Ledo čiuožyklos buvo populiari pramoga

Ledo čiuožyklos buvo populiari pramoga / Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos muziejaus archyvo nuotraukos

Nors šiemet dėl visą pasaulį sukausčiusios COVID-19 pandemijos Ukmergėje nutarta čiuožyklos nelieti, ankstesniais metais čiuožykla būdavo įrengiama „Senamiesčio progimnazijos stadione. O štai tarpukariu ši pramoga Ukmergėje buvo labai populiari, „ledo garbintojus“ tam tikromis dienomis linksmindavo orkestro muzika, ir pasitaikydavo metų, kad mieste veikdavo ne viena, bet kelios čiuožyklos.

1933 m. „Sausio mėn. 14 d. 15 val. buvo atidaryta pulko čiuožykla. Ketvirtadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais visą laiką griežia orkestras. Minimomis dienomis bilietai mokiniams tik 25 ct., o civiliams – 60 ct. Kitomis dienomis orkestro nėra, todėl ir bilietai yra pigesni. Be to, kurie neturi patraukimo čiuožti su pačiūžomis, tiems išnuomojamos rogutės. Kadangi čiuožykla visapusiškai yra moderniškai įrengta, todėl konkuruoja visoms miesto čiuožykloms.“ („Karys“, 1933 m.)

1933 m. „Ukmergės policijos sporto klubas sausio 27 d. atidarė pagerintą čiuožyklą. Ta proga savo klientams – čiuožėjams įėjimo bilietą sumažino: moksleiviams – 10 centų, civiliams ir kitiems po 20 centų.“ („Dienos naujienos“, 1933 m.)

Kariai sugebėdavo įrengti itin modernias čiuožyklas. 1936 m. sausis. „Prieš šventes atidaryta Ukmergės karių čiuožykla, kuri šiame mieste yra vienintelė. Čiuožykla gana erdvi ir patogi: ilgumo 75 m, platumo 30 m, padalyta į du skyrius: pirmas dar besimokantiems čiuožti, antras – greitam ir figūriniam čiuožimui. Čiuožyklos šone įtaisytas aukštas bokštas, nuo kurio žemyn eina tiltas, o toliau ledo kelias. Čia visu smarkumu eina rogučių „traukinys“. Čiuožyklos ribos ir skyriai aptverti gražia eglių šakų tvora. Pakraščiais pastatyti patogus suoliukai, įrengtos drabužių kabyklos, geras elektros apšvietimas ir orkestro namukas. 1 p. pulko dūdų orkestras ledo mėgėjams 2-3 kartus savaitėje palinksmina muziką. Todėl nenuostabu, kad tokioj jaukioj čiuožykloj ledo garbintojų kas vakarą knibždėte knibžda.“ („Karys“, 1936 m.)

Ukmergėje net būdavo rengiami dailiojo čiuožimo bei ledo ritulio kursai. 1940 m. „Sausio 20-21 dienomis Ukmergės sporto apygarda, valstybinės Antano Smetonos gimnazijos čiuožykloje rengia dviejų dienų dailiojo čiuožimo kursus, kuriuose čiuožimo meną dėstys dailiojo čiuožimo Lietuvos meisteriai: Dornaitė, Zeikus ir Mickevičius./ Kiek vėliau, bet jau savo jėgomis, bus surengti ir ledo rutulio kursai.“ („Lietuvos aidas“, 1940 m.)

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *