečiai domėjosi, kaip galima išmokti lietuvių kalbos. Atsakyta, kad jau paskirta mokytoja, mokysianti pabėgėlius lietuvių kalbos. Taip pat paaiškinta, kad ukrainiečiai savo vaikus gali leisti į bet kokį artimiausią lopšelį-darželį.

Registracijos klausimus centralizuotai žadėjo sutvarkyti savivaldybė, o pinigines išmokas pabėgėliai gaus tik tada, kai susitvarkys registraciją ir atsidarys bankuose lietuviškas sąskaitas. Atvykusieji domėjosi ir įsidarbinimo galimybėmis.

Beveik porą valandų trukusiame susitikime buvo aptarta daug pabėgėlių gyvenimo Ukmergės rajone klausimų. Problemos bus aptariamos ir sprendžiamos ir vėliau, nes Tolerancijos centras taps pabėgėlių iš Ukrainos centru Ukmergėje.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *