Perdirbamos ne visos stiklo atliekos

Perdirbamos ne visos stiklo atliekos /

Skaitytojai teiraujasi, kur ir kaip galima leistinai atsikratyti išmetamų stiklų – nuo langų ir pan., kur dėti stiklus nuo durų, sudužusius didelius veidrodžius. Taip pat domėjosi, kur dėti perdegusias elektros lemputes, kur jas reikia išmesti.

Apie tai informavo savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vyr. specialistė Vilija Pečiulienė.

Iš langų rėmo išimtas stiklas yra priimamas kaip statybinis stiklas. Stiklo paketai, armuotas stiklas, veidrodžiai, krištolas priimami kaip statybinės atliekos. Anot specialistės, skirtingų rūšių stiklo atliekos (stiklo pakuotės ir langinis stiklas) turi būti atskirtos.

Skaitytojų minimos stiklo atliekos priimamos Ukmergėje esančioje didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje nemokamai. Tiesa, kiekis yra ribotas: iš gyventojo per metus galima priimti 100 kg.

Nebenaudojamos ir išmetamos dienos šviesos lempos, pasak V. Pečiulienės, negali būti sudaužytos, turi būti įvyniotos į popierių (kiekviena lempa) ir supakuotos į kartonines dėžes arba surištos. Ant pakuotės turi būti užrašytas vienetų skaičius. Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje nemokamai iš gyventojo per metus priimama 10 vienetų lempų. „Taip pat jos surenkamos didžiausių mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse įrengtose vietose“, – sakė ji.

Statybos ir griovimo atliekos – tai dar ir betonas, plytos, mineralinė, akmens ir stiklo vata, gipso, izoliacinės medžiagos, ruberoidas, plastikas, popierius iš statybų, sukietėję dažai, lakai, dažyti, lakuoti paviršiai, čerpių ir keramikos gaminiai. Taip pat – šiferis, putų polistirolas, dujų silikato, betoniniai, keremzitbetonio, silikatiniai ir betoniniai blokeliai, linoleumas, grindų dangos, mediena iš statybų, namų ūkio santechnikos įrenginiai (vonios, kriauklės, praustuvai).

Beje, gyventojams primenama, kad perdirbti tinka tik tokios stiklo atliekos kaip buteliai, stiklainiai, stiklo duženos. Dėl specifinių priedų perdirbti netinka: krištolas, ampulių, akinių, automobilių langų, veidrodžių, elektros lempučių bei karščiui atsparus stiklas, porcelianas, keramika.

Dienos šviesos (liuminescencinės) ir energiją taupančios lempos priskiriamos prie pavojingų atliekų. Todėl svarbu pabaigus naudoti tinkamai jas sutvarkyti. Senų lempų negalima mesti į buitinių atliekų ar rūšiavimo konteinerius, nes jose yra gyvsidabrio – nuodingo metalo, kuris užteršia aplinką. Perdirbant lempas gaunami gyvsidabrio garai surenkami atskirai. Jie saugomi ir gabenami laikantis griežtų aplinkosaugos reikalavimų.


Terasos stogai ir kitos stiklo konstrukcijos Beremisstiklas.lt

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *