Remiantis naujojo Čikagos medicinos universiteto tyrimo duomenimis, sveikas vitamino D kiekis žmogaus organizme gali sumažinti pavojų užsikrėsti koronavirusu.
Čikagos medicinos universiteto mokslininkai atkreipia dėmesį į galimą mažo kiekio „saulės vitamino“ organizme ryšį su didesniu pavojumi užsikrėsti COVID-19.
Tyrimo metu, kuriame dalyvavo 489 žmonės, nustatyta, kad tiems, kurių kraujyje per mažai vitamino D, tikimybė užsikrėsti COVID-19 beveik dukart didesnė negu tiems, kurių kraujyje šios maistinės medžiagos kiekis normalus.
Anot tyrėjų, ši nauja informacija apie vitaminą D ir jo įtaką tebesitęsiančios pandemijos pavojui gali būti itin reikšminga pasaulio mastu.
Vitaminas D yra saugus ir nebrangus. Mėginant kompensuoti prastą mitybą ar saulės spindulių trūkumą, jį galima vartoti santykinai didelėmis dozėmis.
Žmogaus organizme jam tenka įvairūs vaidmenys. Nuo galvos iki kojų beveik visų audinių ląstelės turi vitamino D receptorius, o tai gana aiškiai parodo visokeriopą jo svarbą žmogaus sveikatai.
Kalbant apie COVID-19 ir kitas infekcines ligas, viena iš vitamino D funkcijų – reguliuoti organizmo imuninę apsaugą ir neleisti jei „perkaisti“. Taip nutinka, kai imuninė sistema ima perdėtai reaguoti į citokinų audrą bei sunkius uždegimus, sutrinka ir išsimuša iš vėžių, sukeldama išplitusį kvėpavimo takų audinių ardymą.
Remiantis minėto tyrimo duomenimis, pusei amerikiečių trūksta vitamino D. Šie skaičiai dar didesni kalbant apie tamsiaodžius ir tam tikrų JAV vietovių, kuriose trūksta saulės, gyventojus. Problemą dar apsunkina viruso plitimui suvaldyti sveikatos specialistų nurodymai likti namuose.
Vitaminas D paprastai siejamas su kaulų sveikata. Daugeliui žmonių ši maistinė medžiaga asocijuojasi su rachitu – didelio vitamino D trūkumo sukeliamu netaisyklingu kaulų vystymusi. Rachitas buvo plačiai paplitęs XX a. ir būdingas vaikams, augantiems miestuose, kuriuose mažai saulės.
Penkios priežastys, dėl kurių vitaminas D toks svarbus jums
Mokslininkai teigia, kad šiai maistinei medžiagai būdinga gausybė kitų privalumų. Atskleista nemažai sveikatos veiksnių, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai susiję su vitamino D kiekiu žmogaus organizme.
- Vitaminas D reikalingas normaliai raumenų veiklai užtikrinti. Pastebėta, kad šie papildai padeda vyresniems žmonėms išvengti sužalojimų nugriuvus dėl pusiausvyros sutrikimų ar nepakankamos raumenų jėgos.
- Vitaminas D įvairiais būdais padeda sureguliuoti imuninę sistemą, pagerina smegenų ir nervų sistemos veiklą.
- Reguliuoja insulino kiekį ir padeda suvaldyti diabetą.
- Svarbus plaučių veiklai bei širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai.
- Vitaminas D susijęs su vėžio vystymosi procese dalyvaujančių genų raiška.
Geriausias vitamino D šaltinis – saulė. Vis dėlto, derėtų pasisaugoti nuo nudegimų. Ruošdamiesi ilgiau pabūti saulės atokaitoje visuomet pasitepkite apsauginiu kremu. Kiti šios maistinės medžiagos šaltiniai – tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, riebi žuvis, riešutai ir margarinas. Maisto papildai taip pat gali būti labai naudingi, ypač jei vartojate biologiškai aktyvios formos vitaminą D3. Geriausia jį vartoti aliejinių kapsulių forma, nes šis vitaminas tirpsta riebaluose.