Krepšinis – visame pasaulyje populiari ir mėgstama sporto šaka

Krepšinis – visame pasaulyje populiari ir mėgstama sporto šaka /

Krepšinis yra viena iš tų sporto šakų, kuri yra propaguojama, mėgstama ir žiūrima bene kiekvienoje šalyje.

Tai yra ir viena iš pačių populiariausių sporto šakų, todėl šiandien tiek krepšinis arenose, tiek ir krepsinis online yra stebimas milijonų šios sporto šakos sirgalių. Be to, krepšinį nemenka dalis sirgalių mėgta ne tik stebėti, tačiau ir patys žaisti – tiek mėgėjiškai, tiek ir profesionaliai. O tai reiškia, kad krepšinis daugelio žmonių gyvenime užima labai svarbią vietą. Todėl būtų įdomu ir naudinga pateikti bent keletą tikrų faktų apie šią daugelio dievinamą sporto šaką.

1. Krepšinio sporto šaka skaičiuoja jau 129 metus, kadangi krepšinio žaidimas buvo sukurtas 1891 m. Tai padarė James Naismith. Šiuo atveju šis žaidimas buvo sukurtas norint atrasti būdą, kaip lietingomis dienomis sporto salėje būtų galima užimti studentus.
2. Pradžioje žaidžiant krepšinį buvo naudojamas futbolo, o ne krepšinio kamuolys. Tiesą sakant, tuo metu dar nebuvo sukurtas krepšinio kamuolys, todėl šį žaidimą tekdavo žaisti su pakankamai nepraktišku ir šiai sporto šakai visiškai netinkančiu kamuoliu.
3. Krepšinio žaidimo atsiradimo pradžioje vienu metu salėje žaisdavo 18 žaidėjų, t.y. po 9 žaidėjus kiekvienoje komandoje. Nors iš tikrųjų tuo metu nebuvo griežto apribojimo, kiek žmonių gali žaisti vienoje komandoje, kadangi pagrindinis tikslas buvo sudominti studentus ir paskatinti juos daugiau judėti, prisijungiant prie krepšinį žaidžiančių komandų. Kiek vėliau taisyklės buvo pakoreguotos ir žaidėjų skaičius vienoje komandoje buvo sumažintas iki 5.
4. Krepšinio lentos žaidimo atsiradimo pradžioje nebuvo. Krepšiai būdavo kabinami ant žiūrovų balkonų, kurie būdavo skirtingose salės pusėse, todėl žiūrovams stebėti varžybas nebuvo labai saugu. Žinoma, nereikia pamiršti ir pačių krepšių, kadangi pastarieji pradžioje buvo paprasčiausi persikų krepšiai, kurie buvo su dugnu. Kaskart pataikius į tokį krepšį, kamuolį reikėdavo iš jo išimti, tam pasitelkiant kopėčias. Praėjus kuriam laikui buvo nuspręsta tokių krepšių dugną pašalinti.
5. Kuomet buvo sukurtas krepšinio žaidimas, jame žaidėjai negalėjo varytis kamuolio. Tai buvo draudžiama taisyklių. Suprantama, kad šiandien krepšinį be driblingo įsivaizduoti būtų pernelyg sudėtinga – juolab, kad ir taisyklės šiuo atžvilgiu yra labai griežtos.
6. Vidutiniškai per kiekvienas NBA rungtynes kiekvienas krepšininkas nubėga 6,5 km.
7. Visiems puikiai visame pasaulyje žinoma NBA krepšinio lyga buvo įkurta 1976 m. rugpjūčio 5 d.
8. Pati seniausia NBA komanda yra „The Sacramento Kings“. Ši krepšinio komanda buvo įkurta dar 1923 m. O tai reiškia, kad jau neužilgo ji švęs savo jubiliejų – šimtą metų!
9. Organizacija, kuri prižiūri visas tarptautines krepšinio varžybas, yra vadinama FIBA.
10. Skirtingai nei Lietuvoje, JAV koledžo krepšinis sulaukia labai didžiulio dėmesio ir krepšininkai, kurie žaidžia koledžo krepšinio komandose, įprastai tikisi būti pastebėti krepšinio talentų ieškotojų. Pagrindinis krepšininkų tikslas JAV yra patekti į NBA lygą.
11. Krepšinio žaidimo atsiradimo pradžioje taisyklės buvo ne tokios griežtos kaip šiomis dienomis, todėl jei žaidžiant krepšinį žaidėjas nepatirdavo traumos – tai nebūdavo laikoma bauda. Ir nors niekuomet nebuvo leidžiama žaidėjo sulaikyti, jo stumti, jį kumštelėti ar atlikti kitus panašius fizinius veiksmus, iki pat 1910 m. tokie veiksmai nebuvo pripažįstami baudomis. Tačiau nuo 1910 m. taisyklės buvo pakeistos ir žaidėjas, kuris surinkdavo 4 baudas, būdavo diskvalifikuojamas. Tuo tarpu 1946 m. baudų skaičius buvo padidintas iki 5.
12. Teisėjai visais laikais krepšinio sporto šakoje vaidino labai svarbų vaidmenį, tačiau anuomet teisėjai taip pat turėdavo fiksuoti ir laiką. Kita vertus, tuo laikotarpiu nebuvo 24 sekundžių taisyklės, o pastaroji buvo įtraukta 1954 m. Pastarasis sprendimas buvo priimtas siekiant užkirsti kelią NBA krepšinio komandų žaidėjų pasitelkiamam laiko vilkinimui, kuris laikui bėgant tapo pakankamai dažnas reiškinys.
13. Krepšinio sporto šakos pradžioje Naismith buvo nustatęs du kėlinius po 15 min., kartu su 5 min. pertraukėle. Todėl rungtynės trukdavo gerokai trumpiau nei šiomis dienomis.

Žinoma, faktų apie krepšinio sporto šaką yra ne viena dešimtis, todėl jei jūs esate tikri šios sporto šakos entuziastai, neabejotinai daug įdomių faktų žinote ir jūs.

Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir yra skelbiamas neatlygintinai.

kazino zaidimai

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *