Praėjus pikui, pagalbos rankų nebereikia

Praėjus pikui

Koronavirusu užsikrėtusius pacientus gydančios šalies  ligoninės bei slaugos namai neretai skelbia ieškantys savanorių pagalbiniams darbams. Tačiau pasidomėjus paaiškėjo, kad Ukmergėje tokia pagalba šiuo metu nereikalinga.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka sakė, kad įstaiga savanorių stygiaus nejaučia. „Paskutiniu metu, sumažėjus „kovidinių“ pacientų skaičiui, sugrįžus didžiajai daliai  personalo po ligos ar saviizoliacijos, darbuotojų netrūksta, nėra poreikio savanoriams, neturintiems medicininio išsilavinimo“, – sakė jis. Ligoninės vadovas informavo, kad šiuo metu Covid skyriuje savanoriauja dvi 6 kurso medicinos studentės, atliekančios klinikinės medicinos praktiką Ukmergės ligoninėje.

Jasiuliškių socialinės globos namų direktorius Vilius Petrauskas sakė, kad jų įstaiga sunkiausią laikotarpį jau išgyveno. „Sunkiausios dienos jau praeity. Kai buvo pats pikas, savanorių neturėjome. Tačiau labai susitelkė visas kolektyvas, išsivertėme. Vėliau atsirado pora savanorių. Tačiau savanorius reikia ir instruktuoti, ir priemonėmis aprūpinti. Dabar pagalba nebėra reikalinga. Situacija gerėja“, – kalbėjo globos namų vadovas.

Jis informavo, kad dauguma darbuotojų ir gyventojų jau persirgo COVID-19 liga. Persirgo ir II korpuso gyventojai, kurie yra didžiausios rizikos grupėje. Kiti sutiko skiepytis. Direktoriaus duomenimis, iš 26 nesirgusių gyventojų skiepytis sutiko 23. Iš maždaug 70 nesirgusių darbuotojų – 56. Antradienį visiems buvo atlikti greitieji testai, rodantys antikūnų kiekį kraujyje. Skiepijimas vyko šią savaitę. „Esame pasiruošę – anketas užpildėme, sutikimus parašėme. Kabinetas su šaldytuvu paruoštas“, – antradienį sakė V. Petrauskas.

Parapijų namuose ramiau

Deltuvos Švč. Trejybės parapijos senelių globos namai per visą pandemijos laiką išsivertė be savanorių pagalbos ir greičiausiai jos nebeprireiks, nes trečiadienį sulaukta skiepų. Direktoriaus Sauliaus Venskausko teigimu, jų įstaigoje užsikrėtimų pavyko išvengti. Čia gyvena 30 globotinių ir dirba 21 darbuotojas. Nesusirgo nė vienas gyventojas, nė vienas darbuotojas. Visi darbuotojai tikrinami kas savaitę. Tiesa, vienam iš jų buvo nustatytas koronavirusas, tačiau iki tol jis ilgą laiką darbovietėje nesilankė ir kontaktų su čia esančiais neturėjo. Direktorius sakė, kad skiepytis buvo pasiūlyta visiems, bet kai kas atsisakė.

Ukmergės rajono Želvos parapijos katalikiškų senelių namų direktorė Janina Driukienė informavo, kad sulaukė savanorių pagalbos ir dėl to yra labai dėkinga. „Kai susirgo gyventojai, pagalbos reikėjo. Buvau nustebusi, kai atsiliepė dvi savanorės. Viena gyvena ir dirba Želvoje, kita – iš Šešuolių. Nustebino, kad nebijo užsikrėsti, nori padėti, buvo pasirengusios budėti. Kai sėdi ir galvoji, ką daryti, ir atsiranda žmonių, kurie skambina ir klausia, ar reikia pagalbos, tai sujaudina. Tuo metu visi buvome kaip ant adatų. Labai palaikė kunigas. Esu dėkinga ir savo darbuotojoms. Asta ir Inga savo pasiryžimu labai gelbėjo situaciją. Audronė pakeitė susirgusią virėją. Su maldomis ir vieni kitų palaikymu viskas baigėsi laimingai – be mirčių. Bet kol tai išgyvenome, buvo labai baisu“, – prisiminė sunkiausią laikotarpį vadovė. 

Želvos parapijos katalikiškuose senelių namuose COVID-19 persirgo visi čia gyvenantys 22 globotiniai. Nuo sausio 4 d. jie jau pasveikę. Iš kolektyvo, kuriame – 21 asmuo, nesirgo 10. Iš sirgusiųjų vienam nesusidarė antikūnai, todėl trečiadienį skiepus gavo 11 darbuotojų. Kadangi liga jau persirgo, gyventojai neskiepyti.                      

Kreipiasi retai

Ukmergės rajono savivaldybė, reaguodama į situaciją, sutelkė savo savanorių komandą, kuri pasiruošusi darbo dienomis nuo 8 iki 17 valandos padėti senjorams, neįgaliesiems, vienišiems asmenims, auginantiems mažamečius vaikus, atvežti vaistus, prekes.

Savivaldybės administracijos tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Edita Balžekienė informavo, kad savivaldybės savanorių komandą sudaro septyni žmonės: keturi iš Jaunimo laisvalaikio centro ir trys iš savivaldybės administracijos. „Jokių specialių reikalavimų nekeliame, svarbu žmogaus noras padėti kitam, vidinė motyvacija ir sąžiningumas“, – sakė koordinatorė.

Tačiau paaiškėjo, kad ukmergiškiai pagalbos šaukiasi gana retai. „Per pirmą pandemijos bangą buvome pasitelkę savanorius ir iš šalies, tačiau nereikėjo tiek žmogiškųjų išteklių, kiek tikėjomės, todėl šį kartą sudarėme mažesnę komandą. Nuo gruodžio vidurio iki šios dienos paslaugomis pasinaudota 10 kartų. Du asmenys šia paslauga naudojasi reguliariai – kartą per savaitę. Šiuo metu gyventojams savanorių pagalbos masiškai tikrai nereikia“, – sakė E. Balžekienė.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *