Kitą savaitę – knygų mugė

Kitą savaitę – knygų mugė / Knygų mugė – vienas populiariausių kultūrinių renginių.

Rašytojai, autoriai, knygų kūrėjai, leidėjai, bibliotekininkai, skaitytojai vasario 24–27 dienomis laukiami tradicinėje Vilniaus knygų mugėje Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Mugės tema – „Vaizdas kaip tekstas“. Mugę globoja Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius spaudos konferencijoje teigė, kad parodų centras pasirengęs užtikrinti lankytojų ir dalyvių saugumą. Atvyksiantiems į mugę rekomenduojama iš anksto pasidomėti mugės programa ir pasirinkti norimus aplankyti renginius.

Sostinėje į parodų centrą visas keturias mugės dienas veš nemokamas VKM logotipu pažymėtas viešasis transportas.

2020 metų knygų leidybos statistika teigia, kad per karantino metus tik nedaug sumažėjo naujai išleistų knygų pavadinimų – nuo 3 479 iki 3 257. Tiražai taip pat nekrito, o grožinės literatūros knygų pavadinimų atsirado net daugiau nei 2019 metais – buvo 1 418, 2020-aisiais išleista 1 483. Lietuvių grožinės literatūros išleista tiek pat, kiek ir 2019-aisiais.

Renginyje šiemet bus išlaikyti visi formatai, visos tradicijos, skaitytojų laukia beveik 100 visiškai naujų leidinių.

Vilniaus knygų mugėje šiais metais bus galima pamatyti gausų užsienio rašytojų būrį. Su savo skaitytojais susitikti atvyksta Karen Swan (JK), Halgrimur Helgasson (Islandija), Andrei Kurkov (Ukraina), Gabriel Pacheco (Meksika, Italija), Piotr Socha (Lenkija), Jean-Philippe Toussaint (Belgija).

Savo klausimus skaitytojai galės užduoti ir rašytojams, kurie prisijungs prie mugės virtualiai: Luca di Fulvio (Italija), Andre Makine (Prancūzija), Nora Krug (JAV). Grįžta ir ne Lietuvoje gyvenantys mūsų literatūros ir kultūros žmonės – Algis Mickūnas, Kristina Sabaliauskaitė, Valdas Papievis, Saulius Tomas Kondrotas.

„Šiemet pristatoma nemažai knygų, reflektuojančių įvairius Lietuvos istorijos etapus: tremtį, sovietmetį, tautinių mažumų gyvenimą Lietuvoje, taip pat laukia pokalbiai apie literatūrą, kalbą, bus pristatyta nemažai poezijos knygų“, – pasakojo viena iš mugės organizatorių Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Eljošaitytė-Kaikarė.

Diskusijos, parodos ir ekspozicijos Vilniaus knygų mugėje taip pat atspindės šių metų temą ,,Vaizdas kaip tekstas“.

Išlieka lankytojams 2019 metais pristatytas debatų turnyras „Šortai“. Penkiolikos minučių literatūrinėje dvikovoje du pokalbininkai – knygos autorius ir kritikas – turi maksimaliai turiningai atskleisti aptariamos knygos privalumus ir trūkumus.

Įtraukianti „Diskusijų klubo“ programa išskleidžia šių metų mugės temą  ir siūlo diskutuoti apie vizualinę kultūrą.

3-ios salės galerijoje veiks 2020–2021 metų Knygos meno konkurso knygų laureačių ekspozicija.

Jaunųjų skaitytojų salėje užsiėmimą ras senas ir jaunas, vaikas ir suaugęs. „Kūrybos erdvėje be formulių“ – dėmesys komiksų kūrimui ir daugybė kitų kūrybinių malonumų, „Vaikų scenoje“ lauks susitikimai su pasiilgtais knygų autoriais, pažintys su pamėgtais ir naujais personažais, su moksleiviais bendradarbiaujantis „Jaunimo taškas“ pristatys pokalbių ciklą „Veidas iš ekrano“.

Pirmą kartą pačius mažiausius skaitytojus, jų mamas ir tėčius mugė kviečia į jaukų „Knygų starto“ kampelį.

Jaunųjų skaitytojų salėje lankytojai ras ir spalvingiausias parodas.

Sigutės Chlebinskaitės kuruojama „Knygų šalis“ šiemet pristatys tris išskirtinius tiek savo talentu, tiek ir likimais knygų dailininkus.

Pirmą kartą istorijoje, „Muzikos salėje“ bus surengtas aukcionas, per kurį bus galima įsigyti lietuviškos muzikos istoriją žyminčių atributų.

Jau tradicija tapo klausomiausių metų įrašų ir albumų apdovanojimai pagal asociacijos „Agata“ renkamus tikslius statistinius duomenis. Apdovanojami klausomiausi lietuviški albumui ir singlai tarptautinėse muzikos pasiklausymo platformose – „Spotify“, „Deezer“, „Apple Music“ ir kitose. Pirmą kartą bus apdovanotas ir gražiausias albumo viršelis.

Keletą kartų per dieną lankytojus stebins įspūdingas technines koncertų galimybes demonstruojantis „Spacemap Go“ šou.

Mugės organizatoriai – Lietuvos leidėjų asociacija, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *