Parodoje – žvilgsnis į istorinius įvykius

Parodoje – žvilgsnis į istorinius įvykius /

Ukmergės rajono policijos komisariato trečio aukšto fojė atidaryta nauja paroda, skirta Tautos sukilimo 1941 m. birželį įvykiams atspindėti.

Joje galima chronologiškai atsekti šiuo sudėtingu laikotarpiu vykusius įvykius, 1941 m. birželio sukilimo ištakas ir jo eigą Vilniuje bei pietryčių Lietuvoje, sužinoti apie įvykių dalyvius, vadus, kurių sprendimai buvo lemtingi šaliai, pajusti tarptautinį kontekstą ir nenuilstamą lietuvių kovą už valstybės atkūrimą.

 Parodos atidaryme dalyvavo šio projekto vadovas Sakalas Gorodeckas. Jo pasakojime atgijo tarpukario, sovietų okupacijos laikotarpio Lietuvos gyvenimas. Atrasta sąsajų ir su Ukmergės kraštu, mat keletas nuotraukose esančių sukilėlių – ukmergiškiai.

S.Gorodeckas pasakojo ir apie dar iki galo neištirtą Lietuvos kariuomenės eskadrilės, kuri buvo dislokuota Deltuvos aerodrome, likimą.

Vilniaus Užupio bendruomenė ir jos bičiuliai, ruošdamiesi Tautos sukilimo 80-mečiui, vykdė iš dalies Krašto apsaugos ministerijos finansuotą projektą „1941 birželio sukilimo kovų vietų istorinis įamžinimas Vilniuje“. Vienas iš projekto rezultatų ir yra ši stendų paroda. Projekto dalyviai rado daug įdomių faktų, kurie nėra viešinami ar net nebuvo žinomi. Visa tai patraukliai pateikta iliustruotuose stenduose, su glausta istorikų patikrinta informacija.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *