Pagalbos formos – įvairios

Pagalbos formos – įvairios /

Viena ukmergiškė papasakojo neseniai po ligos parsivežusi namo garbaus amžiaus mamą.

Iki susirgdama mama pati pasirūpindavo savimi, o dabar jai reikalinga pagalba. Kadangi moteris dirba, mamai viso savo dėmesio skirti negali, tačiau labai jaudinasi, kad likusi viena namuose senolė per dieną turi būti nevalgiusi, nes po ligos jai reikia padėti ir pavalgyti, ir atsikelti iš lovos, ir pereiti per kambarį. Pati iš lovos nebeatsikelia ir viena nebepaeina.

Moteris buvo girdėjusi, kad namuose esant senyvo amžiaus žmogui, galima gauti pagalbos paslaugą į namus. Ir kad paslauga teikiama nemokamai.

Dėl jos kreipėsi į Socialinių paslaugų centrą, tačiau čia jai atsakė, kad tokia paslauga nepriklauso, jei žmogui oficialiai nėra paskirta slauga. Moteris sakė, kad už teikiamą pagalbą galėtų ir susimokėti –  būtų pigiau, negu samdyti privačiai dirbantį žmogų. Tačiau šį kartą ji nesulaukė visai jokios pagalbos.

Ukmergės socialinių paslaugų centro direktorė Kristina Karpovienė tvirtino negirdėjusi atvejo, kad kas nors kreiptųsi į centrą ir jam būtų atsisakyta suteikti paslaugą.

Pasak jos, Centre teikiamos skirtingos paslaugos.

Pagalba į namus yra informavimas, konsultavimas, tarpininkavimas ir atstovavimas, bendravimas, maitinimo organizavimas (jei maistą pristato kitos tarnybos) arba produktų nupirkimas, pristatymas ir pagalba ruošiant maistą, pagalba buityje ir namų ruošoje (skalbiant, tvarkant namus, apsiperkant, rūpinantis asmens higiena), palydėjimas į įvairias įstaigas, kitos paslaugos, reikalingos siekiant asmeniui sudaryti galimybes gyventi savo namuose. Paslaugų trukmė – iki 10 val. per savaitę.

Dėl šių paslaugų reikėtų kreiptis į Paramos šeimai skyriaus vedėją Miglę Kačinskienę (tel. 8 636 19706).

„Jei pagalbos į namus paslaugų nepakanka, skyriaus vedėja turėtų pakonsultuoti dėl integralios pagalbos – slaugos ir socialinės globos paslaugų asmens namuose – teikimo galimybių“, – sakė K. Karpovienė. Jei asmeniui medicininės paslaugos nereikalingos, gali būti teikiamos dienos socialinės globos asmens namuose paslaugos. Dėl jų kreiptis į Dienos socialinės globos institucijoje skyriaus vedėją Karoliną Vavilovaitę (tel. 8 634 47921).

Abi paminėtos paslaugos asmeniui gali būti teikiamos nuo 2 iki 10 val. per savaitę.

Direktorė sakė, kad asmens pamaitinimas, pagalba, išlipant iš lovos, ir kita panaši pagalba įeina į visas aukščiau išvardytas paslaugas. Nurodė, kad šiais trimis atvejais (prašant pagalbos į namus, integralios pagalbos ir dienos socialinės globos) paslaugai gauti specialiųjų poreikių nustatymo pažyma nereikalinga. Reikia užpildyti prašymą ir pateikti asmens, kuriam reikalingos paslaugos, dokumentą. Socialinis darbuotojas, pateikus prašymą, atlieka socialinių paslaugų poreikio vertinimą ir, tardamasis su asmeniu ir jo artimaisiais, nustato socialinių paslaugų poreikį.

Centre neseniai pradėta teikti nauja, asmeninės pagalbos, paslauga. Tai – asmeninio asistento pagalba žmogui, turint negalią ar specialiuosius poreikius. Jai teikti asmeniui turi būti nustatytas neįgalumas arba specialieji poreikiai. Šiuo atveju ne pagaminamas maistas ar sutvarkomi kambariai už žmogų, bet jam padedama gaminti, tvarkytis ir t. t.

Pateikus prašymą ir socialiniam darbuotojui nustačius socialinių paslaugų poreikį bei gavus rajono savivaldybės administracijos sprendimą dėl jų teikimo, reikalinga šeimos gydytojo  medicininė pažyma.

Direktorė informavo, kad už socialines paslaugas mokama atsižvelgiant į asmens pajamas ir patvirtintas socialinių paslaugų kainas. Mokėjimo dydis nustatomas individualiai.

Kreipiantis pagalbos, kiekvienu atveju vertinamos visos aplinkybės ir asmens būklė. Taip nustatoma, kokios tiksliai pagalbos reikia. Jei gaunamas sprendimas nustatytoms socialinėms paslaugoms teikti, o Centras neturi galimybių iš karto to padaryti, asmuo pastatomas į eilę paslaugoms gauti. Kartais vienu konkrečiu atveju galimos kelios paslaugos, tiek pagalbos į namus, tiek integralios pagalbos. Tada, jei vienai paslaugai gauti yra eilė, žmogui gali būti pasiūlyta kita paslauga.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *