Jaunas žaliųjų zonų priežiūros verslas skinasi kelią rinkoje

Jaunas žaliųjų zonų priežiūros verslas skinasi kelią rinkoje / Jaunasis verslininkas D. Šutinys veiklą derina su studijomis. Tauro Gūdmanto Media nuotr.

20-metis ukmergiškis Dovydas Šutinys – dar studentas, tačiau jo žaliųjų zonų priežiūros įmonė „Juktrus“ sėkmingai lygiuojasi su didžiaisiais rinkos žaidėjais ir gauna užsakymus visoje Lietuvoje.

UAB „Juktrus“ siūlo žaliųjų zonų priežiūros ir miškininkystės darbų paslaugas. Sezono metu įmonė užsiima tik žolės pjovimu. Ne sezono metu įgyvendina parengtus miškotvarkos projektus, kuriuose numatyti miškų sanitarinio valymo, retinimo, priežiūros darbai, medienos importo bei eksporto vystymas. Šias paslaugas užsisako tiek privatūs, tiek juridiniai asmenys.

Taip pat įmonė bendradarbiauja su elektros energijos tiekėjais, teikia elektros linijų valymo paslaugas, prižiūri dujotiekio trasas, atlieka valymus – išpjauna trukdančius medžius bei krūmus, nupjauna žolę.

Šią žiemą įmonės paslaugų prireikė ir šalinant užvirtusius medžius nuo elektros linijų, kelių, atlaisvinant privažiavimus elektrikams.

Pirmieji žingsniai ir staigus šuolis

D.Šutinys šiuo metu yra ISM Ekonomikos ir vadybos universiteto II kurso studentas, o pirmuosius žingsnius į verslą žengė dar būdamas moksleiviu. Šešiolikos metų, pjaudamas kieme žolę, sugalvojo, kad vertėtų tokią paslaugą pasiūlyti kaimynams. Taip dvi vasaras darbavosi Ukmergėje, daugiausia Pivonijos mikrorajone, nupjaudamas žolę kaimynų, draugų ar pažįstamų kiemuose bei sodybose.

Kai sukako aštuoniolika metų, atsirado galimybė pradėti įmonės veiklą. Įforminęs juridinį statusą, ukmergiškis gavo pirmuosius kontraktus. „Pirmasis klientas buvo vienas didžiausių prekybos centrų Lietuvoje ir tai buvo staigus šuolis aukštyn“, – pasakoja D. Šutinys. Nuo tada veiklos apimtys pradėjo plėstis. Tuomet paslaugas jaunas verslininkas teikė ne tik Ukmergėje, bet ir kaimyniniuose rajonuose – Anykščiuose bei Jonavoje.

Vejų pjovimas – sezoninis darbas, trunkantis apie 6 mėnesius. „Pirmąją vasarą didelės patirties sukaupta nebuvo, teko suprasti kaip veikia sistema dirbant su didelėmis įmonėmis, dalyvauti susitikimuose su įmonių vadovais, o aš buvau abiturientas“, – prisimena verslo patirtį jaunuolis. D. Šutinys pradėjo dalyvauti pristatymuose ir siūlyti paslaugas verslui. Taip veikla išsiplėtė į Vilnių bei Kauną, kur atidarė padalinius.

Verslo pradžia buvo sėkminga – klientais tapo didelės gamyklos, savo veiklą vystančios Vilniaus ir Kauno laisvosios ekonomikos zonose. Šiemet planuojama plėstis ir atidaryti padalinį Šiaulių regione. Šiuo metu vyksta derybos su dar vienu iš Lietuvos prekybos tinklų ir logistikos gigantu, kurio siūlomi objektai išsidėstę visoje šalyje.

Veiklos kokybę padeda užtikrinti kokybiška technika, naudojama atliekant darbus. Šiuo metu įmonė eksploatuoja tris mikroautobusus, tris žolės pjovimo mini traktorius, šešias nešiojamąsias žoliapjoves, vieną ūkinį traktorių.

Pasak D. Šutinio, visa technika, išskyrus ūkinį traktorių ir transporto priemones, įsigyta nauja. Pirmoji investicija buvo gauta iš tėčio, kuris nupirko šešiolikmečiam sūnui pirmąją nešiojamąją žoliapjovę. Visa kita įsigyta iš uždirbtų pinigų.

Jaunas verslininkas sako, kad derinti studijas ir veiklą nėra lengva, nes karščiausias darbymetis sutampa su egzaminų sesija. Tačiau D. Šutinys nėra vienas – sezono metu veiklą vykdo iki 5 darbuotojų, o didžioji dalis miškininkystės darbų įgyvendinami subrangos principu. UAB „Juktrus“ yra rangovas, samdantis subrangovus. Darbuotojai, dirbantys su specialia technika, privalo turėti atitinkamos kategorijos vairuotojų pažymėjimus ir būti motyvuoti. Dalis dirba kiekvieną sezoną, tad turi įgūdžių. Kai kurie priimami naujai.

Kokybės ir kainos balansas

Kodėl įmonės pasirenka UAB „Juktrus“ paslaugas? D. Šutinio teigimu, todėl, kad užtikrinama kokybė. Tačiau siūlant paslaugas pirmą kartą, savo vertę tenka įrodinėti ir argumentuoti. Ilgainiui tai tapo lengviau dėl esamų klientų rekomendacijų.

„Šiuo metu, kai verslai jau išvystyti ir įsitvirtinę, įeiti į rinką sudėtinga“, – sako D. Šutinys. Jo teigimu, pagrindinė problema yra tai, kad dauguma klientų yra suinteresuoti paslaugas pirkti kuo mažesnėmis kainomis. „Tačiau žemą kainą gana dažnai lydi ir prasta kokybė“, – atkreipia dėmesį jaunas verslininkas. UAB „Juktrus“ orientuojasi į maksimalią kokybę, todėl ne visada gali pasiūlyti žemą kainą. Vis dėlto klientai, kurie pradeda bendradarbiauti, nenusivilia. „Jie įsitikina, kad kaina atsiperka ir pradeda pasitikėti“, – sako D. Šutinys.

Tą pasitikėjimą lemia tai, jog paslaugų kokybė atitinka lūkesčius ir užsakovams atkrinta kiti rūpesčiai, kurių pasitaiko, sudarius kontraktus su kitais paslaugų teikėjais. „Mažiausias kainas siūlantys paslaugų teikėjai dažnai turi tiek kontraktų, kad nespėja jų visų įgyvendinti, dėl to darbus vykdo ne pagal sutartą grafiką, paslaugos vėluoja, terminai vis atidedami. Tokių problemų niekada nekyla, kai dirbame mes, – teigia verslininkas. –  Didžiausias privalumas, kurį suteikiame savo klientams, yra tai, kad jiems, sudarius kontraktą su mumis, nebereikia sukti galvos dėl žaliųjų zonų priežiūros.“

Pasak D. Šutinio, įmonė, pradėjusi teikti paslaugas, iš savo klientų sulaukia padėkų, kai jie palygina darbų kokybę su kitų paslaugų teikėjų.

Kitas pranašumas – darbai atliekami atsakingai. D. Šutinio manymu, didžiosios įmonės, turėdamos daug užsakymų, dėl intensyvaus grafiko nėra suinteresuotos darbus atlikti, užtikrinant aukštą kokybę. Taip pat ir tos įmonės, kurios teikia paslaugas, laimėjusios viešųjų pirkimų konkursus, kuriuose orientuojamasi į žemiausias kainas.

Dar vienas pranašumas – UAB „Juktrus“ paslaugas teikia ir sunkiai prieinamose vietose, pavyzdžiui, prižėlusiuose pelkynuose pjauna krūmus ir negyvus medžius. Tokią paslaugą teikia ne visi.

Labiau prieinami

Klientų patogumui, šiuo metu kuriama interneto svetainė, kuri jau greitai bus aktyvuota. Joje klientai galės ne tik sužinoti apie įmonės teikiamas paslaugas ir įkainius, bet užsisakyti paslaugas. Turėdami paskyrą, galės patys pažymėti dienas kalendoriuje, kuriomis pageidauja atlikti darbus, nurodyti konkretų laiką ar užsisakyti vienkartinę paslaugą kelių mygtukų paspaudimu. 

Vejos pjovimo įkainiai privatiems ir juridiniams asmenims skiriasi. Kaina priklauso nuo sklypo, kuriame pjaunama veja, ploto, skaičiuojamo arais. Privatiems klientams nustatyta kaina svyruoja nuo 1 iki 3 eurų už arą, juridiniams asmenims – nuo 1 iki 5 eurų. Priklausomai nuo darbų pobūdžio, reikalingos technikos bei sudėtingumo.

Tiesioginių susitikimų metu D. Šutinys detaliai išdėsto sąlygas ir teikiamų paslaugų pranašumus, kuriais pateisinama aukštesnė kaina ir išlaikomas geriausias kainos ir kokybės santykis.


NAV sistemos

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *