Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, nuo 2019 metų, kai įsigaliojo supaprastinti reikalavimai, leidžiantys namų virtuvėse mažais kiekiais gaminti kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus, namuose ėmėsi gaminti ir tiesiogiai pirkėjams tiekti daugiau kaip 500 naujų verslo subjektų.
Ukmergėje 8 maisto tvarkymo subjektai pradėjo vykdyti paruoštų valgių ir patiekalų gamybą mažais kiekiais.
Pernai maisto produktų gamybą namų virtuvėse mažais kiekiais pradėjo dvigubai daugiau naujų maisto gamintojų, lyginant su 2020 metais. Šis skaičius nuolat auga.
Populiariausia išlieka namuose gaminamų kepinių veikla: iš 331 praeitais metais užregistruoto naujo smulkaus gamintojo net 65 proc. nurodė, kad ketina užsiimti kepyklos veikla bei miltinių produktų gamyba. Kiek mažiau populiaru buvo imtis paruoštų valgių ir patiekalų gamyba.
Naujausi pakeitimai leidžia planuojantiems mažais kiekiais tiekti gaminamą maistą savo namuose, siūlyti pirkėjams ne tik duoną, kepinius ir patiekalus, bet ir desertinius gaminius, pavyzdžiui, veganiškus tortus, nekeptus įvairius pyragus ir desertus bei šiuo metu ypač sparčiai populiarėjančias iš maisto produktų sukomponuotas valgomas puokštes.
Privalu laikytis nustatytų asortimento ir kiekio apribojimų bei kitų reikalavimų, kuriais būtų užtikrinama gaminamo maisto sauga ir kokybė.
Pradedant maisto gamybos verslą namuose, būtina veiklą užregistruoti VMVT, be to, skelbiant apie parduodamą produkciją internete, privalu nurodyti veiklos registracijos numerį ir turėti leidimą vykdyti veiklą dėl maisto produktų užsakomojo pardavimo paštu arba internetu.
UŽ inf.