Sutvarkė vartus, bet pradėjo byrėti tvora

Sutvarkė vartus

Pašilės Šv. Barboros bažnyčios klebonas Rimantas Laniauskas pasidalijo Pašilės kapinių tvoros nuotraukomis, kuriose matomi ištrupėję akmenys. Prieš dvejus metus vyko šių kapinių vartų tvarkybos darbai, dar prieš tai jie buvo restauruoti. Dabar seniūnija žada imtis tvoros remonto.

Priminsime, kad Pašilės kapines juosianti skaldytų akmenų mūro tvora su dvejais raudonų plytų vartais pripažinta ypatingu statiniu ir įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Tad šio 1891 m. pastatyto objekto tvarkybos darbus gali vykdyti tik atestuota įmonė.

Pašilės kapinių vartų tvarkymo darbai vykdyti 2016 m. Juos atliko Kauno įmonė UAB „Avona“, pasiūliusi mažiausią kainą – apie 39 tūkst. eurų.

Tada sutvarkyti ir restauruoti dveji vartai: didieji, 8,15 m aukščio, trijų dalių, ir mažieji su aštuonbriauniais stulpais abipus. Atliktas plytų mūro restauravimas, pamatų konservavimas ir restauravimas, plytų stiprinimas, tvoros tvartų dekoro elementų ir geležies dirbinių restauracija.

Tačiau įmonė paliko broko, kuris pasimatė jau po metų. Brokas tvarkytas iki pat 2018 metų rudens. Nepraėjus nė dvejiems metams, dabar matyti, kad byra ir tvora. 

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė sakė, kad problema jai žinoma. Pasak seniūnės, tvora byra seniai, kartu su vartais ji nebuvo restauruojama. Seniūnija kasmet „kiek įmanoma“ patvarko tvorą, bet ji vėl išbyra. Kokybiškam tvoros remontui reikalingos lėšos, projektas.

Pasiteiravus, ar tvora, kaip ir vartai, yra kultūros paveldo objektas, rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Vitaitė atkreipė dėmesį, kad kultūros paveldo objektas yra „plytų mūrų vartai ir dalis tvoros“ – apie 81 metras. Specialistės tvirtinimu: „Ta dalis, kuri buvo tvarkyta, dabar nebyra. Tvora nebuvo tvarkyta, tvarkyti plytų mūro vartai. Ta dalis tvoros, kuri šiandien yra labiausiai pažeista, nėra kultūros paveldo objektas.“

S.Vitaitė patikslino, kad 2016 m. buvo parengtas šio objekto tvarkybos darbų projektas. „Tvarkyti tik plytų mūro vartai ir metalo dirbiniai pagal parengto projekto sprendinius, nes tvora (akmeninė dalis) buvo patenkinamos būklės“, – atsakyme rašo savivaldybės atstovė. Ji informavo, kad šiuo metu paveldosaugos biudžeto lėšos, iš kurių galimi būtent tokio tipo darbai, jau paskirstytos, todėl bet kokie planuojami darbai bus traukiami į 2021 m. biudžeto svarstymą. Pašilės kapinių tvoros tvarkymas bus įtrauktas į planuojamų darbų projektą.

Miesto seniūnės teigimu, kitų seniūnijos teritorijoje esančių kapinių tvoros geresnės būklės. Vaižganto kapines juosia mūryta akmenų tvora, o Dukstynos kapinėse dalis tvoros yra mūrinė, dalis – iš vielos.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

bet pradėjo byrėti tvora / Akmeninei tvorai reikia remonto.  R. Laniausko nuotr.

bet pradėjo byrėti tvora / Akmeninei tvorai reikia remonto. R. Laniausko nuotr.

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *