Egzaminai šiemet vyks vasarą

Egzaminai šiemet vyks vasarą /

Šiemet abiturientai egzaminus laikys vėliau nei įprastai. Pagrindinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 22 d. – liepos 21 d.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Augustinas sakė, kad laikyti egzaminus šiais metais mūsų rajone užsiregistravo 336 kandidatai. 19 juos planuoja laikyti eksternu. Kartu su abiturientais egzaminus laikys 7 buvę mokiniai.

Atestatui gauti reikia išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą arba parengti brandos darbą. Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus. Pasak A. Augustino, dauguma rajono moksleivių renkasi daugiau nei minimalų egzaminų skaičių.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – galima rinktis. Birželio 29 d. mūsų rajone valstybinį egzaminą laikys 184, o mokyklinį – 144 kandidatai.

Iš pasirenkamųjų dalykų, kaip ir šalyje, mūsų rajone populiariausias – anglų kalbos egzaminas. Ukmergėje jį pasirinko 210, o Lietuvoje – 18 653 kandidatų. Šį egzaminą sudaro dvi dalys: kalbėjimo dalis vyks birželio 22, 23 ir 25 d., o klausymo, skaitymo ir rašymo dalys – liepos 1 d.

Matematikos egzaminą, kuris vyks liepos 3 d., Ukmergėje pasirinko 198 kandidatai, šalyje – 15 965. Trečias pagal pasirinkimą yra istorijos egzaminas. Mūsų rajone jį laikys 82 kandidatai, o šalyje – 8 462. Egzaminas vyks liepos 7 d.

Pasirinkimai tradiciniai

Kiti pasirinkimai, pasak A. Augustino, tradiciniai. Biologijos egzaminą liepos 9 d. rajone laikys 73, geografijos liepos 15 d. – 30, informacinių technologijų egzaminą liepos 13 d. – 27 abiturientai.

Fizikos egzaminą Ukmergėje laikys 30, o chemijos – 14 abiturientų. Pastarųjų egzaminų į Ukmergę laikyti atvyks moksleiviai iš Širvintų rajono. Chemijos egzaminas vyks liepos 20 d., o fizikos – liepos 21 d.

Rusų, kaip užsienio kalbos egzaminą, rajone pasirinko 9 kandidatai. Kalbėjimo dalis vyks birželio 23, 25 d., o klausymo, skaitymo ir rašymo – liepos 17 d. Laikyti šio egzamino ukmergiškiai važiuos į Jonavą.

Šiemet, skirtingai nei pastaruosius keletą metų, 2 kandidatai pasirinko laikyti prancūzų kalbos egzaminą, kurio kalbėjimo dalis vyks birželio 25 d., o klausymo, skaitymo ir rašymo dalys – birželio 30 d. Ukmergiškiai šį egzaminą laikys Vilniuje.

Meno sričių – muzikos, dailės ir technologijų egzaminai jau įvyko. Meno srities dalykų egzaminus mūsų rajone laikė 29, technologijų – 27, o brandos darbus atliko 3 abiturientai.

Galėjo atsisakyti

Pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus specialisto, šiais metais egzaminų organizavimo tvarka beveik nepasikeitė. Vieninteliai pokyčiai, susiję su saugumo reikalavimais, yra dėl koronaviruso. Privaloma dėvėti medicinines kaukes bei pasirūpinti kitomis apsaugos priemonėmis. Atstumas tarp moksleivių turi būti 2 metrai (anksčiau buvo 1 metras). Sumažintos egzaminą laikančiųjų grupės nuo 14 iki 9 kandidatų, o informacinių technologijų egzamino – iki 6 asmenų.

Dėl užsitęsusio karantino šiemet abiturientai ir kiti kandidatai galėjo atsisakyti pasirinktų egzaminų. A. Augustinas informavo, kad kai kurie kandidatai pasinaudojo šia galimybe, todėl bendras egzaminus laikysiančiųjų skaičius sumažėjo.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio egzamino atsisakė 2 kandidatai, mokyklinio – 6, anglų kalbos ir biologijos – po 2, geografijos ir chemijos – po 3, istorijos – 6, matematikos egzamino – 11. Fizikos atsisakė 1 kandidatas, o pasirinkusiųjų informacinių technologijų, rusų ir prancūzų kalbų egzaminus skaičius nepasikeitė. Iš viso mūsų rajone atsisakyta 36 egzaminų.

A.Augustinas atkreipė dėmesį, kad kiekvienais metais laikančiųjų egzaminus skaičius skiriasi nuo užsiregistravusiųjų skaičiaus, nes ne visi atvyksta laikyti pasirinktų egzaminų. Atsižvelgiant į tai, kad šiemet pasirengimas egzaminams vyksta karantino metu, buvo sudarytos sąlygos mokiniams iš anksto informuoti apie egzaminus, kurių jie neketina laikyti.

Lietuvoje šiemet brandos egzaminus laikys 28 267 kandidatai. Pernai laikė 30 072. Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą Lietuvoje laikys 17 268 kandidatai.

Daugiau kandidatų ketina laikyti užsienio kalbos (rusų) ir geografijos valstybinius brandos egzaminus. Mažiausiai pasirinkusiųjų  yra prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – tik 27.

Šiemet padaugėjo mokinių, kurie rinkosi laikyti menų, gimtosios kalbos (rusų) mokyklinius brandos egzaminus.

Kelerius pastaruosius metus panašus skaičius kandidatų laiko biologijos, užsienio kalbos (anglų) ir istorijos valstybinius brandos egzaminus.  

Iš pasirenkamųjų mokyklinių brandos egzaminų kelerius metus populiariausias technologijų egzaminas, kurį šiemet pasirinko daugiau nei 6 tūkst. kandidatų

Iki gegužės 18 d. persigalvojo ir priėmė sprendimą nelaikyti matematikos egzamino 922, istorijos valstybinio – 682, anglų kalbos valstybinio – 539 kandidatai. Iš viso kandidatai atsisakė laikyti 5,6 proc. egzaminų, kuriuos buvo pasirinkę pernai rudenį.

Pagrindinės brandos egzaminų sesijos rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d. Pakartotinė egzaminų sesija vyks nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d. Brandos atestatus mokyklos galės išduoti nuo rugpjūčio 7 d.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *