Upės potvynis pasiekė gyventojų rūsius

Upės potvynis pasiekė gyventojų rūsius / Šiemet Šventosios potvynis – kaip niekad didelis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Patvinęs Šventosios upės vanduo kelia rūpesčių ne tik pakrantės tvarkybos darbų vykdytojams, bet ir ukmergiškiams, gyvenantiems paupyje.

Gruodžio 17-osios gatvėje į namų rūsius jau sunkiasi vanduo.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas sakė, kad gyventojai į tarnybą su prašymais išpumpuoti potvynio vandenį kol kas nesikreipė, tačiau patvirtino, kad vanduo tikrai semia pakrantėje gyvenančių ukmergiškių turtą. „Jei prieš dieną vanduo pasirodė garaže, tai dabar jau sunkiasi ir į rūsį po namu“, – sakė jis.

Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba vandens iš rūsių nepumpuoja. „Mes reaguojame, jei kyla pavojus gyvybei ir sveikatai. Šiuo atveju tokio pavojaus nėra, tad negalėtume padėti“, – sakė tarnybos viršininkas, nurodydamas, kad yra įmonių, kurios teikia mokamą vandens išpumpavimo paslaugą.

Tačiau pumpavimas nelabai ką padeda. „Kol upės lygis pakilęs, vandens neišpumpuosi visiškai, svarbiausia stebėti, kad kylantis vanduo neapsemtų elektros ir šildymo įrenginių“, – perspėjo D. Vyšniauskas.

Jo manymu, kas gyvena prie upės, tiems potvynis nėra naujiena. Dauguma žmonių, žinodami problemą, turi iš anksto įsigiję vandens siurblius.

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis sakė, kad įmonės avarinė tarnyba prireikus galėtų suteikti mokamą vandens išpumpavimo paslaugą. Tačiau įmonės turimi siurbliai nepumpuoja iki dugno, nebent yra įrengta vandens surinkimo anga (kai vandens yra virš kelių, gali išpumpuoti tiek, kad jo liktų virš kauliukų, bet ne iki grindų). Kaina priklausytų nuo vandens kiekio ir laiko, kurio prireiktų jo išpumpavimui. Tačiau tokių prašymų nėra gaunama, dauguma gyventojų nelaukia, kol prisikaups tiek vandens, ir patys pasirūpina, kaip jį išpumpuoti.  

Mokamą vandens išpumpavimo paslaugą gali suteikti UAB „Ukmergės vandenys“. Įmonės direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Gilvydis sakė, kad įmonė turi siurbliuką, kuriuo pumpuoja vandenį iš šulinių, taip pat cisterną, kurią naudoja ištraukiant nuotekas. Vis tik iki šiol tokių paslaugų poreikio nebuvo.

S.Gilvydis informavo, kad iš krantų išsiliejo ne tik upė, bet susidarė vandens sankaupos ir kitur. Buvo patvinusi Gailių gatvė, esanti netoli apvažiavimo. Vienoje gatvės pusėje vanduo nubėgo, o kitoje kaupėsi. „Prieš porą metų čia buvo kasinėjama ir galėjo būti pažeista melioracijos sistema“, – sakė S. Gilvydis. Manant, kad neveikia melioracijos sistema, buvo ruošiamasi perkasti kelią ir tokiu būdu nuleisti vandenį. Tačiau rasta žemėmis užnešta pralaida po keliuku. Ją išvalius, vanduo atslūgo.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *