Šventojoje prasidėjo potvynis

Šventojoje prasidėjo potvynis /

Šventojoje jau prasidėjo anaiptol ne kasmet stebimas reiškinys – pavasarinis potvynis.

Meteo.lt skelbia, kad ties Ukmerge Šventojoje vandens lygis per parą pakilo 39 cm, o per savaitgalį – net 74 cm. Vasario 26 d. vandens lygis Šventojoje ties Ukmerge buvo 53 cm, o  vasario 27 d. – jau 92 cm. Kitą dieną jis dar pakilo ir siekė 127 cm.

Potvynio intensyvumas priklauso nuo oro temperatūros, ledo tirpsmo greičio, esamo įšalo, kritulių bei ledo sangrūdų, kurias prognozuoti itin sunku.

Ledo sangrūdos neleidžia pratekėti vandeniui, todėl jo lygis kyla. Esant įšalui, sniego tirpsmo vanduo nesifiltruoja į dirvą, bet nuteka paviršiumi į upes. Šiuo metu įšalo nebėra, o sniego sangrūdų dar tik laukiama.

Ukmergėje potvyniai gana reti – dažniausiai jie būna vidutiniai ar mažesni už vidutinius, nepridarantys daug žalos. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, Šventojoje šiemet prognozuojamas vidutinis potvynis.

Ties Ukmerge vandens lygis stichiniu laikomas, jei pasiektų 400 cm. Paskutinį kartą daugiausia vanduo buvo pakilęs 2010-ųjų metų pavasarį – tada upės vanduo potvynio metu siekė 390 cm.

Hidrologų teigimu, sniegas sparčiau tirpsta miestuose, o miškuose, laukuose išlieka ilgiau. Todėl didelė dalis sniego tirpsmo vandens upes pasieks kovo pradžioje.

Rajono savivaldybės vyriausiasis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas informavo, kad vanduo Šventojoje kilti pradėjo nuo vasario 25 d. Rajone ne tik stebimi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenys, bet ir važiuojama stebėti gyvai, ar nėra susidarę ledų sangrūdų. Specialisto teigimu, antradienį numatytame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje komisija priims sprendimus dėl priemonių.

V.Rabazauskas atkreipė dėmesį, kad žmonės ir patys gali sekti situaciją, stebėdami meteo.lt duomenis.

 UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *