Ukmergės bažnyčia liko be klebono

Ukmergės bažnyčia liko be klebono / Netikėtai iš Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios

Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia liko be klebono, o Ukmergės dekanatas – be dekano. Šias pareigas ėjęs kunigas Vaidas Bartkus sekmadienio vakarą susikrovė daiktus ir mįslingai dingo.

Aldona KVEDARIENĖ

Sekmadienį, lapkričio 3-iąją, klebonas dar aukojo mišias, o vakare jo bute kilo šurmulys. Kunigas gyveno Bažnyčios gatvėje, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios nuomojamose vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ patalpose. Nors buvo jau prietema, prašalaičiai netruko pastebėti, kad kunigas pradėjo kraustytis: neša ne vieną lagaminą, bet ir dėžes, net baldus.

Pasak liudininkų, kraustymas vyko maždaug nuo 16 iki 19 valandos. Pabaigoje daiktus nešti dekanui padėjo šalia jo gyvenantis vikaras kunigas Valdas Šidlauskas. Iš to, kaip jiedu atsisveikino, prašalaičiai suprato, jog – visam.

Žinia, jog pabėgo jų mylimas sielovadininkas netruko apskrieti Ukmergės bažnyčios tikinčiųjų grupeles, bažnyčios tarnus ir dekanato darbuotojus.

„Ką aš jums galiu pasakyti: atėjau pirmadienio rytą – tuščia“, – atsidūsėjo dekanato raštvedė.

Klebonas negrįžo. Nei pirmadienį, nei antradienį. Niekam neatsiliepė ir telefonu – jo mobilusis buvo išjungtas.

„Taip, išsikraustė. Sekmadienio vakare“, – patvirtino mums Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios vikaras kunigas V. Šidlauskas. Patvirtino ir tai, jog niekada negrįš – pasak kunigo, ankstų pirmadienio rytą apie savo apsisprendimą kunigas informavo ir vyskupą.

Paklaustas, ar tai reiškia, jog dekanas palieka ne tik Ukmergės parapiją, bet ir kunigystę, kunigas Valdas, kiek patylėjęs, ištarė „taip“. Tačiau jis negalėjo atskleisti šio savo sielos brolio sprendimo priežasčių – tikriausiai jos buvo jo kolegai labai skausmingos, kad jis taip staiga ir slapta pabėgo. Deramai net neatsisveikinęs. Nei su kunigais, nei su parapijiečiais. Dar daugiau – niekam neperdavęs klebonijos ir dekanato dokumentinės apyskaitos – paliko tik gniužulą raktų.

Nieko daugiau apie Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebono ir Ukmergės dekanato vadovo Vaido Bartkaus pasitraukimą komentuoti nenorėjo ir Kauno arkivyskupija. „Vyskupas dar nepasirašė dekreto, todėl apie tai dar anksti kalbėti“, – tepasakė mums kurijos referentė teologijos mokslų daktarė Vilija Karaliūnaitė.

Iš Viduklės (Raseinių r.) kilęs ir šįmet gegužę 45 metų jubiliejų  atšventęs V. Bartkus į kunigus buvo įšventintas 1998 metų birželį.

Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonu ir dekanu jis buvo paskirtas 2014 metų gegužę. Į Ukmergės parapiją kunigas V. Bartkus buvo atkeltas iš Čekiškės Kauno rajone parapijos, kur klebonavo 14 metų.

Prieš tai šešerius metus jis dirbo Šilainių (Kauno r.) bažnyčios vikaru. Visur savo pareigas dvasininkas atliko sąžiningai, taip pat – ir Ukmergės bažnyčioje bei jos dekanate.

Ukmergės parapijiečiams jo labai trūks.

Kaip sakė vikaras kunigas V. Šidlauskas, naujojo klebono bei dekano gali tekti laukti iki advento. „Naujam klebonui, kuris bus paskirtas, reikės laiko perduoti kitam kleboniją bei persikraustyti pačiam“,– sakė jis.

Vakar Kauno arkivyskupija paskelbė, jos Ukmergės dekanu paskirtas Žeimių ir Kulvos (Jonavos r.) Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčios klebonas Raimundas Kazaitis.

Ukmergės dekanatas jungia 15 ne tik Ukmergės, bet ir Anykščių bei Molėtų rajonuose esančių bažnyčių.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *