Beglobiai gyvūnai rajone – be globos

Beglobiai gyvūnai rajone – be globos / Beglobių gyvūnų kontrolė rajone jau pusmetį įstrigusi. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Jei mieste sutikote šunelį, keliaujantį savo reikalais, neskubėkite skambinti nei į rajono savivaldybę, nei į gyvūnų globos namus. Beglobių gyvūnų kontrolė rajone jau pusmetį įstrigusi – nėra įstaigos, kuri teiktų šias paslaugas.

Vasario mėnesį rašėme, kad VšĮ „Klajūnas“ beglobių gyvūnų nebepriims. Toks sprendimas buvo priimtas po valstybinės maisto veterinarijos tarnybos pareigūnų atlikto patikrinimo.

Nors patikrinimo metu pažeidimų nebuvo nustatyta, užfiksuota, kad visi prieglaudoje esantys voljerai pilni, todėl naujus gyvūnus priimti uždrausta, kol bus baigtas renovuoto prieglaudos pastato įrengimas. Savivaldybės sutartis dėl beglobių gyvūnų taip pat buvo pasibaigusi ir ruoštasi skelbti viešuosius pirkimus. Tačiau prasidėjo karantinas ir šie reikalai įstrigo.

Pasiūlymų nesulaukta

Savivaldybės administracija kovo mėnesį skelbė bešeimininkių naminių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, laikinosios globos, eutanazijos ir gaišenų utilizavimo, bešeimininkių kačių bei katinų sterilizavimo ir kastravimo paslaugų pirkimą. Tačiau konkursas neįvyko.  Pagal numatytą paslaugos kainą, kovo 20 d. vykusiame pirkime nebuvo gauta nė vieno pasiūlymo paslaugos vykdymui.

Kuruoti beglobių gyvūnų sritį  nuo šių metų pavesta nebe miesto seniūnijai, o savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyriui.

Šio poskyrio vedėjos Vilijos Grabauskienės teigimu, Ukmergė tokioje situacijoje atsidūrė ne vienintelė. Panaši situacija ir kitose savivaldybėse – konkursai dėl paslaugų beglobių gyvūnų kontrolei skelbiami po du ar net tris kartus. V. Grabauskienė informavo, kad, kol tęsiamas karantinas, naujas konkursas nebus skelbiamas.

Beglobiams gyvūnams, benamių šunų ir kačių kontrolės programai savivaldybė šiemet pasirengusi išleisti 18 tūkst. eurų. Iš jų: 13 tūkst. – beglobių gyvūnų sugavimui, karantinavimui, gaišenų surinkimui, o 5 tūkst. – kačių ir katinų sterilizavimo, kastravimo programai ,,Pagauk – Sterilizuok – Paleisk“ (PSP). 2 tūkst. eurų numatyti iš  savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos. Jai VšĮ ,,Klajūnas“ pateikė projekto paraišką programos ,,Pagauk – Sterilizuok – Paleisk“ Ukmergės rajone įgyvendinimui.

Aukojimai sustojo

VšĮ „Klajūnas“ direktorė Ilma Germanienė pasakojo, kad organizacija išgyvena itin sunkias dienas. „Karantino laikotarpiu daug žmonių nedirbo. Likę be pajamų, gyventojai nebegali paremti gyvūnų. Aukojimai į mūsų sąskaitą visiškai sustojo. Apsilankančiųjų ir atvežančiųjų maistą taip pat gerokai sumažėjo“, – sakė įstaigos vadovė. Iš kitų šaltinių prieglauda pajamų negauna.

Vis dėlto yra ir geroji pusė. Per karantino laikotarpį daug gyvūnų išdovanota. „Matyt, žmonės, užstrigę namuose, pasiilgo draugijos, bendravimo, gyvos dvasios“, – svarsto organizacijos vadovė. Prašymų priimti gyvūną dėl negalėjimo jį išlaikyti pasitaikė labai mažai. Juos teko nukreipti į rajono savivaldybę.

Nors toliau vykdomas „Klajūno“ pastatų remontas, tačiau dėl finansinių sunkumų organizacija negalėjo įvykdyti veterinarijos tarnybos nurodymų. Tad naujų vietų gyvūnams kol kas neįrengta. Tiesa, atsilaisvino dalis senųjų vietų. Jauni ir sveiki beglobiai gyvūnai surado šeimininkus ir namus. Tačiau dar daug gyvūnų liko ir jiems surasti prieglobstį pas gerus žmones organizacija nesitiki. „Tapome senelių prieglauda. Šiuo metu pas mus yra tik 5 jaunesni gyvūnai, o apie 17 – senukų, kurie iš mūsų niekada neišeis. Laikysime juos, kol gyvens“, – sako I. Germanienė.

Šiuo metu prieglaudoje gyvena šunys ir katės. Laukinės katės čia neužsibūna. Jos pagaunamos, nukirminamos, nublusinamos, paskiepijamos nuo pasiutligės, priklausomai nuo lyties – sterilizuojamos ar kastruojamos, ir paleidžiamos į laisvę.

Bendra išlaidų suma priklauso nuo gyvūno būklės ir klinikos. Ukmergėje sterilizacija kainuoja apie 40 eurų. Tačiau dar būtini medikamentai nuo užkrečiamųjų vidaus parazitų – kaspinuočių, askaridžių ir kitų. Nenukirminti gyvūnai yra šių parazitų platintojai. Tad išlaidos vienam gyvūnui sudaro apie 50 eurų. Kai kurias kates, prieš atliekant sterilizaciją, tenka išgydyti nuo kitų ligų, nes sergančius gyvūnus operuoti pernelyg pavojinga. Paleisti – juo labiau.

Nepajėgtų vykdyti sąlygų

Rajono savivaldybės skelbtame bešeimininkių naminių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, laikinosios globos, eutanazijos ir gaišenų utilizavimo, bešeimininkių kačių bei katinų sterilizavimo ir kastravimo paslaugos pirkimo konkurse VšĮ „Klajūnas“ nedalyvavo.

Pasak įstaigos direktorės, net jeigu būtų baigtos įrengti patalpos, organizacija, veikianti savanorystės pagrindu, vis tiek negalėtų įvykdyti kitų konkurso sąlygų. Nuostatuose numatyta, kad paslaugą teiksianti įmonė veiktų visą parą, samdytų veterinarą, vykdytų gaišenų surinkimą. Savanoriams tai aprėpti būtų per sunku.

Dabar organizacijai padeda 6 nuolatiniai savanoriai, tačiau jie savo paslaugas gali teikti tik laisvu nuo darbo laiku, dažniausiai tai yra savaitgaliai arba vakarai. Darbo dienomis organizacijos vadovė tvarkosi pati.

Anot jos, gyvūnus būtina ne tik pašerti, bet ir apžiūrėti, pavedžioti ir pramankštinti. „Gyvūnas yra socialus, su juo reikia bendrauti, – teigia I. Germanienė. – Todėl būtina pasiskaičiuoti, kiek gyvūnų sugebėsi priimti ir tinkamai prižiūrėti.“ Šiuo metu samdyti specialisto organizacija neišgali, nes yra įsiskolinusi skirtingoms veterinarijos klinikoms. Nors prieglaudoje jau atsilaisvino keletas vietų, tačiau į jas priimti gyvūnų vis dar negali.

Dažnai tenka patirti būtinąsias išlaidas. Pavyzdžiui, neseniai buvo reikalingas gydymas katytei, kuri į prieglaudą pateko sulaužytomis kojomis.

Šiuo metu „Klajūnas“ ruošia dokumentus veterinarijos tarnybai dėl veiklos atnaujinimo.

Jei mieste sutikote šunelį, keliaujantį savo reikalais, ir norite apie tai pranešti, skambinti galite bendruoju pagalbos numeriu 112, o jeigu patikote vienas kitam, parsiveskite jį namo.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *