Nagrinėja prašymus dėl išmokų skyrimo

Nagrinėja prašymus dėl išmokų skyrimo /

„Sodra“ nagrinėja prašymus dėl vienišo asmens išmokų skyrimo – iki šiol juos pateikė 105 tūkst. gyventojų.

Pirmosios išmokos pasieks gavėjus lapkričio pabaigoje, kartu išmokant ir vienišo asmens išmokų nepriemokas, jei jos susidarė. Pavyzdžiui, jei vienišo asmens išmoka žmogui priklauso nuo šių metų liepos, lapkričio pabaigoje jis gaus išmoką už liepą, rugpjūtį, rugsėjį ir spalį. Jei žmogus įgijo teisę į vienišo asmens išmoką rugsėjį, jis atitinkamai gaus išmoką už 2 mėnesius – rugsėjį ir spalį. Vėliau vienišo asmens išmoka bus mokama kas mėnesį. Išmokos dydis nuo liepos – 28,63 euro.

Gyventojai gali pateikti prašymus dėl vienišo asmens išmokų skyrimo paskambinę „Sodros“ informacijos tel. 1883, prisijungę prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui arba atvykę į klientų aptarnavimo skyrių. Pažymima, kad lapkritį vienišo asmens išmoką gaus ne visi pateikę prašymus, tik tie, kurie teisę į vienišo asmens išmokas įgijo nuo liepos ir iki spalio pabaigos pateikė prašymus.

Šiemet teisę į vienišo asmens išmokas turi vieniši žmonės, gaunantys šalpos senatvės pensijas, šalpos neįgalumo pensijas arba socialines pensijas (išskyrus neįgalius vaikus iki 18-os metų). Išmokos taip pat priklauso senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems ar ne mažiau kaip 60 proc. darbingumo netekusiems šalpos kompensacijų gavėjams.

Dėl išmokų nuo liepos gali kreiptis ir žmonės, kurie gauna mažos pensijos priemokas. Tai – asmenys, kurie yra sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar netekę 60 ir daugiau proc. darbingumo ir jų gaunamos senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensijos yra mažesnės nei 260 eurų.

Nuo 2022 m. sausio 1 d. vienišo asmens išmokų gavėjų ratas plėsis – jas galės gauti visi Lietuvoje gyvenantys vieniši žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, ir tie, kuriems nustatytas netekto darbingumo lygis.

Nuo naujų metų išmokos bus skiriamos remiantis Gyventojų registre esančiais duomenimis – nebereikės teikti prašymų raštu ar telefonu.

Vienišo asmens išmokų gavėjai, kuriems šios išmokos priklausys nuo 2022 m. pradžios ir bus skirtos automatiškai, išmokas ir susidariusias nepriemokas gaus iki kovo mėnesio pabaigos. Jos bus išmokėtos ir žmonėms, kurie teisę į išmokas įgijo nuo šių metų liepos ar vėlesnio mėnesio, bet nesikreipė dėl jų skyrimo.

Tuo pačiu laiku vienišo asmens išmokas gaus ir tie asmenys, kurie prašymus pateikė šiemet, tačiau teisę gauti išmokas įgis tik kitąmet.

Nuo kitų metų vienišo asmens išmokos dydis sieks 32 eurus.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *