Balionų keitimui numatyti vos trys namai

Balionų keitimui numatyti vos trys namai / Dujų balionų daugiabučiuose nebebus.

Šalyje pradėta įgyvendinti dujų balionų, naudojamų maistui gaminti daugiabučiuose namuose, keitimo elektra arba gamtinėmis dujomis programa. Šiemet jai skirta 15 mln. eurų. Tačiau Ukmergėje, pasirodo, beveik nėra ką keisti – rajone į programą įtraukti vos trys namai.

Energetikos ministerija skelbia, kad dujų balionų keitimas trijų ir daugiau aukštų daugiabučiuose namuose bus finansuojamas valstybės. Parama vienam butui sieks iki 600 eurų.

Daugiabučiai, kuriuose numatoma keisti balionus, yra įtraukti į Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos sąrašą. Jame – šimtai namų, tačiau vos trys – Ukmergės savivaldybėje. Visi – Veprių miestelyje.

„Statistiką, kiek daugiabučių namų, kuriuose gyventojai naudoja dujų balionus, teikė pačios savivaldybės. Šiuo metu yra paskelbta apie tris tokius daugiabučius Ukmergės savivaldybėje.

Jeigu gyventojai pastebėtų, kad jų daugiabutis namas nėra įtrauktas į sąrašus, jiems reikėtų kreiptis į savo namo administratorių arba bendriją, kuri turėtų nedelsiant perduoti šiuos duomenis.

Šis sąrašas gali būti tikslinamas Valstybinės energetikos reguliavimo tarybai gavus informaciją apie į sąrašą nepatekusį daugiabutį, kuriame maistui ruošti naudojami balionai ir kuriam centralizuotai netiekiamos maisto gamybai suskystintos naftos dujos“, – patikino Energetikos ministerijos vyr. specialistė komunikacijai Alina Žilinaitė.

Ukmergės rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vyr. specialistas Algimantas Šuminskas patikino, kad ši informacija Energetikos reguliavimo tarnybai buvo išsiųsta pernai rugsėjį. 

„Remiantis oficialiais Registro duomenis, daugiabučių namų (3 aukštų ir aukštesnių), kurie naudoja suskystintas dujas, Ukmergės rajone yra tik Veprių miestelyje: Jaunimo g. 7 ir 9 bei Pergalės g. 6.“, – paaiškino specialistas.

Iki rugsėjo daugiabučių namų, kuriuose numatyta keisti dujų balionus bendrijos ar administratoriai turės organizuoti susirinkimus ir priimti sprendimus dėl namo aprūpinimo energija būdo. Siekiant gauti finansavimą šiemet, paraiškos turi būti pateiktos iki spalio.

Parama vienam butui – iki 600 eurų – skirta namo vidaus elektros ar dujų tinklų instaliacijai sutvarkyti ir viryklei įsigyti. 

Daugiabučiuose namuose dujų balionus pakeisti kitais energijos šaltiniais planuojama iki 2022 m. pabaigos. 

Pažymima, kad jie kelia grėsmę ne tik buto, bet ir viso daugiabučio gyventojams, kadangi įvykus nelaimei gali nukentėti daug gyventojų.

Už teisės aktų pažeidimus yra numatyta administracinė atsakomybė ir gyventojams, ir namų administratoriams.

 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *