K. Krivicko tyrimas: košmarai Ukmergės ligoninėje, kainavę žmonių sveikatą ir net gyvybę! Pirmoji dalis – Ukmergės ligoninė COVID-19 židiniu tapo dėl pačių medikų ir vadovybės aplaidumo! Reikalauju ligoninės direktoriaus atsistatydinimo!

Nusprendę nebetylėti ir žmonėms papasakoti apie tikrąją padėtį Ukmergės ligoninėje, su manimi susisiekė vienos ten dirbusios medikės artimieji. Nerimaudami dėl galimo keršto ir persekiojimo jie paprašė neatskleisti jų tapatybių.

Tai, ką jie papasakojo, sunkiai protu suvokiama. Iš jų pateikiamų faktinių aplinkybių matyti, kad Ukmergės ligoninės atsakingi darbuotojai ir vadovybė žinojo apie iš užsienio grįžusius COVID-19 galimai užsikrėtusius ir vis tiek dirbusius medikus ir net po perspėjimo nesiėmė skubių priemonių, kad būtų užkirstas kelias COVID-19 plitimui Ukmergės ligoninėje.

Maža to, dėl tokio aplaidumo Ukmergės ligoninė pati tapo viruso židiniu ir buvo uždaryta. Dėl to užsikrėtė daugybė žmonių: medikai ir pacientai. Žmonės neteko sveikatos, o vienas net mirė.

Štai kokią istoriją apie tai, kokia buvo tikroji padėtis Ukmergės ligoninėje karantino metu, papasakojo su manimi susisiekę vienos ligoninės darbuotojos artimieji, kurių tėvas mirė nuo COVID-19 komplikacijų. Kai Lietuvą užklupo COVID-19 epidemija ir visoje šalyje buvo paskelbtas karantinas, viena vyresnio amžiaus Ukmergės ligoninės darbuotoja, susirūpinusi pacientų ir savo saugumu, kreipėsi į ligoninės konsultacijų poliklinikos vyr. slaugytoją K. Barauskienę, klausdama ar iš Švedijos grįžusiai ir į darbą atėjusiai kolegei buvo atliktas COVID-19 testas. Į ką ši esą atsakiusi: „Nežinau. Pas mus iš užsienio grįžusių medikų yra daugybė, visi dirba, niekas nesitestavo. Ir Riauba, ir Ivanovaitė, ir Jazulėnas, ir Mišeikis. Riauba va grįžo, snarglį varvina, aš su juo dirbu ir nieko tokio.“

Vyr. slaugytoja nurodė, kad jeigu jau taip nori, esą gali pati paskambinti iš Švedijos grįžusiai kolegei ir paklausti, ar darėsi testą. Nerimaudama dėl savo ir pacientų saugumo ta Ukmergės ligoninės darbuotoja taip ir padarė – pati paskambino kolegei ir paklausė, ar ši po kelionės į užsienį, prieš grįždama į darbą, pasidarė COVID-19 testą? Kolegė atsakė, kad nesitestavo ir esą neserga, o už tai, kad drįso skambinti ir klausti, jai buvo pagrasinta, kad bus priduota etikos komisijai. Už atsakingą elgesį – į etikos komisiją!

Pasak mano informatorių, šalyje paskelbus karantiną, Ukmergės ligoninės vadovybė susikvietė su ligoniais dirbančius medikus ir pasakė, kad kaukių visiems neužtenka ir liepė siūtis patiems!!! Ir medikai tas kaukes siuvosi patys, namuose! Ir dėvėdami jas ėjo į darbą ligoninėje, kur kontaktavo su sergančiaisiais. Nuo viruso apsaugančių respiratorių neturėjo!!!

Kovo pabaigoje minėta medikė pati pasijuto prastai, pakilo temperatūra, skaudėjo gerklę, kosėjo. Pasiėmė biuletenį. Tik tuomet vadovybė jos ėmė klausinėti, ar ši neturėjusi kontaktų su COVID-19 sergančiais, iš užsienio grįžusiais medikais, taip pat klausė, ar ji nedalyvavo naujo operacinio bloko atidaryme, į kurį buvo atvykęs ir Lietuvos premjeras S. Skvernelis, Ukmergės meras R. Janickas, Seimo narys „valstiečių“ atstovas J. Varžgalys ir ligoninės vadovas, „valstiečių“ atstovas R. Civilka. Moteris atsakė, kad tokių kontaktų su, kiek jai žinoma, sergančiaisiais neturėjo, reanimacijos atidaryme nedalyvavo. Ir paprašė dar savaitei pratęsti nedarbingumą, nes vis dar jautėsi prastai.

O juk dar pačioje karantino pradžioje ji rūpinosi, kad ligoninės vadovybė testuotų iš užsienio grįžusius ir dirbančius kolegas, kad jie neatvežtų viruso ir neužkrėstų kolegų ir pacientų! Į jos perspėjimus tuomet nebuvo atsižvelgta. Atvirkščiai – vadovybė iš jos išsišaipė ir pagrasino kreiptis į etikos komisiją.

Praėjus dar kelioms dienoms izoliavosi visa ligoninės administracija. Po kelių dienų pakilo temperatūra ir minėtos medikės vyrui. Iki 40 laipsnių. Jis irgi jautėsi prastai. Apie tai, kad vis dar serga pati ir susirgo vyras, ji informavo ligoninės vadovybę. Moteris prašė, kad jai būtų atliktas COVID-19 testas. Bet jai buvo atsakyta: „Rūpinkis pati. Ligoninėje daug medikų serga. Nieko čia tokio.“ Ir tik praėjus beveik trims savaitėms nuo pirmųjų simptomų pradžios ir stipriai blogėjant vyro sveikatai, Ukmergės ligoninės darbuotoja šiaip ne taip išsireikalavo, kad jai būtų atliktas COVID-19 testas. Testas buvo teigiamas.

Sužinojusi, kad yra užsikrėtusi COVID-19 ir matydama valandomis blogėjančią vyro būklę, ji skubiai iškvietė greitąją. Tą pačią dieną sunkios būklės jos vyras buvo išvežtas į Santaros klinikas Vilniuje, nes Ukmergės ligoninė jau buvo tapusi viruso židiniu ir uždaryta. Netrukus vyras ligoninėje mirė nuo COVID-19 sukeltų komplikacijų.

Ukmergės ligoninėje dirbanti medikė pasveiko nuo klastingojo viruso, tačiau neteko vyro. Į laidotuves atvyko jos bendradarbiai iš ligoninės. Tačiau jokios pagalbos ar užuojautos iš ligoninės vadovybės ji nesulaukė.

Jos pastangos dar pačioje epidemijos pradžioje užkardyti viruso plitimą Ukmergės ligoninėje ir perspėjimai dėl iš užsienio grįžusių kolegų pasirodė teisingi, tačiau tuomet į juos niekas nekreipė dėmesio.

Dėl aplaidžios ir pavėluotos Ukmergės ligoninės vadovybės reakcijos vienas nuo kito užsikrėtė medikai, įstaiga pati tapo viruso židiniu, jos veikla buvo sustabdyta ir nėra visiškai atnaujinta iki šiol. Žmonės, negalėdami laiku patekti pas medikus, patyrė ir iki šiol patiria rimtų sveikatos sutrikimų, kai kurie netgi mirė taip ir nesulaukę greitosios ir tinkamos pagalbos. Minėta medikė, kuri neteko vyro ir kurios artimieji nusprendė papasakoti, kas iš tiesų dėjosi Ukmergės ligoninėje ir kaip įstaiga pati tapo viruso židiniu, iki šiol negali grįžti į darbą. Dėl patirtų dramatiškų išgyvenimų jai iki šiol reikia psichologų pagalbos.

Reikalauju, kad Ukmergės ligoninės vadovas R. Civilka pripažintų savo klaidas ir prisiimtų už jas atsakomybę. Reikalauju, kad jis nedelsiant atsistatydintų. Kitą savaitę tęsiu savo tyrimą apie košmarus Ukmergės ligoninėje, kuriuos buvo ir yra priversti išgyventi dėl savo gyvybės ir sveikatos kovojantys pacientai.

Neįtikėtina, tačiau Ukmergės ligoninėje ant mirties slenksčio atsidūrusiai pacientei nebuvo laiku perpiltas kraujas, o Santaros klinikose, pamatę tokios būklės pacientę, medikai negalėjo patikėti jos pasakojimu, kol patys nepaskambino į Ukmergę ir sužinojo, kad tai tiesa!

Apie tai mano tyrimo tęsinyje skaitykite jau kitą penktadienį.

Nesu susijęs su vietos valdžia, todėl drąsiai ir ryžtingai keliu problemas į viešumą. Jeigu ir jūs norite pranešti svarbios informacijos ar papasakoti apie savo bėdas, skambinkite man tiesiogiai telefonu 8 687 39045!

Kartu mes galime pradėti ryžtingus pokyčius!

Ukmergės žmonių kandidatas 2020 metų Seimo rinkimuose Kristupas Krivickas

Politinė reklama bus apmokėta iš Centro partijos „Gerovės Lietuva“ rinkiminės sąskaitos. Užs. Nr. 503

 

 

 

 

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *