Tikrins automobilių ardytojus

Tikrins automobilių ardytojus / Gedimino Nemunaičio nuotr. Transporto priemonių ardymas

Nelegalūs automobilių ardytojai – problema, kurią priversti spręsti ir policijos pareigūnai, ir aplinkosaugininkai.

Tokių „nelegalų“ turime ir Ukmergėje. Jų veiklą bus mėginama žaboti, organizuojant patikrinimus.

Vadinamieji „garažiniai“ neretai papuola į tikrintojų akiratį. Jų veikla susijusi su eksploatuoti netinkamų transporto priemonių (ENTP) ardymu. Tai ne tik prisideda prie aplinkos taršos.

Neteisėtą veiklą vykdantys asmenys nebenaudojamų automobilių detalių atsikrato bendrojo naudojimo atliekų konteinerių aikštelėse.

Kai kuriuos iš jų padeda išaiškinti viešose vietose esančios vaizdo stebėjimo kameros.

Pasak rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo Aido Dutkaus, siekiama išaiškinti tokius atvejus. Šiuo tikslu organizuojamos specialios priemonės. Viena iš jų bus rengiama šiemet.

„Pernai spalio 1 – lapkričio 30 d. vykdėme priemonę kartu su Aplinkos apsaugos departamento  Vilniaus valdybos Ukmergės aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnais, – pasakojo A. Dutkus. – Buvo patikrinta 16 vietų įvairiose Ukmergės miesto ir rajono teritorijose, kurios buvo įtariamos dėl galimai neteisėtai vykdomos ENTP ardymo veiklos.“

Reidų metu nustatyti ir nubausti 2 asmenys, neteisėtai ardę automobilius, bei nubausti 6 asmenys, palikę jų detales šalia šiukšlių konteinerių. Neteisėtą veiklą vykdžiusiems piliečiams buvo skirtos administracinės nuobaudos, siekiančios 150 eurų, bei įteikti privalomieji nurodymai nedelsiant nutraukti veiklą, o visas jos metu susidariusias atliekas perduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams.

Už automobilių detalių palikimą šalia konteinerių pažeidėjams, kurie susimokėjo už jų sutvarkymą, buvo skirti įspėjimai. „Abiem atvejais veikla vykdyta neturint Aplinkos apsaugos agentūros išduotų leidimų.

Nesilaikyta teisės aktų reikalavimų, tokiai ūkinei veiklai vykdyti nepritaikytos patalpos“, – sakė vedėjas.

Pagal teisės aktų reikalavimus eksploatuoti netinkamos transporto priemonės Lietuvoje turi būti saugiai ir nekenkiant aplinkai išardytos, atliekos perdirbamos, o tinkamos naudoti dalys naudojamos pakartotinai.

Įmonės, užsiimančios šia veikla, privalo atitikti specialius reikalavimus ir turėti TIPK leidimą bei pavojingų atliekų tvarkymo licenciją. TIPK – tai taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimas.

ENTP surinkimas ir apdorojimas turi būti vykdomas negyvenamosios paskirties pastatuose: paslaugų paskirties (tik autoservisuose), garažų paskirties, gamybos ir pramonės paskirties pastatuose (tik gamyklose, dirbtuvėse, produkcijos pramonės perdirbimo įmonėse), sandėliavimo paskirties pastatuose, kitos (fermų, ūkio) paskirties pastatuose.

Transporto priemonių priėmimo ir laikymo zona turi būti padengta nelaidžia danga, atsparia benzino ir kitų skysčių ardančiajam poveikiui, ir turi turėti nutekėjusių skysčių surinkimo įrenginius bei priemones, užtikrinančias aplinkos apsaugą nuo naftos produktų ir kitų teršalų patekimo. Jei ENTP laikomos lauke, turi būti įrengta paviršinių nuotekų tvarkymo sistema.

Tai, ar patalpos bei veikla atitinka visus reikalavimus, bus žiūrima artimiausiu metu ketinamos rengti priemonės metu.

Primenama, kad įmonė, vykdanti ENTP tvarkymo veiklą, privalo turėti TIPK arba Taršos leidimą, pavojingų atliekų tvarkymo licenciją. Jeigu taikoma, turi būti atlikta Poveikio aplinkai vertinimo atrankos procedūra.


Automobilių detalės Pigiausiosdalys.lt

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *