Bibliotekos lankytojų požiūrį atskleidė anketos

Bibliotekos lankytojų požiūrį atskleidė anketos / „Skaitymo nauda ir reikšmė žmogui yra akivaizdi.“ Tai nurodė per 99 proc. apklausoje dalyvavusių bibliotekos lankytojų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Norėdama geriau pažinti savo skaitytojus ir sužinoti jų lūkesčius Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka pernai atlikto tyrimą „Vartotojų požiūris į skaitymo skatinimo veiklas“.

Išplatintas anketas užpildė net 292 bibliotekos lankytojai, kurie lankosi mūsų bibliotekos padaliniuose.

Tyrime dalyvavo 74 vyrai, 212 moterų. Tyrimo duomenimis, padaliniuose daugiausia lankosi moteriškos lyties per 50 metų amžiaus, turintys aukštąjį bei aukštesnįjį išsilavinimą asmenys.

Analizuojant anketas išaiškėjo, kad ne visi asmenys – ukmergiškiai. Yra gyvenančiųjų Kauno, Klaipėdos, Vilniaus, Panevėžio, Utenos miestuose ir net Jungtinėje Karalystėje.

Respondentai taip pat minėjo, kad gyvena Taujėnų, Vidiškių, Lyduokių, Deltuvos, Pabaisko, Žemaitkiemio, Veprių, Želvos seniūnijų miesteliuose bei Rečionių, Šventupės, Dainavos, Petronių, Antakalnio III, Valų, Jasiuliškio, Miliūnų, Atkočių, Balelių, Mikėnų, Bimūnų, Sarosčių, Jakutiškių, Pilionių, Obelių, Laumėnų, Šinkūnų, Lokynės, Užupušių, Mažeikių, Kultuvėnų, Sližių, Gavenonių, Antakalnio, Jutkonių kaimuose.

Matyti, kad didesnė dalis respondentų, kurie naudojosi paslaugomis, turėjo aukštesnįjį (39,58 proc.) bei aukštąjį (31,6 proc.) išsilavinimus.

Buvo klausta, kaip dažnai žmonės naudojasi bibliotekos paslaugomis, kaip dažnai dalyvauja jos organizuojamuose skaitymo skatinimo renginiuose bei kokiais tikslais lankosi bibliotekose.

Rezultatai parodė, kad 22,49 proc. respondentų lankosi kartą per keletą savaičių bei kartą per mėnesį. 14,19 proc. – dažniau nei kartą per savaitę, 16,61 proc. – kartą per savaitę, likusieji – kartą per keletą mėnesių ar rečiau.

Respondentai nurodė 2–3 apsilankymo tikslus, kuriuose matyti, kad jie ne tik skaito, bet ir naudojasi įvairiomis bibliotekų paslaugomis – lankosi parodose, skaito knygas bei dalyvauja popietėse, edukaciniuose užsiėmimuose.

Per 30 proc. lankytojų įvardija, kad ateina pasiimti leidinių laisvalaikiui, per 15 proc. asmenų dalyvauja bibliotekų renginiuose, per 10 proc. naudojasi kompiuteriais bei skaito periodinius leidinius.

Apie 10 proc. respondentų ateina į bibliotekas pabendrauti, leidžia ten savo laisvalaikį. Tik nedidelė dalis (2,71 proc.) bibliotekose lankosi dėl leidinių, reikalingų mokymuisi, studijoms.

Gyventojai įvardijo knygų būtinumą jų darbo atlikimui, mokymuisi, studijoms, pritarė teiginiui, kad skaitydami sužino naujienas, skaitymas tampa atgaiva sielai. Kad skaitymas teikia dvasinį pasitenkinimą, užpildo laisvalaikį, praturtina turimas žinias, pasisakė per 150 respondentų.

„Skaitymo nauda ir reikšmė žmogui yra akivaizdi.“ Tai nurodė per 99 proc. respondentų.

Vis dėlto keli respondentai tai mato kaip laiko švaistymą. Du respondentai nurodė, kad skaitymas nėra būtinas, vienas – kad nemėgsta skaityti…

Pageidauta biblioterapijos renginių, kurių metu, skaitant tam tikrą literatūrą, gerėja žmogaus emocinė savijauta. Paaiškėjo, kad aktualūs garsiniai knygų skaitymai.

Gyventojai, išsakę savo nuomones minėjo, kad jiems pakanka vykdomų veiklų bibliotekose, tačiau norėtų įvairesnių renginių, daugiau laikraščių, ilgesnio naudojimosi kompiuterine įranga.

Mažiausiai respondentai pasigenda susitikimų su rašytojais, edukacinių užsiėmimų bei poezijos vakarų. Tačiau minėdami veiklas norėtų popiečių, vakaronių.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *