Poetui atminti išleido knygelę

Poetui atminti išleido knygelę /

Vlado Šlaito viešoji biblioteka prieš 15 metų buvo parengusi bibliografijos rodyklę „Vladas Šlaitas“.

Joje surinkti lietuvių išeivijoje ir Lietuvos leidiniuose spausdinti Vlado Šlaito darbai. Rodyklė aprėpė 1937–2005 metus: nuo pirmųjų, dar moksleivio, V. Šlaito eilėraščių iki įvairialypės medžiagos apie poetą.

Šiemet pasirodė knygelė „Vladas Šlaitas: bibliografija 2005–2020 m.“. Joje surinkti bibliografiniai įrašai, apimantys 15 pastarųjų metų, per kuriuos poetas buvo garsinamas Ukmergės krašte, populiarinta ir jo kūryba, ir asmenybė.

Pasitinkant poeto šimtmetį, vienas iš bibliotekos tikslų buvo surinkti ir visuomenei pristatyti įvairiapusišką informaciją apie poetą, rūpintis jos sklaida ir prieinamumu.

Pasak knygelės sudarytojos, Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėjos Sigitos Astikienės, renkant medžiagą bibliografijai, naudotasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bei Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos suvestiniais katalogais, Nacionalinės bibliografijos duomenų banku, medžiaga, sukaupta Ukmergės viešojoje bibliotekoje. Didžioji dalis – patikrinti ir peržiūrėti leidiniai, kita dalis pateikta remiantis bibliografiniais aprašais. Tikėtina, kad šis bibliografijos sąrašas nėra visiškai pilnas, nes pagrindinis medžiagos rinkimo šaltinis buvo nacionalinėje bibliotekoje pateikti įrašai, o tie, kurių nėra šiame kataloge, – neįtraukti.

Bibliografijoje surinkta V. Šlaito kūryba garso įrašuose, literatūros rinkiniuose bei almanachuose, periodiniuose leidiniuose, pateikta literatūra apie poetą, literatūrinę Vlado Šlaito premiją, atminimo įamžinimą, kuriuo rūpinosi biblioteka ir kitos institucijos ar pavieniai žmonės.

Knygelės viršelį papuošė Egidijaus Darulio nuotrauka su vasaros pievų žolynais, tarp kurių – ir poeto eilėse ne kartą minėtos viksvos. Knygelę 100 egz. tiražu išleido UAB IVSK.

Tikimasi, kad šis darbas įprasmins V. Šlaito gimimo šimtmetį ir džiaugiantis, kad poetas, kilęs iš nedidelio miestelio Ukmergės rajone, yra vertinamas literatūros kritikų bei savo asmenybės ir kūrybos egzistencija garsina mūsų kraštą.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *