Daugiausia balsų surinko A. Balčiūnienė ir J. Varžgalys

Daugiausia balsų surinko A. Balčiūnienė ir J. Varžgalys / Agnė Balčiūnienė ir Juozas Varžgalys

Seimo rinkimuose daugiausia ukmergiškių balsų surinko tie patys kandidatai kaip ir prieš ketverius metus – Agnė Balčiūnienė ir Juozas Varžgalys.

Skirtingai nei visoje Lietuvoje, didžiausio palaikymo Ukmergėje sulaukė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Renkant savo atstovą Deltuvos pietinėje apygardoje, ukmergiškių ir Jonavos rajono Upninkų gyventojų balsai pasiskirstė vienuolikai kandidatų. Tačiau daugiausia palaikymo sulaukė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Agnė Balčiūnienė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Juozas Varžgalys.

Jie kaip ir prieš ketverius metus, susikaus antrame rinkimų ture.

Už Ukmergės rajono vicemerę konservatorę A. Balčiūnienę, išankstiniais duomenimis, savo balsus atidavė 21,53 proc. rinkimuose dalyvavusių ukmergiškių (22,55 proc. nuo galiojančių biuletenių).

Už Seimo narį Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą J. Varžgalį balsus atidavė 18,50 proc. rinkėjų (19,37 proc. nuo galiojančių biuletenių).

Trečioje vietoje liko vos vienu procentu nuo J. Varžgalio atsilikęs Centro partijos-Tautininkų kandidatas Kristupas Krivickas. Jo bagaže – 17,46 proc. balsų (18,28 nuo galiojančių biuletenių). Kad patektų į antrą turą, jam pritrūko vos 149 rinkėjų palaikymo.

Ketvirtoje vietoje tarp mūsų kandidatų – Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Arūnas Dudėnas. Jį palaikė daugiau kaip 10 proc. rinkėjų. Beveik lygiai tokio paties palaikymo sulaukė ir vienintelė savarankiškai išsikėlusi kandidatė Loreta Graužinienė.

Vos mažiau nei 10 proc. surinko Darbo partijos kandidatas Vidmantas Krikštaponis.

Toliau rikiuojasi kiti iš 11-os kandidatų, už kuriuos turėjome teisę atiduoti savo balsus.

Vienmandatėse apygardose per pirmąjį turą asmuo yra išrinktas į Seimą, jei už jį balsuoja daugiau nei 50 proc. rinkėjų. Jei tokio kandidato nėra, antrajame ture varžosi du daugiausiai balsų pirmajame ture gavę kandidatai. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į dalyvavusių rinkėjų skaičių.

Kadangi Ukmergėje nė vienas kandidatas reikiamo balsų paketo nesurinko, mūsų apygardoje po dviejų  savaičių vyks antras rinkimų turas.

Deltuvos pietinėje rinkimų apygardoje rinkimuose turėjo teisę dalyvauti 31 479 rinkėjai. Dalyvavo mažiau nei pusė – 45,14 proc. O tai yra 14 210 Ukmergės ir Upninkų, esančių Jonavos rajone, gyventojų. 638 rinkėjai specialiai arba netyčia biuletenius pagadino. Balsadėžėse rasti negaliojantys biuleteniai sudarė daugiau kaip 4,4 proc.

Kiek kitaip, nei ukmergiškiai, balsavo prie mūsų apygardos šiemet prijungti Jonavos rajono Upninkų apylinkės gyventojai. Pirmiausia – jie buvo labai neaktyvūs. Balsavo tik 33, 6 proc. Negaliojančių biuletenių rasta daugiau kaip 10 proc. Didžiausio 27 proc. palaikymo čia sulaukė J. Varžgalys, antras – socialdemokratas A. Dudėnas.

Daugiamandatėje apygardoje balsuodami už partijas ukmergiškiai daugiausia palaikymo skyrė Valstiečių ir žaliųjų sąjungai (22,52 proc.). Antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (21,49 proc), toliau – Darbo partija, Lietuvos socialdemokratų partija.

Bendras šalies rezultatas kitoks. Pirmoje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, surinkę 24,80 proc. balsų. Antroje – 17,50 proc. rinkėjų palaikymo sulaukusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Prieš ketverius metus vykusiuose rinkimuose dauguma rinkėjų savo balsus atidavė kaip ir dabar – už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatę Agnę Balčiūnienę ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Juozą Varžgalį.

Už A. Balčiūnienę tada balsavo 19,58 proc. rinkėjų, už J. Varžgalį savo balsus atidavė 18,25 proc. Jie susirungė antrajame ture, kur pergalę šventė J. Varžgalys.

Trečioje vietoje prieš ketverius metus liko beveik 16 proc. balsų kapitalą surinkęs Seimo narys socialdemokratas Arūnas Dudėnas, ketvirtoje – taip pat apie 16 proc. rinkėjų palaikymo tesulaukusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Dar anksčiau – prieš aštuonerius metus – dauguma mūsų rinkėjų palaikė Darbo partiją. Už ją balsus atidavė beveik ketvirtis rinkėjų.

Per praėjusius rinkimus balsavo 51,1 proc. rinkėjų. Per šiuos „kovidinius“ rinkimus – vos 45 proc.

Pagal partijų sąrašus į Seimą išrenkama 70 politikų, dar 71 naujojo Seimo narys bus išrinktas vienmandatėse apygardose. Lietuvos teritorija per rinkimus dėl to ir suskirstyta būtent į 71 rinkimų apygardą.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *