Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje – apie aktualius klausimus

Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje – apie aktualius klausimus /

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Vasario 23 dieną sušauktame Ukmergės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptarti aktualūs klausimai: pavasarinis polaidis, galimų karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimas,  pasirengimas reaguoti į ekstremaliąsias situacijas, COVID-19 ligos situacija rajone, paukščių ir gyvūnų užkrečiamos ligos pasaulyje ir Lietuvoje. Posėdis vyko per nuotolį.

Savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas apžvelgė situaciją, susijusią su pavasariniu polaidžiu. Šis reiškinys statistiškai trunka nuo 10 iki 16 dienų ir priklauso nuo susikaupusių sniego atsargų kiekio, oro temperatūros bei sąlygų. Kaip ir kasmet, pakyla vandens lygis visose šalies upėse. Vienose daugiau, kitose mažiau.

Ukmergėje, pasak specialisto, maksimalus (iki 3,9 m) ar stichinis (iki 4 m) vandens lygis Šventojoje ties Ukmerge praėjusią savaitę nebuvo pasiektas. Vasario 19–23 d. jis siekė 2,8 m ir kas parą kilo po keletą centimetrų.

Aukščiausias vandens lygis Šventojoje, ties Ukmerge, stebėtas per 2010 metų pavasario potvynį, kuomet buvo pakilęs iki 3,9 m.

V.Rabazauskas patikino, jog, tirpstant sniegui ir esant potvynio galimybei, kyla pavojus, kad kartu su vandeniu į šulinį iš dirvožemio pateks žmogaus sveikatai kenksmingos medžiagos ir mikroorganizmai. Todėl būtina imtis saugumo priemonių:

  • jei dirvožemis aplink šulinį apsemtas vandeniu, vandens nenaudokite maistui, nes į šulinį iš paviršinių dirvožemio sluoksnių patenka teršalai;
  • jei nesate įsitikinę, kad vanduo saugus, gėrimui, maisto ruošimui vartokite parduotuvėse parduodamą geriamąjį vandenį;
  • galima atsivežti vandens iš centralizuotai tiekiamo vandentiekio. Jį laikykite vėsioje vietoje, sandarioje, maistui skirtoje taroje, ne ilgiau kaip vieną parą.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas palietė galimo karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo temą. Diskutuota, kiek savivaldybė turi tam tinkamų vietų. Nuspręsta, kad trumpam laikui karo pabėgėlius galima būtų apgyvendinti Rečionių universaliame daugiafunkciame centre, Veprių stovyklavietėje arba Siesikų gimnazijos bendrabutyje.

V.Rabazauskas konstatavo, kad pernai Ukmergės įmonės laikėsi civilinės saugos teisės aktų, vykdė visus nurodymus. Jų pasirengimą reaguoti į ekstremaliąsias situacijas D. Varnas kasmet atliekamo vertinimo metu įvertino gerai arba labai gerai.

Iš 30 savivaldybės teritorijoje esančių institucijų ir įstaigų, ūkio subjektų aukščiausiu kriterijų vertinimo balu įvertintos: UAB „Ukmergės vandenys“, UAB „Ukmergės šiluma“, UAB „Umega Group Hennordic“ padalinys, UAB „Systemair“, UAB „Aukmergės baldai“, Ukmergės kraštotyros muziejus, Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras, Ukmergės ligoninė, Antano Smetonos gimnazija, „Šilo“ progimnazija ir Senamiesčio progimnazija.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti Ukmergės skyriaus vedėjo funkcijas Kotryna Žigaitė apžvelgė COVID-19 statistiką ir pasidžiaugė, kad pandemija rajone pamažu slūgsta, naujų susirgimų atvejų skaičius mažėja.

Valstybinės  maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vedėjas, valstybinis veterinarijos inspektorius Ričardas Gleiznys informavo, kad Prancūzijoje bei Lenkijoje fiksuojami dideli paukščių gripo protrūkiai, kad paukščių gripas niekur nesitraukia, o slenka iki mūsų. O afrikinis kiaulių maras, atvirkščiai, jau „išsikvėpė“.

„Dėl paukščių gripo grėsmės paukščių migracijos laikotarpiu visiems vištų augintojams rekomenduojame nepaleisti savo augintinių laisvai visur vaikščioti, o laikyti juos voljeruose, pageidautina uždengtuose“, – teigė R. Gleiznys.

Jis ragino gyventojus nedelsti ir kuo greičiau paženklinti bei vakcinuoti savo auginamus gyvūnus. O tuos, kurie užsiima gyvūnų veisimu, užregistruoti šią veiklą. Kad paskui neiškiltų problemų, norint savo gyvūnus realizuoti – parduoti ar dovanoti. Stebint skelbimus interneto erdvėje ir kilus menkiausiam įtarimui, VMVT rašo skundus, prašydama išaiškinti nelegalius veisėjus bei juos nubausti.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *