Vis dar ryškus stereotipas: „Moterys pačios išprovokuoja smurtą“

Vis dar ryškus stereotipas: „Moterys pačios išprovokuoja smurtą“ /

Ukmergės, Alytaus ir Jonavos savivaldybėse atlikta gyventojų apklausa atskleidė, kad kai kurie populiariausi stereotipai apie smurtą prieš moteris ryškesni regionuose.

Vasario mėnesį „Spinter tyrimai“ atliko gyventojų apklausą apie smurtą prieš moteris ir lyčių vaidmenis savivaldybėse, dalyvaujančiose projekte „Bridge“. Tyrimu norėta išsiaiškinti, kokias nuostatas turi pasirinktų regionų gyventojai ir kiek jos sutampa su visos šalies gyventojų įsitikinimais.

Didžiausi skirtumai atsiskleidžia respondentų nuomonėse apie moteris kaltinančius teiginius. Daugiau nei pusė (54 proc.) apklaustųjų sutiko, kad „moterys dažnai pačios išprovokuoja smurtą“. Tai 12 proc. daugiau nei nacionalinės Lietuvos gyventojų apklausos tyrime 2019 m. (tokių tada buvo 41 proc.).

Didesnio populiarumo tarp alytiškių, jonaviškių ir ukmergiškių sulaukė teiginys, kad „kaltindamos vyrus dėl smurto, moterys yra linkusios „sutirštinti spalvas“. Jam pritarė 57 proc. respondentų (nacionalinėje apklausoje – 48 proc.). Tokiam požiūriui pritarė ir 57 proc. Ukmergės gyventojų.

Trečdalis apklaustųjų (31 proc.) teigė manantys, kad „dalis moterų mėgsta, kai prieš jas smurtaujama“. Panašiam teiginiui nacionalinėje apklausoje pritarė 27 proc. apklaustųjų.

Keliais atvejais regionų gyventojai pasisakė progresyviau nei dalyvavusieji nacionalinėje apklausoje. Pavyzdžiui, pernai šalyje buvo 46 proc. manančių, kad vyrų smurtą patyrusios moterys žinojo, į kokius santykius veliasi. Ukmergėje taip mano 41 proc. apklaustųjų.

Dažniausiai regionų respondentai smurtines situacijas atpažino lengviau nei nacionalinės apklausos dalyviai.

Fizinį smurtą atpažino 98 proc. apklaustųjų (nacionalinėje apklausoje – 93 proc.), seksualinį – 91 proc. (nacionalinėje – 90 proc.), psichologinį – 77 proc. (nacionalinėje – 70 proc.), ekonominį – 50 proc. (nacionalinėje – 60 proc.).

Į apklausą įtraukta ankstesniuose tyrimuose nenaudota situacija: „vyras tikrina žmonos mobiliojo telefono skambučius, socialinių tinklų žinutes“. 63 proc. respondentų teigė, kad ši situacija yra smurtinė. Tam taip pat pritarė 63 proc. apklaustųjų Ukmergėje.

Nors didelė dalis respondentų (91 proc.) sutinka, kad reikia palaikyti moteris, norinčias nutraukti santykius ar išsiskirti su smurtaujančiais vyrais, beveik trečdalis (29 proc.) mano, kad moterims, kurios vis grįžta pas smurtautojus, pagalba nereikalinga. Taip mano 26 proc. ukmergiškių.

Dalies apklausos dalyvių nuomone, iš smurtinių santykių moterys turi išsikapstyti pačios – tokių buvo 25 proc. Labiausiai tam pritarė Ukmergės (27 proc.) gyventojai. 9 proc. teigė, kad vyrų smurtas neturėtų būti priežastis išsiskirti.

Tyrimą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos užsakymu atliko „Spinter tyrimai“. Apklausa atlikta vasario mėnesį.

Tyrimo metu apklausta 612 respondentų. Tarp apklausos dalyvių vyrų buvo 45 proc., moterų – 55 proc. Apklausoje dalyvavo tikslinių savivaldybių gyventojai nuo 18 iki 75 metų amžiaus.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *