Ukmergiškiai rūkaliams tolerantiški. Kol kas…

Ukmergiškiai rūkaliams tolerantiški. Kol kas... / Iniciatyvos dėl draudimo rūkyti turi imtis konkretaus namo gyventojai.

Rūkyti daugiabučių namų balkonuose, jei tam prieštarauja bent vienas kaimynas, nuo šių metų pradžios draudžiama, o iniciatyva „nukenksminti“ rūkalius iš dalies patikėta patiems gyventojams. Ukmergiškiai  šiuo klausimu tolerantiški – kol kas gautas tik vienas prieštaravimo pareiškimas. Tačiau sprendimo dar reikės palaukti.

Sausio 1 d. įsigaliojo Seimo priimtos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai. Uždrausta rūkyti daugiabučių namų, nuosavybės teise priklausančių atskiriems savininkams, balkonuose, terasose, lodžijose, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Tačiau įstatymas nėra taikomas visiems daugiabučiams automatiškai. Iniciatyvos dėl draudimo rūkyti konkrečiame name turi imtis patys to namo gyventojai. Draudimas daugiabučiame name galios, jei bent vienas to namo gyventojas bus pateikęs rajono savivaldybės administracijai pranešimą dėl prieštaravimo pareiškimo.

Rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus informavo, jog sausio mėnesį rajono savivaldybę pasiekė pirmas ir kol kas vienintelis gyventojo prieštaravimas dėl rūkymo daugiabučiame name, esančiame Dukstynos mikrorajone. Tačiau, pasak vedėjo, kol kas nežinoma, ar jis bus patenkintas. Pateiktame prieštaravime buvo neaiškumų ir paprašyta jį patikslinti.

Uždraudžiama atskiru įsakymu

Vedėjas paaiškino, kad gavus asmens prieštaravimo pareiškimą, atlikus aplinkybių vertinimą, rūkyti daugiabučiame name uždraudžiama savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. „Jeigu gautas pareiškimas, jį patikslinus, bus tenkintinas, direktoriaus įsakymas, uždraudžiantis rūkyti daugiabučiame name, bus paskelbtas viešai rajono savivaldybės interneto svetainėje ir teisės aktų registre“, – sakė A. Dutkus.

Įstatymą lydintis tvarkos aprašas numato, kad uždraudus rūkyti daugiabučiame name, savivaldybės administracija apie tai informuoja to namo administratorių.

Ukmergėje vienus daugiabučius administruoja UAB Ukmergės butų ūkis, kituose įsteigtos namų bendrijos.

Daugiabučio administratorius savivaldybės direktoriaus įsakymu įpareigojamas informuoti namo butų ir kitų patalpų savininkus apie draudimą rūkyti balkonuose bei įrengti ženklus. Tik tada to nepaisantiems gyventojams gali būti skirtos baudos.

Įstatyme taip pat įtvirtinta, kad rūkantys asmenys privalo užtikrinti, jog tabako dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas.

Pareigūnai nekontroliuos

Uždraudus rūkyti konkrečiame name, pareigūnai rūkalių nekontroliuos. Pažeidimus aktyviai turi fiksuoti patys gyventojai ir teikti policijai arba rajono savivaldybei įrodymus, kad atliekantiesiems tyrimą nereikėtų vykti į įvykio vietą. Protokolus už pažeidimus galės surašyti ne tik policija, bet ir savivaldybių administracijų viešosios tvarkos pareigūnai.

Gyventojai pranešdami apie draudimo rūkyti pažeidimus kartu privalo pateikti ne tik duomenis, patvirtinančius rūkymo daugiabučio balkone ar lodžijoje faktą, bet ir nurodyti aplinkybes.

Nusižengimo tyrimą vykdančiam pareigūnui būsto, kuriame rūkoma, savininkas turės nurodyti asmens, kuris rūkė, duomenis – vardą, pavardę, adresą. Atsisakius tai padaryti, jam pačiam grės bauda. Jeigu nurodys pažeidėją – bus baudžiamas tik pažeidėjas.

Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai numato, kad už įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą grės baudos nuo 30 iki 60 eurų, už pakartotinius nusižengimus – nuo 60 iki 120 eurų.

Galioja daugiau draudimų

Atkreipiame dėmesį, kad pagal įsigaliojusį įstatymą rūkyti draudžiama ir kitose bendrosios dalinės nuosavybės teise priklausančiose patalpose  – laiptinėse, koridoriuose, rūsiuose, palėpėse, bendrose virtuvėse, tualetuose.

Įstatymas draudžia rūkyti ir visose švietimo, socialinių paslaugų įstaigose, kuriose teikiamos socialinės priežiūros ar globos paslaugos vaikams, sveikatos priežiūros įstaigose ir jų teritorijose. Taip pat draudžiama rūkyti darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Prireikus turi būti įrengtos specialios patalpos rūkymui.

Draudžiama rūkyti ir lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų renginių metu, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimų aikštelėse ir viešojo maitinimo paslaugų, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis, vietose: prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose. Šis draudimas netaikomas specialiose rūkymui skirtose vietose.

Pasak savivaldybės skyriaus vedėjo, Ukmergė nesiskiria nuo kitų miestų ir rajonų – kitur prieštaravimų pareiškimų sausio pirmoje pusėje taip pat nebuvo gausu. 

Galimas dalykas, kad jų padaugės, atšilus orams.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *