Sukčiavimo būdai – būtina žinoti

Sukčiavimo būdai – būtina žinoti /

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

Sukčiai tobulina savo taktiką ir sukčiavimo būdus, tad gyventojams patariame atidžiau pasidomėti, žinoti apgavysčių schemas, pasistengti kuo kritiškiau vertinti situaciją.

Supažindiname su keliais sukčiavimo būdais, nuo kurių jau šiais metais nukentėjo Ukmergės rajono gyventojai, bei patariame, kaip elgtis.

Skelbimas feisbuke

Ukmergiškis feisbuke, Ukmergės grupės skelbimuose, rado skelbimą, jog asmuo parduoda butą, esantį Miškų g. Buto kaina – 20 tūkst. Eur. Su minėtu asmeniu ukmergiškis susirašinėjo ir dar tą patį vakarą pervedė avansą – 3 tūkst. Eur. Jau kitą dieną pirkėjas suprato, jog buvo apgautas.

Patarimas. Jeigu pardavinėjama per feisbuką, vertėtų patikrinti to asmens anketą. Prieš darant bankinį pavedimą, socialiniuose tinkluose patikrinkite, ar sąskaita sutampa su parduodančio asmens duomenimis. Prisiminkite – itin žema kaina gali pranašauti apie pavojus.

Interneto svetainė

Šiais metais į Ukmergės rajono policijos komisariatą kreipėsi jau trys asmenys, „skelbiu.lt“ svetainėje nukentėję nuo sukčių.

Vienas ukmergiškis norėjo pirkti traktoriaus priekabą už 4 750 Eur. Pardavėjui jis pervedė 500 Eur avansą, tačiau šis dingo, į skambučius neatsakė.

Kitas asmuo norėjo parduoti fotoaparatą „Nikon D750“ su objektyvu, trimis filtrais ir rankena. Paskambinęs pirkėjas pasiūlė 1 860 Eur, atsiuntė pavedimo kopiją ir paprašė, kad prekę perduotų taksistui. Netrukus pardavėjas sužinojo, kad pavedimas suklastotas.

Dar viena ukmergiškė už buto nuomos rezervaciją per „Perlo“ terminalą pervedė 200 Eur užstatą. Po perlaidos „nuomotoja“ dingo ir neatrašė į žinutes.

Patarimas. Nemokėkite avansų asmenims, kurių nepažįstate. Pirkite tik iš patikimų internetinių parduotuvių, atkreipkite dėmesį į pirkėjų įvertinimus. Itin žema kaina gali pranašauti apie pavojus. Nederėtų pervesti avanso, prieš tai nepamačius prekės, kurią planuojate įsigyti.

Telefoninis sukčius

Neseniai ukmergiškei paskambinusi moteris pasakė, kad giminaitė padarė eismo įvykį. Nukentėjusiajai reikalinga brangiai kainuojanti operacija. Atėjusiam nepažįstamam vyrui ukmergiškė davė 1 000 Eur. Jam išėjus, paskambino dukrai ir tik tuomet suprato buvusi apgauta.

Patarimas. Žinokite, kad sukčiai užduoda daug klausimų, gudriai paprašo atskleisti privačią informaciją ir tuoj pat panaudoja ją prieš jus. Naudodamiesi netikėtumu ir susijaudinimu, sukčiai praneša apie neva įvykusį eismo įvykį ar nelaimę, susijusią su artimaisiais, prašo skubiai pervesti jiems reikalingą pinigų sumą į nurodytą sąskaitą ar atiduoti žmogui, kuris atvyks jų pasiimti.

BŪTINA ŽINOTI!

Sulaukę įtartino skambučio, nutraukite pokalbį. Paskambinkite savo artimajam, kaimynui, socialinei darbuotojai ir papasakokite. Neperduokite pinigų per tarpininkus.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *