7 dalykai, kuriuos reikia apgalvoti perkant gartraukį

7 dalykai

Gartraukiai yra vieni iš būtiniausių virtuvės įrenginių – būtent jų dėka galime pamiršti apie nemalonius aromatus bei garų kaupimąsi. Atnaujinti tokią įrangą tenka pakankamai retai, tačiau būtent dėl šios priežasties jos pasirinkimui reikėtų skirti šiek tiek daugiau savo laiko. Tuomet būsite tikri, jog naujasis pirkinys ilgus metus nekels jokių rūpesčių ir pateisins visus Jūsų lūkesčius. Išskyrėme pagrindinius dalykus, kurie lemia gartraukio kokybę – rinkdamiesi šį gaminį, nepamirškite į juos atsižvelgti.

Dydis

Ne paslaptis, jog šie įrenginiai yra montuojami virš kaitlentės, tad pirmiausia turėtumėte atsižvelgti į jos matmenis. Didžiausio efektyvumo pavyks pasiekti tuo atveju, jeigu garų surinktuvo skersmuo visiškai apims kaitviečių plotį ar netgi bus už jį bent truputį platesnis – būtinai tai pasitikrinkite. Dabar išmatavimų įvairovė yra stebėtinai plati, taigi tinkamiausią variantą pavyks surasti net ir tuomet, jeigu naudojate ne visai standartinę kaitlentę – svarbiausia kuo tiksliau žinoti jos išmatavimus.

Montavimo būdas

Šiuo atveju Jūsų laukia ypatingai plati pasirinkimo įvairovė, tačiau labai tikėtina, kad tinkamiausią montavimo tipą rinksitės pagal tai, kurioje vietoje yra Jūsų viryklė. Jei ji saloje, Jums geriausiai tiks pakabinami modeliai – jie būna erdviniai, sieniniai ar montuojami patalpos kampe. Tuo tarpu kitais atvejais dažniausiai pasirenkami į atitinkamus baldus montuojami variantai – nors pats procesas yra kiek sudėtingesnis, tokie modeliai itin lengvai įsilieja į bendrą virtuvės aplinką. Juos netgi galima paslėpti pačioje spintelėje: toks gartraukis bus praktiškai nematomas.

Tipas

Gartraukiai gali būti prijungiami prie ventiliacijos angos arba neprijungiami – abu iš jų turi savų privalumų. Jei virtuvėje yra galimybė prijungti šį prietaisą prie ventiliacijos, dažniausiai pasirenkami ištraukiantys modeliai: nors pats pajungimas gali pasirodyti kiek sudėtingesnis, vėliau nebeturėsite jokių papildomų rūpesčių – garai per šią angą iškeliaus į lauką. Visgi, jei tokios galimybės nėra, verta pagalvoti apie įsiurbiantį modelį: dėl paprastesnio montavimo, jį pritaikysite praktiškai bet kurioje vietoje. Tokie įrenginiai patys išvalo orą ir tuomet sugrąžina jį atgal į aplinką. Vienintelis trūkumas tas, jog reguliariai reikės pakeisti anglies filtrus – tai pareikalaus papildomų išlaidų.

Galia

Šis parametras dažniausiai apskaičiuojamas atsižvelgiant į virtuvės plotą. Jį padauginus iš aukščio, rezultatą reikia padauginti iš 6 arba 12 – taip apskaičiuojama minimali ir maksimali galia, kuri yra išreiškiama kubiniais metrais per valandą. Link kurio skaičiaus (mažiausio ar didžiausio) reikėtų krypti, priklauso nuo to, kaip dažnai gaminate stipriai garuojančius ar labai ryškų aromatą turinčius patiekalus – tinkamai pasirinktas gartraukis su tokiais iššūkiais turėtų lengvai susitvarkyti.

Triukšmo lygis

Jei virtuvės patalpa yra atskira, garsiai veikiantis gartraukis Jūsų neturėtų blaškyti, tačiau jeigu toje pačioje erdvėje yra ir gyvenamoji zona, turėtumėte atkreipti dėmesį ir į šį niuansą. Tiesa, vertėtų paminėti, kad šiuolaikiniai garų surinktuvai ir taip nėra itin triukšmingi, tad jeigu tokį prietaisą keitėte labai seniai, tikrai pastebėsite skirtumus. Visgi, jei norisi apie šį prietaisą praktiškai pamiršti, turėtumėte pirmenybę teikti tiems modeliams, kurių triukšmingumas neviršija 45 decibelų.

Stilistika

Renkantis įmontuojamą variantą, šis niuansas nebus pats aktualiausias, tačiau jei gartraukis bus bent šiek tiek matomas, jis automatiškai taps virtuvės interjero dalimi. Šiuo metu prekyboje galima rasti įvairių spalvų variantų, taigi Jūs patys nuspręsite, kokios svarbos bus toji dalis – jei pageidausite, galėsite rinktis net ir labai įdomiai atrodančius modelius. Visgi, niekuomet nesuklysite gartraukį priderinę prie kitų pagrindinių įrenginių – tuomet jis paprasčiausiai neatkreips aplinkinių dėmesio.

Papildomos ypatybės

Nors gali pasirodyti keista, tačiau net ir šie įrenginiai turi papildomų funkcijų, kurios Jums gali būti naudingos. Nuotolinis valdymas, ekranėlis, integruotas apšvietimas yra tik keletas tokių variantų, tačiau atidžiau panagrinėję jų specifikacijas, jų surasite ir daugiau. Visgi, turėkite omenyje, kad už papildomas galimybes neretu atveju gali tekti susimokėti kiek daugiau, todėl pravartu pagalvoti, kaip viena ar kita funkcija Jums pasitarnaus kasdienybėje. Tuomet ir paaiškės, kurios iš jų vertos Jūsų investicijų.

Apgalvoję visus šiuos niuansus, labai lengvai nutarsite, koks garų surinktuvas Jūsų virtuvei tiktų geriausiai. Platų jų pasirinkimą ir palankias apsipirkimo sąlygas siūlo Pigu.lt el. parduotuvė – gartraukių asortimentą galite apžiūrėti paspaudę šią nuorodą: https://pigu.lt/lt/buitine-technika-elektronika/gartraukiai-garu-rinktuvai.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *