Leido dirbti daliai parduotuvių, taisykloms

Leido dirbti daliai parduotuvių

Vyriausybė po mėnesį trukusių suvaržymų leido kai kuriems verslams atnaujinti veiklą. Vėl galės dirbti ne maisto parduotuvės, išskyrus esančias didžiuosiuose prekybos centruose, taip pat smulkios remonto, buities paslaugų įmonės, turinčios atskirą įėjimą iš lauko.

„Matome galimybę palaipsniui atpalaiduoti suvaržymus tam tikriems verslo sektoriams – tą nieko nelaukdami ir darome. Žinoma, juose dirbantys asmenys privalės dirbti griežtai laikydamiesi nustatytų saugumo reikalavimų“, – pranešime sako premjeras Saulius Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad palengvinimai verslui galioja su sąlyga, jog bus paisoma saugumo, priešingu atveju numatomos sankcijos, o suvaržymai gali sugrįžti.

„Atkreipiu dėmesį visų, kurie pirmiausiai organizuos savo verslo ar paslaugų teikimą, kad privaloma bus užtikrinti operacijų vadovo nustatytų sąlygų laikymąsi, kitokiu atveju yra numatytos sankcijos ir tiesiog būsime priversti tuos palengvinimus panaikinti, jeigu matysime, kad situacija blogėja arba žmonės – tiek darbdaviai, tiek galbūt pirkėjai – nesilaiko reikalavimų“, – posėdyje kalbėjo S. Skvernelis.

Jis antradienį pranešė, kad veikla gali būti atnaujinta su sąlyga, jei bus reguliuojami klientų srautai, vienu metu aptarnaujant vieną žmogų. Įmonės turės laikytis papildomų saugos reikalavimų, kuriuos dar nustatys Sveikatos apsaugos ministerija.

Vyriausybės sprendimu parduotuvės bei taisyklos turi užtikrinti 10 kvadratinių metrų plotą vienam žmogui arba vienu metu aptarnauti tik vieną pirkėją, o paslaugų įmonėse tiesioginis kontaktas su klientu turi trukti ne ilgiau kaip 20 minučių, posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pramogų ir prekybos centruose esančios ne maisto parduotuvės, grožio salonai ir toliau negalės veikti.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis BNS pranešė, kad be šių, kol kas dar negalės veikti lauko kavinės, sporto klubai. Jų veiklą planuojama atnaujinti vėliau.

Lietuvoje karantinas, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, paskelbtas kovo 16 dieną ir galioja iki balandžio 27 dienos imtinai.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog antruoju etapu galėtų būti leidžiama veikti įmonėms, kur žmonių kontaktas būtų jau ilgesnis, pavyzdžiui, kultūros įstaigoms – bibliotekoms, muziejams, sveikatos įstaigoms, atliekančioms planines procedūras, sveikatinimo paslaugas, kirpykloms, kosmetologijos kabinetams ir kitoms.

„Posėdyje priimti sprendimai dėl karantino švelninimo pirmojo etapo įgyvendinimo, būtent dėl galimybės prekybos ne maisto produktų parduotuvėms, taip pat dėl trumpo socialinio kontakto paslaugų teikimo (…). Antruoju etapu siūlomos veiklos, kurios galėtų būti ilgesnio socialinio kontakto, didesnės aprėpties, bet mažiau būtinos veiklos“, – pasitarime kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Taip pat galėtų būti leidžiama lauko kavinių, restoranų veikla, specializuoti mokymai, kurių negalima vykdyti nuotoliniu būdu (vairavimo, aviacijos), prekybos ir pramogų centrų, turgaviečių veikla, ribojant įėjimą, bei kitos.

„Trečiasis etapas siejamas su karantino pabaiga, tai būtent yra viešojo maitinimo įstaigos, sveikatos paslaugos, sporto ir pramogų paslaugos ir kita veikla, susijusi su mokyklomis, darželiais, vaikų ir suaugusiųjų dienos centrais. Ketvirtasis etapas – masiniai renginiai. Jam kol kas nėra apibrėžtas laikotarpis“, – vardijo Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, norima, kad verslas galėtų iš anksto matyti perspektyvą.

„Tokios yra, pabrėžčiau, gairės, vizija, kurios tikrai nereiškia, kad turės būti griežtai taikomos. Tai priklausys nuo epidemiologinės situacijos vertinimo (…). Dar kartą pabrėžčiau, kad dėl konkretaus laikotarpio sprendimai yra priimami Vyriausybės sprendimu (…). Šiandien sprendimai priimti tik dėl pirmojo etapo“, – akcentavo ministras.

Šios priemonės galėtų būti taikomos po dviejų savaičių, bet atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją.

„Planas yra orientacinis, tikrai negalime kalbėti apie jokias datas (…). Šitas planas tikrai reikalingas, kad bent jau veiklos, verslo grupės matytų, kokiu etapiškumu bus galima jiems grįžti į normalų valstybės gyvenimą“, – pasitarime kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

 BNS inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *