Kavinėse pamažu bunda gyvenimas

Autorius Skaistė VASILIAUSKAITĖ - DANČENKOVIENĖ
Kavinėse pamažu bunda gyvenimas / Kavinėse vėl laukiami lankytojai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Švelnėjant karantino sąlygoms, laikantis nustatytų saugumo reikalavimų, kavinėms jau leista priimti klientus ne tik lauko terasose, bet ir patalpose. Tačiau ne visos kavinės suskubo naudotis šiuo leidimu. Vieniems išpildyti saugumo reikalavimus yra pernelyg keblu, kiti laukia tolimesnių pakeitimų, tikėdamiesi, kad sąlygos dar labiau laisvės. 

Kaip dabartinėje situacijoje dirba Ukmergės maitinimo įstaigos, teiraujamės mūsų kavinėse bei restoranuose.

Vilniaus gatvėje įsikūrusios picerijos „Optima 13“ vadovė Žydrūnė Varžgalienė pasakojo, kad kavinė nedirbs iki pat vasaros pradžios. „Esame įsikūrę antrame aukšte,  lauko terasos neturime, o kieme – autoserviso mašinų stovėjimo aikštelė. Iki birželio 1 d. ruošiamės, tvarkomės, dairomės ir stebime. Atstumai, kuriuos būtina išlaikyti tarp klientų, vis dar keičiami. Visu pajėgumu dirbti negalime, nes nevyksta banketai. Pagal šios dienos reikalavimus didžiojoje salėje mums pavyktų išlaikyti nustatytus atstumus, tačiau mažojoje liktų tik du staliukai. Tad kol kas laukiame tolimesnių pakeitimų. Norisi užtikrinti, kad tikrai būtų saugu“, – sako Ž. Varžgalienė.

Trukdo ir oras

„Optima 13“ Kauno gatvėje jau turi linksmesnių žinių. Lauko terasa atidaryta iš karto, kai tik buvo leista. „Lauko terasa dirba, tačiau žmonės nenoriai renkasi pasisėdėjimą gryname ore dėl blogų orų. Kai dienos buvo geresnės, daugiau ir klientų“, – sako šios kavinės direktorė Daiva Varžgalienė.

Nuo šios savaitės lankytojai priimami ir kavinės patalpose. „Klientus priimame, bet dirbame viena koja. Neatleidome nė vieno darbuotojo, tačiau kavinėje dirba tik trečdalis personalo, o kitiems yra prastovos“, – pasakoja kavinės savininkė. Baldai kavinėje neperstatyti, tačiau, siekiant išlaikyti nustatytą 2 metrų atstumą, atvykusieji sodinami prie kas antro staliuko. Maistas gaminamas ir išsinešti.

Įrengė papildomas erdves

„Domi“ restoranų tinklo įkūrėjas Rokas Galvonas nuo pat karantino pradžios stengėsi išlaikyti pozityvų požiūri į situaciją. „Karantinas buvo puiki proga atsinaujinti ir atlikti renovacijos darbus, kuriuos įgyvendinti kasdien priimant svečius buvo sudėtinga. Šį laiką išnaudojome įrengti papildomas erdves, jas sutvarkyti, kad galėtume priimti daugiau klientų“, – sako jis.

„Domi“ kavinės duris lankytojams atvėrė nuo pirmadienio. „Jokių pertvarų neįrenginėjome. Kad išlaikytume nustatytą atstumą, svečius sodiname prie kas antro staliuko. Laikomės tokių pačių sąlygų, kaip ir visi. Rūpinamės dezinfekcijos priemonėmis, – pasakoja šefas. – Dirbame pirmas dienas, tad kol kas klientų dar nedaug, nėra tokių srautų, kaip iki karantino, bet žmonės tikrai eina. Ruošiamės savaitgaliui.“

Pasak R. Galvono, klientų srautams, ypač kavinėse, kurios įsikūrusios turistiniuose objektuose, didelės reikšmės turi ir oras. Tinklo įkūrėjas nusiteikęs optimistiškai: „Nė vieno darbuotojo neatleidome. Visą karantino laikotarpį gaminome maistą įmonėms bei žmonėms išsinešti. Dalis personalo dirbo, o nedirbantieji – kas pasiėmė biuletenius vaikų priežiūrai, kam buvo prastovos. Tačiau jau grįžtame. Nors dar ne visu pajėgumu, bet tikimės, kad greitai galėsime svečius priimti tinkamai.“

Veikla sumažėjo

Kai kurios kavinės gana sėkmingai dirbo visą karantino laikotarpį, daugiau dėmesio skirdamos užsakymams maistą išsinešti. Tokiu principu dirbo ir picerija „Mamma Mia“. Vyriausybei švelninant karantino sąlygas, klientai jau aptarnaujami ir vietoje – įrengti staliukai lauke ir dvi vietos viduje. 

Miesto centre įsikūrusi maitinimo įstaiga „Valgių sala“ taip pat be jokių pertraukų priėmė užsakymus maistą išsinešti, o nuo savaitės pradžios atvėrė duris lankytojams.

Pasak įmonės savininko Valdo Raugalo, siekiant išpildyti saugumo reikalavimus, teko šiek tiek persitvarkyti. Kadangi aiškiai pasakyta, jog atstumas tarp staliukų turi būti ne mažesnis nei 2 metrai, dalį staliukų išvežė. „Staliukus praretinome ir palikome daugiau laisvos erdvės klientams. Pagrindinėje salėje liko 4 staliukai, o iš viso – 6. Laukimo vietos pažymėtos specialiais dezinfekuotais kilimėliais. Mes sudarėme visas sąlygas laikytis saugaus atstumo, tačiau neprisiimame atsakomybės už klientų elgesį, jeigu kas nors savavališkai nesilaikytų atstumų ar sugalvotų nusiimti kaukes. Salė stebima vaizdo kamera, tačiau žmonės ir patys turi būti sąmoningi“, – sako V. Raugalas.

Nors kavinė dirbo visą laiką ir pavyko išlaikyti visą kolektyvą, vis dėlto veikla per karantiną sumažėjo 60 proc. O pirmosiomis dienomis atvėrus duris lankytojams, užsuka tik 10–15 proc. žmonių nuo buvusio kiekio. „Dar daug kas dirba nuotoliniu būdu. Mažai ir informacijos. Daug kas nežino, kad jau galima lankytis kavinėse, – dalijasi mintimis V. Raugalas. – Tačiau, kad nebūtų antplūdžio, tebūnie – tai savaiminis dalykas. Į buvusį lygį tikimės grįžti kitą savaitę.“

Skausmingas delsimas

Pačioje miesto širdyje, senamiestyje esanti kavinė „Greita“ karantino laikotarpiu nedirbo visiškai ir paslaugų išsinešti maistą neteikė. Šį pirmadienį dėl mažo kavinės ploto taip pat negalėjo įsileisti klientų, tad planuotą bei lauktą atidarymą teko nukelti.

Pirmadienį dar galiojo reikalavimas užtikrinti 10 kvadratinių metrų vienam klientui, tad kavinė būtų galėjusi aptarnauti tik vieną staliuką. Tačiau šis reikalavimas greitai buvo panaikintas. Savininkė Vilė Padolskienė dalijosi mintimis, kad dėl šio valdžios delsimo pirmadienis jiems buvo labai skausmingas. Negalėję atverti durų klientams, nutarė patys pasivažinėti. Pasak V. Padolskienės, nors pasižvalgius po kitas kavines ir matė, jog ne visi laikosi instrukcijų, patiems norėtųsi užtikrinti saugumą tiek lankytojams, tiek darbuotojams.

Vis daugiau kavinių vis drąsiau ir plačiau įsileidžia lankytojus, kviesdamos miesto gyventojus bei svečius grįžti į gyvenimą, mėgautis skaniu maistu, gėrimais bei draugija. Tad jau artimiausiu metu kavinės vėl prisipildys šurmulio.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *