Aptarė metų iššūkius ir ilgalaikius savivaldos siekius

Aptarė metų iššūkius ir ilgalaikius savivaldos siekius / Taujėnų dvare susirinko 58-ių šalies savivaldybių atstovai. Daivos Zimblienės nuotr.

Praėjusią savaitę Taujėnų dvare susirinko visos šalies rajonų vadovai – čia vyko Lietuvos savivaldybių asociacijos narių metinis suvažiavimas.

Pandemija, migrantų krizė ir diskusijos dėl tiesioginių merų rinkimų – tokius svarbiausius pastarųjų metų savivaldos iššūkius įvardijo asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, siekiant pateisinti gyventojų lūkesčius, Konstitucijoje raginama įtvirtinti ne tik tiesioginius merų rinkimus, bet ir mero, kaip savivaldybės tarybos nario, jos pirmininko ir savivaldybės vadovo statusą.

Savo pranešime pabrėžė, kad asociacija ir toliau aktyviai dirba siekdama savo ilgalaikių tikslų, tarp kurių – savivaldybių finansinio savarankiškumo stiprinimas ir lankstesnės galimybės skolintis investicijoms, teisės disponuoti valstybine žeme suteikimas savivaldybėms, subalansuotas ir tvarus regionų ekonomikos augimas.

Šiemet asociacijai pavyko įtikinti Finansų ministeriją padidinti savivaldybių biudžetams tenkančią gyventojų pajamų mokesčio dalį 40 mln. eurų. Svarstomos ir savivaldybių nuosavų pajamų šaltinių didinimo galimybės, peržiūrint kai kurias Nekilnojamojo turto ir Žemės mokesčių lengvatas bei naują nekomercinio nekilnojamojo turto apmokestinimo modelį, priskiriant šio mokesčio pajamas savivaldybių biudžetams.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos teigimu, didesnės savivaldybių galimybės investuoti atneštų labai daug naudos visos šalies ekonomikai.

Tai ypač aktualu turint galvoje, kad regionų plėtrai ketinama skirti 30 proc. ES struktūrinių fondų lėšų. Norėdamos vykdyti šiuos projektus, savivaldybės turi prisidėti ne mažiau kaip 15 proc. lėšų.

Suvažiavimo dalyviai – 130 delegatų iš 58-ių šalies savivaldybių – priėmė rezoliuciją, kurioje aukščiausios šalies institucijos raginamos Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstituciniame įstatyme įtvirtinti galimybę savivaldybėms lanksčiau skolintis lėšas, reikalingas prisidėti ir įgyvendinti ES fondų finansuojamus projektus.

Įvertindamas praėjusius metus, M. Sinkevičius taip pat akcentavo, kad pajudėjo procesas dėl teisės disponavimo valstybine žeme miestuose ir miesteliuose perdavimo savivaldybėms. Tikimasi, kad atitinkamos Žemės įstatymo pataisos bus pateiktos Seimui svarstyti rudens sesijoje.

Suvažiavime pristatyti ir kiti svarbiausi pokyčiai regionų politikos, aplinkosaugos ir energetikos, švietimo, socialinėje, sveikatos ir susisiekimo srityse.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *