Chorų dainos – iliuminuotame miesto sode

Chorų dainos – iliuminuotame miesto sode / Nuotraukos 1. Ukmergės miesto orkestras

Tarpukariu Ukmergėje būdavo minimos Tautos šventės iškilmės, kuriuos išties būdavo ypač iškilmingos ir sutraukdavo daug visuomenės.

1924 m. „Ukmergė. Tautos Šventės iškilmės./ Gegužės 15 d. pusėj dešimtos pamaldos. Po pamaldų kariuomenė, mokyklos ir organizacijos su vėliavomis ir vainikais eina į Kęstučio aikštę, tvarkingai sustoja. Čia kariuomenė atlieka paradą, po parado kariuomenė, mokyklos ir organizacijos eina į kapus prie pastatyto paminklo žuvusiems kariams už Lietuvos laisvę. Kapuose kariuomenės atstovas, Kun. Jurkus ir p. Čekanavičius (Apskrities Valdybos pirmininkas) pasako prakalbų, paskui pulko orkestras griežia gedulingą maršą, visi sudeda ant kapo žuvusiųjų karių už Lietuvos laisvę vainikus./ […]/ Vakare miestas, Kęstučio aikštės sodas ir Pilies Kalnas iliuminuoti. Nuo 5 iki 7 val. vakaro Kęstučio aikštės sode griežė karo [kariuomenės pučiamųjų instrumentų] orkestras. Žmonės matyti sutiko šventę su džiaugsmu, užmiršę savo rūpesčius ir vargus, vaikščiojo iki vėlaus laiko, gėrėjosi – žiūrinėjo gražią iliuminaciją ir džiaugėsi gražiu pavasario vakaru.“ („Lietuvos žinios“, 1924 m.)

Tačiau net iškilmėse pasitaikydavo incidentų – ne šiaip tarp pavienių asmenų, bet tarp organizacijų.

„Iškilmės atliktos neblogiausiai, jeigu neskaityti nekurių incidentų.[…] laike eisenos į kapus ir iškilo skandaliukas. Pavasarininkai, nežiūrint paskelbtos tvarkos, nustūmė Jaunimo Sąjungą atgal iš vietos, o sąjungos nariams protestuojant, pavasarininkai juos apstumdė ir užėmė paskirtą vietą […]. Taip, kad nukentėjusieji sąjungos nariai turėjo eiti į namus nedaėję paskirtos vietos.“ (Ten pat)

Ukmergiškių kolektyvai pasirodydavo respublikiniuose renginiuose, kaip Dainos Diena.

1924 m. birželis. Tarp 94 Dainos Dienoje dalyvauti užsirašiusių chorų buvo ir 2 iš Ukmergės: Ukmergės gimnazijos choras, vadovaujamas P. Juchavičiaus (chore buvo 28 choristai) ir Ukmergės choras, vadovas – „K. V-kas Bertalis [Bertulis?]“. Pastarojo kolektyvo choristų skaičius nenurodytas. („Rytas“, 1924 m.)

Vykdavo geriausių chorų atrankos.

1924 m. „Ukmergė. Atvykę iš Kauno p. p. Šimkus ir Štarka š. m. liepos mėn. 27 d. darė Kovarsko, Taujėnų ir Jonavos Dainos Dienai chorų patikrinimą. Tam reikalui vakare, puikiai iliuminuotame miesto sode buvo suruoštas „Dainų Vakaras“ – koncertas kuriame dalyvavo visi minėti chorai, išskyrus Kovarsko. Dainos prasidėjo p. Bertulio prakalba, jog pirmą sykį tenka klausyti viešai skaitlingo kelių chorų dainų. Choras darė gerą įspūdį. Po patikrinimo p. Bartulio ved. miesto choras gerai padainavo keletą atskirų dainų.“ („Lietuva“, 1924 m.)

Dainos skambėdavo ir miestelėnams.

1924 m. „Ukmergė, […]. Rugpjūčio mėn. 17 d. 9 val. vakaro Miesto sodne įvyko „Dainos“ Dr-jos Ukmergės skyriaus koncertas. „Dainos“ choras, muz. K. Bartulio vedamas, labai gražiai padainavo 10 tautos dainų; p. p. A. Grišiūnas (tvirtas bosas) ir a. Liepa (tenoras) padainavo po 2 dainas solo. Atvykęs iš Kauno „Dainos“ Centro Valdybos atstovas inž. Bačelis savo viešoj kalboj sveikino ir dėkojo skyriui už tautinį veikimą, o ypatingai p. Bertuliui (pirmininkui ir choro vedėjui).“ („Lietuva“, 1924 m.)

Dabartiniais laikais Ukmergė turi aukšto lygio chorų, atstovaujančių rajoną ne tik šalyje, bet ir užsienyje.

Mišrus choras ,,Vyturys“, meno vadovas ir dirigentas – Antanas Pocius. Įvairiuose konkursuose užima prizines vietas, koncertuoja užsienio šalyse. Yra Lietuvos Dainų švenčių, Šiaurės ir Baltijos šalių Dainų švenčių dalyvis.

Moterų choras ,,Žemyna“, vadovė – Neringa Valinskienė. Mišrūs chorai: ,,Magnificat“, meno vadovė ir dirigentė – Regina Ališauskaitė; ,,Bočiai“, vadovė – Zita Kviklienė. Politinių kalinių ir tremtinių choras ,,Tremtinys“, meno vadovė ir dirigentė – Julė Juodienė.

Chorų repertuarai įvairūs: harmonizuotos lietuvių liaudies dainos, lietuvių bei užsienio kompozitorių kūryba, klasika, bažnytinės giesmės ir kt.

Be chorų, veikia vokaliniai ir folkloro ansambliai. Moterų vokalinis ansamblis ,,Cantilena“ – tarptautinių  ir respublikinių konkursų laureatas. Jo vadovė – Daiva Petrikienė. Mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“, vadovė – Jūratė Martinkutė.

Folkloro ansambliai: ,,Dagilėlis“, vadovė – Jūratė Martinkutė; ,,Pyniava“, vadovė – Vilma Mulevičiūtė – Sabaliauskienė

Chorai, ansambliai aktyviai dalyvauja įvairiuose rajono renginiuose.

Nuotraukos

  1. Ukmergės miesto orkestras, 1938 m., UkKM F 3102
  2. Liaudies muzikos atlikėjų ansamblis, 1924 m., UkKM F 2508
  3. Perkas, fotografija. Bažnytinis choras, Ukmergė, UkKM F 4229
  4. Bažnytinis choras, Ukmergė, 1940 m. UkKM F 4232
  5. Tautos šventės minėjimas, 1938 m., UkKM F 2821
Dalintis

Nuotraukų galerija:

1938 m.

1938 m.

UkKM F 3102

UkKM F 3102

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *